Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τραυμάτισε» βαριά τα γυμναστήρια ο κορωνοϊός

«Τραυμάτισε» βαριά τα γυμναστήρια ο κορωνοϊός

0

Καμία συζήτηση από λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση για το άνοιγμά τους. Κλείνουν σχεδόν ένα χρόνο σε αναστολή

 «Η άσκηση αποτελεί θεραπεία για ειδικούς πληθυσμούς. Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, έστω, με ραντεβού ατομικά», σημειώνει ο γυμναστής Πάρης Χανιώτης

Παρόλο που τα «φώτα» πέφτουν συχνά στην εστίαση και στην παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και καφέ, «βαριά» τραυματισμένες» από τις συνθήκες της πανδημίας είναι και οι επιχειρήσεις ιδιωτικών γυμναστηρίων, που συμπληρώνουν σχεδόν ένα χρόνο που είναι κλειστά.

«Ανοίξαμε στις 15/6 μετά το πρώτο lockdown, με περιορισμούς και μέτρα προστασίας και υγιεινής, ωστόσο τότε ο κόσμος είχε ήδη ξεκινήσει να πηγαίνει στις θάλασσες και ενώ μπήκαμε πάλι σε ρυθμό από Σεπτέμβρη, και πάλι με τους προβλεπόμενους περιορισμούς, κλείσαμε ξανά στις 2/11. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια πληροφορία σχετικά με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων», σημειώνει στο «Ε» ο γυμναστής του γυμναστηρίου «Εν σώματι» Πάρης Χανιώτης. Ο ίδιος εξηγεί ότι η άσκηση στα γυμναστήρια αποτελεί ένα είδος θεραπείας για ειδικές ομάδες του πληθυσμού με χρόνιες παθήσεις, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με το γνωστό… Β6. Παράλληλα, η αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων επηρεάζει και την ψυχική υγεία, αφού έχουν αποκλειστεί διέξοδοι αναζωογόνησης και ευεξίας για τους ανθρώπους που είχαν εντάξει το γυμναστήριο στην καθημερινότητά τους. «Δυστυχώς, δεν έχουν επιτρέψει ούτε τη λειτουργία των γυμναστηρίων με personal training (ατομικά ραντεβού), οπότε βρισκόμαστε σε μία στάση αναμονής, ακούγοντας ακόμη και εκτιμήσεις ότι μπορεί τα γυμναστήρια να ανοίξουν για λίγο το καλοκαίρι και από Οκτώβρη να έχουμε πάλι εξελίξεις!», αναφέρει ο Πάρης Χανιώτης.

Ο Πάρης Χανιώτης αθλείται και διασκεδάζει με τους αθλούμενούς του εξ αποστάσεως μέσα από μια σειρά ασκήσεων που διαμόρφωσε και έγινε viral με παραδοσιακούς χορούς!

Ευεξία… εξ αποστάσεως!

Ο ίδιος πάντως, προκειμένου να διατηρήσει… τη δική του ευεξία και τη σχέση με τους ασκούμενούς του, έχει δημιουργήσει πρωτότυπες σειρές ασκήσεων μέσα από το κανάλι του στο youtube, όπου μέσα από γυμναστική που συνδυάζεται με παραδοσιακή μουσική, θεματική κάθε φορά, κρατά τους συμμετέχοντες σε φόρμα, με κέφι και πολλή, θετική ενέργεια!

Περιορισμένα μέχρι σήμερα τα μέτρα ενίσχυσης

Πέρα όμως από την καλή διάθεση και τις προσπάθειες που κάνουν οι γυμναστές, ως επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία και μάλιστα από τους πρώτους, έχοντας χαρακτηριστεί ως ευαίσθητοι χώροι για τη διάδοση του κορωνοϊού, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της παρατεταμένης αναστολής.

Τα μοναδικά μέτρα ενίσχυσης που έχουν λάβει είναι οι ελαφρύνσεις στην πληρωμή των ενοικίων, η επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και η δυνατότητα υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας στην Περιφέρειά μας. Βέβαια, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων συνεχίζουν να επιβαρύνονται με κόστη λειτουργίας των υπό αναστολή γυμναστηρίων, ενώ ήδη προέβησαν σε έξοδα για την προσαρμογή τους στους περιορισμούς που είχαν προβλεφθεί.

Στο πλαίσιο συζητήσεων που έχουν γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενδέχεται να προβλεφθούν και επιπλέον μέτρα υποστήριξης, κυρίως αν η αναστολή παραταθεί επί μακρό.

Δέσμη μέτρων προτείνουν στην κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων του Έβρου

Δέσμη μέτρων για την ενίσχυσή τους, έθεσαν υπόψη των αρμόδιων υπουργείων τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών, αμιγών Γυμναστηρίων Ν. Έβρου ”Ο Άγιος Νεκτάριος” (17 επιχειρήσεις με 40 περίπου εργαζομένους).

Όπως σημειώνει ο σύλλογος, «για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να καταστούν λειτουργικές μετά το πέρας της πανδημίας, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όπως:

  • Μηδενικά ενοίκια έως και το μήνα Αύγουστο.
  • Ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Κλαδικό πρόγραμμα στήριξης μέσω του ΕΣΠΑ.
  • Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ και στους ιδιοκτήτες πέρα των εργαζομένων.
  • Έναρξη λειτουργίας των γυμναστηρίων το συντομότερο δυνατόν, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα αφού αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ποσοστά μεταδοτικότητας 0,78 στις 100.000 επισκέψεις.
  • Οι πελάτες μας ζητούν επιτακτικά να λειτουργήσουμε ξανά, επιζητώντας εναγωνίως τα οφέλη του αθλητισμού, ακόμα και υπό αυστηρότερα μέτρα προστασίας.

Η άσκηση, πάντα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την ψυχοσωματική υγεία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε».

Τα αιτήματά τους διαβίβασε μέσω κοινοβουλευτικής αναφοράς προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης-Επενδύσεων, Οικονομικών, Υγείας, Πολιτισμού- Αθλητισμού, και Προστασίας του Πολίτη (Γ.Γ Πολ.Προστασίας) ο βουλευτής ΝΔ Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …