Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

0

Χρειάζεται προβολή
Ο νομός μας σ’ένα μεγάλο ποσοστό στηρίζεται οικονομικά στον πρωτογενή τομέα.
Μάλιστα παράγει μια σειρά αγροτικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Ακόμη και το λάδι που παράγεται παρότι η ελιά είναι μια νέα καλλιέργεια, είναι εξαιρετικό.
Η όλη υπόθεση όμως πάσχει στο θέμα της προβολής αυτών των προϊόντων.
Γι’αυτό, οι άνθρωποί μας και οι επιχειρήσεις μας, όπως και η Ένωση Αγρ. Συνεταιρισμών, θα πρέπει ν’αξιοποιήσουν την απόφαση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σπήλιου Λιβάνιου.
Ο οποίος δεσμεύτηκε να συμμετέχει η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις ώστε να προβάλλονται στο εξωτερικό τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα.
-Ιδού λοιπόν η ευκαιρία κύριοι με τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα.
Γ.Δ.


Σταθερή αξία η οικοδομή
Στροφή στην οικοδομή έχει παρατηρηθεί εδώ και λίγο καιρό.
Οι Έλληνες επενδύουν μερίδιο των αποταμιεύσεών τους στα ακίνητα. Και έχουν τις δικαιολογίες τους διότι τα χρήματα στις Τράπεζες δεν αποδίδουν πλέον ικανοποιητική πρόσοδο. Έτσι, εάν δεν επενδύσουν σε Μετοχές στο Χρηματιστήριο, τότε η μόνη λύση που τους απομένει είναι τα ακίνητα, κι εδώ περισσότερο σε διαμερίσματα και μετά στα καταστήματα.
Γι’ αυτό ζωντανεύει και πάλι η οικοδομή. Όχι βέβαια τίποτε φοβερά πράγματα, αλλά μια κίνηση προς τα μπρος μετά από χρόνια στασιμότητας.
Γ.Δ.


Μάνα
Απ’της μητρός το πρώτο χάδι
ως της αγάπης το σκοτάδι,
μια μάνα στέκεται σιμά μας,
να σώζει την υπερηφάνειά μας…
Αναστασία – Νατάσα Μακρή


Εγκαταλείπεται το πετρέλαιο
Η είδηση πέρασε έτσι, παρότι είναι ιδιαίτερα σοβαρή.
Διαβάστε: «Παραιτούνται από τα δικαιώματά τους για έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων κάποιες, ενώ μια άλλη επιβεβαιώνει την ολική αποχώρηση από δύο παραχωρήσεις στο Ιόνιο και αλλού…»
Με δυο κουβέντες, οι εταιρείες που ασχολούνται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα (όπως και αλλού), παραιτούνται και αποχωρούν.
Αιτία; Η μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου αλλά και οι αποφάσεις διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδηγεί τους πετρελαϊκούς κολοσσούς στην αναθεώρηση των επενδυτικών τους πλάνων.
Όλοι οι μεγάλοι όμιλοι δίνουν πια έμφαση στην απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων τους και στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Γ.Δ.


Είμαστε πρώτοι
Σας καταλαβαίνω, να απορείτε πού στο καλό είμαστε πρώτοι σαν χώρα εκτός από τα καράβια του εμπορικού στόλου.
Δικαιολογημένοι είστε.
Όμως, ναι, είμαστε πρώτοι σαν χώρα στην εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Μέσα σε ελάχιστα χρόνια όχι μόνο καλύψαμε το ποσοστό που μας αναλογούσε, αλλά το ξεπεράσαμε και αρκετά.
Έτσι, φιγουράρουμε τώρα πρώτοι και συνεχίζουμε τόσο στα φωτοβολταϊκά όσο και στην αιολική ενέργεια και πολύ λιγότερο στην υδροηλεκτρική.
Με το ρυθμό που πάμε, θα σπάσουμε τα κοντέρ. Είναι σα λαός, να μην πάρουμε μπρος. Αν πάρουμε δεν σταματάμε.
Άνθρωποι – λαός των άκρων ως συνήθως.
Γ.Δ.


Ο τέως δήμαρχος
Ας πρόσεχε ο αγαπητός τέως δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος. Ή δεν ενημερώθηκε ή δεν θυμάται ή θεώρησε πως βρήκε θέμα για ν’ασκήσει κριτική στην δημοτική παράταξη Τσέπελη για ένα θέμα που πιάστηκε αδιάβαστος τελικά.
Και εξηγώ: Ο τέως ενημέρωσε τους δημότες Κιμμερίων ότι έχουν δικαίωμα έκπτωσης στο τιμολόγιο ρεύματος του σπιτιού τους εξαιτίας της ύπαρξης στην περιοχή τους του Αιολικού πάρκου.
Ατύχησε όμως διότι τόσο ο δήμος όσο και οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ήδη.
Μάλιστα η εφημερίδα μας δυο φορές έκανε σχετικό σχόλιο για το θέμα αυτό. Το χθεσινό ρεπορτάζ στη σελίδα 16 είναι διαφωτιστικό.
-Αγαπητέ τέως, προσοχή στα θέματα που θέτεις για αντιπολίτευση γιατί εκτίθεσαι…
Γ.Δ.


Κατανοητό;
Λύσεις να’ναι κι ότι να’ναι; Όχι.
Λύσεις ρεαλιστικές ζητά ο κόσμος κι όχι ποιος θα τις δώσει αλλά το πώς.
Δηλαδή, τι μας λέει ο ποιητής;
Ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται η γάτα να πιάνει ποντίκια και ουδόλως τον ενδιαφέρει τι χρώμα έχει.
-Κατανοητό;
Ελπίζουμε πως ναι από αυτούς που πρέπει.
Γ.Δ.


Η Ε.Ε. μας απογοητεύει και με τα εμβόλια…
Είναι μια αλήθεια που πρέπει να παραδεχτούμε. Η ΕΕ συνεχίζει να απογοητεύει τα κράτη μέλη της. Ειδικά η χώρα μας έχει πολλές φορές βιώσει τα αποτελέσματα των πολιτικών της, τα αργά αντανακλαστικά της, το άδειασμα. Να θυμηθούμε την οικονομική κρίση όταν τιμώρησαν έναν λαό με σκληρή λιτότητα, το μεταναστευτικό που μέχρι να πάρουν απόφαση να το θεωρήσουν και δικό τους πρόβλημα μας έβγαλαν την πίστη ή τα ελληνοτουρκικά που …προσκυνούν τον Ερντογάν ντερβέναγα και τον αφήνουν να αλωνίζει στην Μεσόγειο σε ευρωπαϊκά ύδατα χωρίς να του βάζουν κυρώσεις. Και τώρα άλλη μια απογοήτευση με τα εμβόλια. Μια Ε.Ε. με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου δεν φρόντισε να εξασφαλίσει για τους πολίτες της εμβόλια και σέρνεται πίσω από τις φαρμακοβιομηχανίες. Την ίδια ώρα το Ισραήλ έχει εμβολιάσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό του και έχει απόθεμα. Σε καλό δρόμο είναι και η Βρετανία. Κι εμείς και όλοι οι εταίροι μας περιμένουμε τα εμβόλια που έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ο διεθνής και ο γερμανικός Τύπος σφυροκοπούν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφησυχασμό και για κρίσιμα λάθη στη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Μ.Ξ.


Όλα «προς το θεαθήναι»
«Αναγνωρίζω ότι ο ρόλος και η αποστολή της αντιπολίτευσης πως είναι ουσιαστικός στη λειτουργία του θεσμικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Έτσι ξεκινάει την επιστολή του επώνυμος συμπολίτης που συνεχίζει «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, χρόνια τώρα, τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Η εκτίμησή μου είναι μοιρασμένη. Υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι με κατάρτιση, άνεση λόγου, που χρησιμοποιούσαν επιχειρήματα, ενημερωμένοι και με λόγο συνετό χωρίς ακρότητες. Αντιθέτως παρακολούθησα συμβούλους απ’όλες τις πλευρές που ο λόγος ομιλίας και συμμετοχής τους ήταν το ‘θεαθήναι’ και μόνον.»
Και συνεχίζει «λόγια πολλά χωρίς περιεχόμενο, έλλειψη επιχειρημάτων, λόγος φτωχός και με ένταση. Ήταν ένα παιγνίδι εντυπώσεων παρά προσφοράς στην κατεύθυνση ανάπτυξης διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων. Με λύπη μου διαπιστώνω πως τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται και σήμερα κι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.  Το θεαθήναι δυστυχώς κερδίζει την ουσία».
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…