Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

0

Ναι στην έκδοση βεβαιώσεων εμβολιασμού
Μετά τα παραπάνω, είναι αυτονόητο πως υποστηρίζουμε απόλυτα την εκφρασμένη άποψη-πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εκδίδεται βεβαίωση εμβολιασμού. Δηλαδή, όσοι εμβολιάζονται να λαμβάνουν μια πιστοποίηση ότι εμβολιάστηκαν και τις δύο φορές.
Βέβαια, αυτή η βεβαίωση- πιστοποίηση μπορεί να έχει πρακτικό αποτέλεσμα και να ζητείται για ταξίδια από νομό σε νομό, σε ταξίδια στο εξωτερικό και σε όποια άλλη εκδοχή αποφασίσει η Πολιτεία για να προστατεύσει τους πολίτες.
Είναι καιρός οι αποφάσεις μας να έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις. Θετικές ή αρνητικές.
Γ.Δ.


Οι εκλογές στο Επιμελητήριο
Από ιδρύσεώς της η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
Τότε με τους Βάλλα, Σιδερίδη, Μιχαηλίδη, Σπετσιώτη, Μπεζερμελή, Κοκκινίδη, Μπαλαφούτη, Βιδάλη και τους σημερινούς.
Μάλιστα μετά την μεταπολίτευση οι εκλογές είχαν έντονη αντιπαλότητα, οι συνεδριάσεις του οργάνου ήταν ζωντανές και δημιουργικές όπως θα θυμούνται αυτοί που ασχολήθηκαν ενεργά.
Πρόσφατα λοιπόν άκουσα μια συζήτηση για τις εκλογές που κανονικά θα έπρεπε να γίνουν εντός του 2021. Όμως όπως συνηθίζεται και πάλι δεν θα γίνουν στην ώρα τους. Θα αναβληθούν το λιγότερο ένα με δύο χρόνια. Αυτό ως ενημέρωση προς όλους όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι.
Πρόκειται για αρκετούς, είναι νέα πρόσωπα αλλά θα πρέπει να κάνουν υπομονή.
Εκλογές θα γίνουν το 2022, τέλος.
Γ.Δ.


Ήταν αναμενόμενο
Οι φίλαθλοι της ομάδας μας, οι περισσότεροι, είχαν διαπιστώσει πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον προπονητή Πόποβιτς.
Η Ξάνθη υπό τη νέα ιδιοκτησία, διέθεσε αρκετά χρήματα για την αγορά ποδοσφαιριστών και γενικά η στελέχωση υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική και όλοι ανέμεναν με την έναρξη της νέας περιόδου στην Β΄κατηγορία να πρωταγωνιστήσει αλλά και να παρουσιάζει ένα σύγχρονο και όμορφο ποδόσφαιρο.
Ο χρόνος υπήρχε αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.  Οι εμφανίσεις ήταν άσχημες ποιοτικά, οι νίκες δύσκολες, το θέαμα δεν άρεσε.
Η λύση ήταν η απομάκρυνση του προπονητή Πόποβιτς.
Το τέλος ήταν πλέον αναπόφευκτο και τώρα αναμένεται ο νέος προπονητής που είναι άγνωστο ακόμη ποιος θα είναι.
Γ.Δ.


Του δόθηκε ο χρόνος
Η μοίρα των προπονητών είναι αυτή. Πληρώνουν την όποια αδυναμία, τα άσχημα αποτελέσματα.
Βέβαια στην περίπτωση του Πόποβιτς οι ευθύνες είναι τελείως δικές του.
Κι αυτό διότι από τον ιδιοκτήτη Bill Papas και τους εδώ διοικούντες, του δόθηκαν όλα όσα είχε ζητήσει τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και μέσα.
Δικαιολογημένη ως εκ τούτου η απαίτηση από αυτόν να παρουσιάζει ένα συγκροτημένο σύνολο, με αρχή και τέλος, με απόδοση που να ικανοποιεί ως προς το παιγνίδι και παράλληλα να κερδίζει τους αγώνες στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Ο προπονητής που πλέον αποτελεί παρελθόν, μάλλον δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, να μεταφέρει στους παίκτες του αυτό που έπρεπε κι έτσι η ομάδα σαν σύνολο και ποιότητα παιγνιδιού ν’απογοητεύει.
Μετά τον απαραίτητο χρόνο που από τη διοίκηση του δόθηκε, αποφασίστηκε για το μέλλον της ομάδας η συνεργασία να διακοπεί όπως και έγινε.
Γ.Δ.


Απορίες ανδρών
-Να χαιρετούμε τις γυναίκες μπορούμε;
-Να τις κοιτάζουμε;
-Να τις κάνουμε χειραψία;
-Να πίνουμε καφέ, ποτό μαζί;
-Να τις επαινούμε για το έξυπνο ανέκδοτο;
-Να εκφράζουμε θαυμασμό για όμορφα ρούχα;
Πρόκειται για απορίες και προβληματισμό των ανδρών από την όλη κατάσταση που επικρατεί πλέον και τον φόβο μη κατηγορηθούν για παρενόχληση.
-Κάθε απάντηση – διευκρίνιση δεκτή.
Γ.Δ.


Ποιος να το πάρει σοβαρά;
Η παράταξη Παπαχρόνη αποφάσισε δια στόματος αρχηγού να παραιτηθεί. Μετά εξέδωσε ανακοίνωση 946 λέξεων για να μας πει φιλοσοφίες και να κάνει σαφές ότι δεν παραιτείται. Χωρίς εξηγήσεις, χωρίς απολογίες, χωρίς την αίσθηση ότι κάτι οφείλει.
Ας σχολιάσουμε πρώτα την δήλωση παραίτησης, που έγινε στη δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενη Δευτέρα. Η παράταξη αποφάσισε (; ) να γνωστοποιήσει την πρόθεση παραίτησης. Μάλιστα, ο κ. Παπαχρόνης είπε κιόλας ότι η παραίτηση θα κατατεθεί, όχι την επόμενη (γιατί γινόταν οι εμβολιασμοί της β’ δόσης στο γηροκομείο), αλλά την αμέσως επόμενη μέρα. Δηλαδή, αξιολόγησε ότι μια παράταξη, που οι δημότες της ανέθεσαν ρόλο εντός του συλλογικού οργάνου με έξι συμβούλους μπορεί να παραιτηθεί και να «σωπάσει» μ΄ ένα τρόπο το σύνολο των ψηφοφόρων που τους εμπιστεύτηκαν. Και ο λόγος; Ποιος ήταν ο λόγος; Η κακοκαιρία; Μα σε αυτό δε συμφωνούσαν όλοι. Ας θυμηθούμε μόνο ότι εκτός του Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος αν μη τι άλλο έκανε πράξη, το λόγο του, ο Αφεντούλης Τσακιρίδης, πήρε θέση εκτιμώντας ότι η διαχείριση του χιονιά δεν ήταν κακή. Μήπως, η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο; Σε αυτό ο καθένας (απ’ όσους αντέχουν να παραβρίσκονται ή να παρακολουθούν) θα συμφωνήσει ότι είναι απογοητευτική. Σε επίπεδο πολιτικού λόγου και στάσης. Ωστόσο, και πάλι η ευθύνη απαιτεί παρουσία και διεκδίκηση για αλλαγή του κλίματος.
Τελικά, όμως, χωρίς εξηγήσεις ήταν και η δήλωση παραίτησης, χωρίς εξηγήσεις και η άρση της. Σε αυτό που συμφωνούμε ωστόσο, με την παράταξη, που διαθέτει και νέους συμβούλους και δραστήριους ενεργούς πολίτες με κοινωνική ευαισθησία είναι ότι βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμασης. Γιατί και τα λάθη και οι αστοχίες συμπεριλαμβάνονται σε τέτοιες διεργασίες. Και αυτό ασφαλώς αφορά και την πολιτική. Το ζήτημα είναι τι κρατάς και τι αφήνεις αφού κάνεις τον απολογισμό.
Ε.Δ.


Ήρθε η ώρα να μετρηθούμε
Από την αρχή διατηρούσε η εφημερίδα μας μια στάση υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής των Ξανθιωτών στη διαδικασία του εμβολιασμού.
Μάλιστα κατέκρινε αυστηρά και σχολίασε έντονα το γεγονός πως μερίδα γιατρών (μικρή) αλλά και νοσηλευτών (μεγάλη) ν’αρνούνται να εμβολιαστούν επικαλούμενοι αστείες και ανόητες δικαιολογίες. Κάποιοι μάλιστα εμφανιζόμενοι και ως ευσεβείς Χριστιανοί που περιμένουν να εμβολιαστούν οι άλλοι κι αυτοί να δουν το αποτέλεσμα και τότε ν’αποφασίσουν…
Τέλος πάντων, τα έχουμε πει δεν έχει νόημα να τα ξαναπούμε. Κι αυτό, γιατί όπως λέει ο λαός μας, «κάθε αρνί από το δικό του μπατζάκι κρέμεται».
Η ώρα πλέον να μετρηθούμε ήρθε. Παράλληλα, ήρθε και η ώρα της λογικής να «χτυπηθεί» με τον παραλογισμό.
Γ.Δ.


Αχαριστία
Δίχως τύψεις κι ενοχές, δίχως καημό,
ενδόμυχα, εγωισμός σε κατακλύζει,
περίτρανα, εμφωλεύει το εγώ,
γάλος και χάρος της ελπίδας που αναγεννάται,
κι αναρωτιέμαι ποιος αέρας τ’ οδηγάει,
πάνω σε πτώματα πατώντας βυσσοδομάει,
κι ανυπερθέτως, τις ψυχές τις μαγαρίζει,
σαν τη συντέλεια εγκαθίσταται και σπάει
κάθε, αντίστασης, στιγμή και οδυρμού
κι εσύ απόμακρος αγναντεύεις τα σμπαράλια του ωού
και διατίθεσαι ολότητα να δώσεις,
με ποια πυξίδα, ποια ρότα ποιο σκοπό,
κι η απορία τριβελίζει
το μυαλό,
χωρίς αιδώ…
Αναστασία – Νατάσα Μακρή


Covid free η Ξάνθη – Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός
Συνεχίζει τις καλές επιδόσεις ο νομός μας και χθες είχαμε και πάλι μηδενικά κρούσματα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τη στιγμή μάλιστα που είχαμε εκτόξευση πανελλαδικά με 2.147 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.000 στην Αττική που έχει 2 εβδομάδες lockdown. Και αυτά τα στοιχεία αφορούν τεστ της Δευτέρας και όχι του Σαββατοκύριακου που είναι σαφώς μειωμένα. Συνεπώς κάτι δεν κάνουν καλά στην Αττική και κάτι κάνουμε καλά εμείς στην Ξάνθη. Κι αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μας αγγίξει το τρίτο κύμα.
Να ήταν δυνατόν να επιταχυνθεί και ο εμβολιασμός θα ήμασταν ακόμη καλύτερα. Υπάρχουν περιφερειακές ενότητες με ίδιο πληθυσμό με μας όπως της Καρδίτσας που έχουν πολύ περισσότερους εμβολιασμούς. Υποτίθεται ότι θα άνοιγε το Κέντρο Υγείας Αβδήρων για εμβολιασμό στις 15/2 αλλά δεν έγινε ακόμη. Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε στην Ξάνθη ούτε στον Εχίνο που τους δίνουν ραντεβού. Είναι ανάγκη να το δουν και το αντιμετωπίσουν αυτό οι υπεύθυνοι.
Μ.Ξ.


Η ευθύνη της Μενδώνη
Το ελληνικό #metoo που έχει συγκλονίσει την κοινωνία, σαφώς και έχει ελληνικά χαρακτηριστικά. Περιπλέκει την ευθύνη των θεσμών, την πολιτική στάση και τη σπέκουλα. Και το μόνο που έλειπε ήταν ο Αλέξης Κούγιας στην υπεράσπιση του Λιγνάδη!
Μπορεί τώρα η Δικαιοσύνη να καλείται να αναλάβει την υπόθεση και να υπηρετήσει τον ρόλο της, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η κοινωνία πρέπει να κάτσει στην άκρη και να περιμένει. Οι περιπτώσεις διαδέχονται η μία μετά την άλλη κι όσο κι αν θλίβει, απογοητεύει και αποκαρδιώνει όλη αυτή η αποκάλυψη της κτηνωδίας, είναι μια ευκαιρία για να ανασάνουν οι χώροι όπου η αίσθηση της εξουσίας μπορεί να επιβάλλεται, να τρομοκρατεί και να βασανίζει.
Μπορεί η υπουργός Πολιτισμού καλόπιστα να δεχθούμε, ότι δεν ήξερε πόσο «επικίνδυνος» είναι, όπως είπε, ο άνθρωπος που ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι άμοιρη ευθυνών. Κυρίως γιατί και η ίδια παραδέχθηκε ότι εξαπατήθηκε. Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, αφορά το σύνολο των αποφάσεων και δεν περιορίζεται μόνο σε όσα γίνονται κακόπιστα ή με δόλο. Και στο κάτω κάτω, αν θέλει να προστατέψει την κυβέρνηση πρέπει να μην επιτρέπει η δημόσια συζήτηση να αποπροσανατολίζεται από το ζητούμενο. Γι’ αυτό και πρέπει να παραιτηθεί.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…