Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

0

Ραντεβού στην πλατεία
Η Ξάνθη λοιπόν στην επικαιρότητα.  Με αρνητικό τρόπο.
Γιατί νεολαίοι μαζεύτηκαν στην πλατεία Σάββατο βράδυ. Έτσι, σαν μια ενθύμηση των εορταστικών καρναβαλικών ημερών. Σαν ζωηροί νέοι, τιμώντας ένα έθιμο.
Ήταν ένα αυθόρμητο νεολαιίστικο ραντεβού στην πλατεία που κάποιοι το καταδίκασαν.
Να όμως που η σωστή διαχείριση της υπόθεσης τόσο από τον δήμο, όσο κυρίως από την Αστυνομία, και το θέμα έληξε χωρίς εντάσεις και επεισόδια.
Γ.Δ.


Όλα τα εμβόλια είναι ίδια
Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και για να αρθούν οι φόβοι που καλλιεργήθηκαν, θα πούμε μια αλήθεια που την λένε οι ειδικοί επιστήμονες.
Λοιπόν, ΟΛΑ τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι σχεδόν ίδια. Στηρίζονται στις ίδιες έρευνες και οι διαφορές μεταξύ τους είναι μικρές. Όλα τα εμβόλια έχουν προηγουμένως πραγματοποιήσει δοκιμές σε τρεις φάσεις σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών.
Μάλιστα, έχουν γίνει μέχρι στιγμής εκατομμύρια εμβόλια όλων  των μέχρι τώρα εγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών με ελάχιστες περιπτώσεις αρνητικών επιπτώσεων σε εμβολιασθέντες.
Άρα τα ποσοστά θετικής αποδοχής του οργανισμού στα εμβόλια είναι ιδιαίτερα μεγάλη για όλα τα εμβόλια.
Γ.Δ.


Περί των πεζόδρομων
Συμπολίτης επικοινώνησε ένα θέμα μέσω στης εφημερίδας μας κι αυτό δεν είναι άλλο από τους λεγόμενους «πεζόδρομους».
Μας γράφει:  «Προχθές παρατήρησα γύρω στις 12 η ώρα μεσημέρι, ένα φορτηγό να κινείται σε πεζόδρομο της πόλης.  Σημασία δεν έχει το όνομα της οδού που βρίσκεται ο λεγόμενος πεζόδρομος. Σημασία έχει η παρουσία του φορτηγού, αρκετά μεγάλου μάλιστα.
Διερωτήθηκα λοιπόν ο αφελής δημότης, τι εννοούμε όταν λέμε πως ο χώρος είναι πεζόδρομος; Μήπως δεν εννοούμε ότι είναι μόνον για πεζούς και άντε και κάποια ποδήλατα;
Αρχίζω και αμφιβάλω για την ακρίβεια κάποιων εννοιών και το πώς ερμηνεύονται και κυρίως πως εφαρμόζονται σ’ αυτήν την μικρή και όμορφη πόλη μας».
Αυτά μας γράφει ο συμπολίτης που βέβαια έχει απόλυτο δίκιο.
Γ.Δ.


Δύο επισημάνσεις
Με αφορμή λοιπόν την σύντομη επιστολή του συμπολίτη μας, οφείλουμε από την πλευρά μας δύο επισημάνσεις για το ιδιόμορφο αυτό θέμα των λεγόμενων πεζοδρόμων που όμως τελικά είναι δρόμοι κάθε χρήσης, τόσο από πεζούς όσο και οδηγούς κάθε κατηγορίας.
Η πρώτη επισήμανση έχει να κάνει με τον καιρό. Όσο θα βελτιώνεται ο καιρός, ο κόσμος θα βγαίνει έξω και οι οικογένειες με τα παιδιά θα κυκλοφορούν, υποτίθεται, ελεύθερα στους πεζόδρομους οπότε θα διατρέχουν και τους ανάλογους κινδύνους από τα τροχοφόρα.
Δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με την τροφοδοσία των επιχειρήσεων. Οι πεζόδρομοι είναι συγκεκριμένοι και λιγοστοί. Επομένως η εξυπηρέτηση μπορεί και πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί, όχι μεσημέρι.
Τρίτο, όχι τόσο σοβαρό, αλλά υφίσταται. Τις νυκτερινές ώρες, από το απόγευμα και μετά, οι πεζόδρομοι γίνονται πάρκινγκ αυτοκινήτων, κυρίως Ι.Χ. με πινακίδες άλλων πόλεων.
Το γιατί αυτή η προτίμηση για το δωρεά πάρκινγκ, προφανώς είναι υπόθεση της Τροχαίας.
Γ.Δ.


Περί ανεμογεννητριών
Να που μπήκαν στη ζωή μας και οι ανεμογεννήτριες. Τα γνωστά αιολικά πάρκα όπως αυτό που υπάρχει εδώ και καιρό πάνω από τα Κιμμέρια.
Κι ενώ γι’ αυτές τις πρώτες «νυφούλες» όπως τις ονομάσαμε, δεν υπήρξαν αντιδράσεις, υπάρχουν τώρα γι’ αυτές που προγραμματίζονται για την περιοχή στο Λειβαδίτη.
Μάλιστα 17 φορείς της περιοχής μας όπως Φυσιολατρικοί, Πολιτιστικοί, Ορειβατικοί, Αθλητικοί κλπ, αντιδρούν ως προς την επιλογή του χώρου για την οποία εκτιμούν πως πρέπει ν’ αλλάξει.
Το τι ακριβώς θ’ αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο, είναι τελικά το ζητούμενο.
Πάντως το θέμα έχει ξεσηκώσει τους Ξανθιώτες που πρώτη φορά αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο και τέτοιας μορφής θέμα που έχει σχέση με το περιβάλλον και μιας όμορφης ορεινής περιοχής.
Γ.Δ.


Πάμε αγορά;
Επιτέλους, καιρός ήταν.
Καιρός ήταν ν’ανοίξει η αγορά. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό ημερολογιακά θ’αποφασιστεί την Παρασκευή.
Κάποιες πληροφορίες μιλούν από Δευτέρα 22 Μαρτίου και για 12 Απριλίου ν’ανοίξει η εστίαση.
Σύντομα δηλαδή, φάγαμε τον γάιδαρο, έμεινε η ουρά. Γι’αυτό υπομονή.
Το «πάμε αγορά;» έρχεται  και θα’ναι οριστικό μάλλον, με στόχο να επανεκκινηθεί η οικονομία και να εξασφαλιστεί η ομαλή και δια ζώσης εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.
Πάντα βέβαια με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και την απαραίτητη προϋπόθεση της διενέργειας πολλαπλών διαγνωστικών τεστ σε όλους τους εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους.
Γ.Δ.


Κέρδισε τα 15 λεπτά και ο Γιαννακίδης
Τα κέρδισε τα 15 λεπτά δημοσιότητας ο ξεχασμένος και εξαφανισμένος πρώην βουλευτής Στάθης Γιαννακίδης.
Έκανε δήλωση κι αυτός για το θέμα των ανεμογεννητριών προτείνοντας να συσταθεί κοινό μέτωπο στο να μην υλοποιηθεί η εγκατάστασή τους.
Εντάξει λοιπόν, η νίκη θα είναι σίγουρη τώρα που συμμετέχει αγωνιστικά και ο πρώην βουλευτής.
Εκείνο όμως που προκαλεί την κοινή γνώμη και την δική μας μνήμη είναι τμήμα από τη δήλωσή του που αναφέρει: «…γιατί θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα, για χάρη των κομματικών σκοπιμοτήτων και της πολιτικής ιδιοτέλειας…»
Χωρίς ίχνος αυτογνωσίας και αιδούς ο Στάθης ξέχασε τις προσωπικές του κομματικές σκοπιμότητες και την πολιτική του ιδιοτέλεια όταν του δόθηκε η ευκαιρία ν’ αποδείξει έμπρακτα τη διαφορετική του λειτουργία. Δεν το έπραξε. Έπραξε μάλιστα ακριβώς τ’ αντίθετα.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι προσεκτικότερος στις δηλώσεις του.
Γ.Δ.


Απώλεια
Ένας γνωστός Ξανθιώτης, ιδιαίτερα αγαπητός, ο Ηρακλής Κωνσταντινίδης, ταξιδεύει πλέον στο επέκεινα, στους ουρανούς.
Έφυγε από την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους αφού έδωσε με εγκαρτέρηση τη δική του δύσκολη μάχη χρόνια τώρα.
Ο Ηρακλής Κωνσταντινίδης, Μηχανικός, ευγενής στους τρόπους και τη συμπεριφορά του, άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ήθος και σεμνότητα, έκλεισε νωρίς τον κύκλο της ζωής του. Ήταν μόλις 69 χρόνων.
Στους οικείους του, η εφημερίδα μας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου τους Ηρακλή.
Γ.Δ.


Τώρα τα γύρισαν για το εμβόλιο της AstraZeneca
Την ίδια στιγμή που η μάχη με την πανδημία σ’ όλη την Ε.Ε. είναι σφοδρή και στην κορύφωσή της και οι περισσότερες χώρες έχουν lockdown,  την ώρα που καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για επίσπευση των εμβολιασμών, αυτή την κρίσιμη  ώρα βρήκαν κάποιες χώρες της ΕΕ να παίξουν γεωπολιτικά παιχνίδια με τα εμβόλια. Όλα αυτά που βγήκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς προηγουμένως να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του ΕΜΑ ή του ΠΟΥ, των αρμόδιων Οργανισμών που συμβουλεύονται όλες οι χώρες, κάποιες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς δημιουργώντας φόβο και αποπροσανατολισμό στους πολίτες. Η αναστολή όμως κράτησε μόνο μια μέρα αφού Παρίσι και Ρώμη στρέφονται πλέον ξανά υπέρ της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η χώρα μας κράτησε μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση, χωρίς αμφιταλαντεύσεις που δημιουργούν εύλογα αντιδράσεις στους πολίτες.
Μ.Ξ.


Υιοθετήθηκε η πρόταση Μητσοτάκη για το «πράσινο» πιστοποιητικό
Στην υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έγκριση του «πράσινου» ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού προχώρησε και επισήμως η Κομισιόν, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν παρουσίασε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών.
Εκτός από το πράσινο πιστοποιητικό- που δεν καθιερώνει την υποχρέωση εμβολιασμού αλλά την πιστοποίηση της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν- θα δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα χρήσης των αποδεικτικών εγγράφων από ένα πρόσφατo τεστ κορωνοϊού (PCR) ή αντισωμάτων (μετά από ανάρρωση).
Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τα κράτη – μέλη και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και για ταξίδια με αυτοκίνητο από ένα κράτος – μέλος σε ένα άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιον, το πιστοποιητικό θα είναι προσωρινό και δεν θα χρειάζεται πλέον όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει επισήμως το τέλος της πανδημίας. Το πρότυπο πιστοποιητικού που θα αφορά και στην διακίνηση μεταξύ της Ευρώπης και τρίτων χωρών θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση και δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…