Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αυξημένη φέτος η ζήτηση και οι τιμές για τα αμνοερίφια  

Αυξημένη φέτος η ζήτηση και οι τιμές για τα αμνοερίφια  

0

2,80  – 3 ευρώ το κιλό ζωντανοζύγι αγοράζουν οι έμποροι για το Πάσχα – Στα 8 – 8,50 ευρώ το κιλό θα φάμε πασχαλινό οβελία

 

Μείωση σε ζωικό κεφάλαιο στο νομό μας

 

Αισιοδοξία επικρατεί στους κτηνοτρόφους  με μονάδες αιγοπροβάτων στην Ξάνθη καθώς αυξημένη ήταν η ζήτηση των αμνοεριφίων την περίοδο της Αποκριάς όπως και οι τιμές ου πούλησαν το βιος τους. Επιπρόσθετα αυξημένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον των εμπόρων για μαζικές αγορές ζωντανών αμνοεριφίων ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια για το Πάσχα. Αυτά είναι καλά νέα για τους κτηνοτρόφους καθώς πουλάνε τα αμνοερίφια αρκετά νωρίς και απαλλάσσονται από τις ζωοτροφές που έχουν μεγάλη αύξηση αλλά εξασφαλίζουν και το γάλα που διαθέτουν στις εταιρείες που έχει επίσης μεγάλη ζήτηση.

2,80  – 3 ευρώ το κιλό ζωντανοζύγι αγοράζουν οι έμποροι για το Πάσχα

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς τις Αποκριές οι τιμές είναι αυξημένες φέτος σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο κατά 20 λεπτά το κιλό . Διέθεταν τα αμνοερίφια τους πέρσι με 1,90 το κιλό ζωντανά ενώ φέτος με 2,10 ευρώ ενώ ήδη ξεκίνησαν οι έμποροι να αγοράζουν για το Πάσχα: «Οι τιμές τώρα κυμαίνονται από 2,80 – 3 ευρώ. Οι έμποροι τα παίρνουν ζωντανά και τα κρατούν σε ειδικούς χώρους τα χορηγούν τροφή ώστε να επιτύχουν την πάχυνση που θέλουν. Αυτό το κάνουν για να εξασφαλίσουν επάρκεια. Αυτό μας συμφέρει κι εμάς γιατί πάνω από 50 – 60 μέρες δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα αρνιά μας. Η τιμή των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 30% – 35% και επιπλέον μα μένει το γάλα». Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς η πανδημία έχει αυξήσει πολύ την κατανάλωση σε είδη τροφίμων και οι εταιρείες γαλακτοκομικών έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέματα τους στα γαλακτοκομικά  προϊόντα: «Έχει αυξηθεί η ζήτηση στο γάλα. Παλιά δεν μας το έπαιρναν και τώρα μας ζητούν όλο και περισσότερο».

Στα 8 – 8,50 ευρώ το κιλό θα φάμε αρνί το Πάσχα

Αναφορικά με τον πόσο θα φάμε το αρνί το Πάσχα ο κ. Ψεμματάς υπολογίζει ότι η τιμή θα είναι ίδια με την περσινή δηλαδή στα 8 –  8,5 ευρώ το κιλό. Υπάρχει όμως πιθανότητα να …τσιμπήσει άλλο ένα 50λεπτο αν δεν υπάρχει επάρκεια καθώς είναι και το καθολικό Πάσχα μία εβδομάδα νωρίτερα και πολλά αρνιά εξάγονται με 30 – 40 λεπτά περισσότερα στην τιμή.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή που θα πουλούσαν οι κτηνοτρόφοι διαμορφώνονταν την τελευταία εβδομάδα στο παζάρι της Δράμας. Όμως τώρα αυτό έχει ξεπεραστεί όπως εξηγεί ο κ. Ψεμματάς: «Αυτό συνέβαινε παλαιότερα όταν οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν αρνιά μόνο το Πάσχα. Τώρα είμαστε πιο επαγγελματίες. Φροντίζουμε να έχουμε όλο τον χρόνο γέννες και να έχουμε συνεχώς αρνιά και γάλα. Οπότε δεν χρειάζεται το παζάρι για να διαμορφωθεί η τιμή. Ρυθμίζεται ανάλογα με την ζήτηση και την προσφορά».

Μείωση σε ζωικό κεφάλαιο στο νομό μας

Το αρνητικό νέο είναι πως έχουμε μείωση σε ζωικό κεφάλαιο γενικά σαν χώρα αλλά και τοπικά. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν κάνουν αναπαραγωγή του ζωικού κεφαλαίου  λόγω των οικονομικών δυσκολιών που χρειάζεται σ’ ένα ποσοστό 30% – 40%  για να ανανεωθεί η εκτροφή και κατά συνέπεια να αυξηθεί η παραγωγή σε κρέας και γάλα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…