Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

0

Πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά
Συμπολίτης τηλεφώνησε πρωί-πρωί για να εκφράσει την διαμαρτυρία του για όσα πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στην Πάτρα- κυρίως- αλλά και σε άλλα Νοσοκομεία.
Ο άνθρωπος ήταν αναστατωμένος από την πληροφορία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας στο οποίο οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν!
Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, άνθρωποι δηλαδή που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς των κλινικών του νοσοκομείου με σοβαρό κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό.
Ήδη μητέρα φορέας, νοσηλεύτρια, κόλλησε τον ιό στο 9χρονο παιδί της. Άρα με την ίδια λογική μπορεί να μετέφερε τον ιό και σε άλλους ασθενείς.
Μάλιστα, ο συμπολίτης μας προχώρησε το θέμα και στο επίπεδο των ευθυνών και της τιμωρίας όλων αυτών που αρνούνται να εμβολιαστούν.
Γ.Δ.


Διασπορά έξω από τα καφέ
Στο στόχαστρο μπήκαν οι παρεούλες που δημιουργούντο έξω από τα καφέ από χθες.
Η απόφαση λειτουργίας αφορούσε τον καφέ στο χέρι και φεύγεις. Δεν μένεις με την παρέα για να τον πιεις στα όρθια συζητώντας και καπνίζοντας, άρα χωρίς μάσκα.
Κι επειδή οι παρέες μεγάλωναν, ήρθε η πιστή εφαρμογή του νόμου και τα σκυλιά δεμένα.
Σκοπός τήρησης της απόφασης η διασπορά του ιού που παρατηρήθηκε.
Λίγο τραβηγμένη σαν απόφαση αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια.
Γ.Δ.


Απίστευτο
Τρία γεγονότα όχι μακριά το ένα από το άλλο συνέβησαν πρόσφατα.
Το πρώτο και σοβαρότερο η λεηλασία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σκυροδέματος και αδρανών υλικών ΤΕΚΤΩΝ.
Ζημιές ύψους 500.000€.
Το δεύτερο γεγονός η πυρπόληση του πρώην εστιατορίου-ταβέρνας Oxygen, 200μ πριν τις εγκαταστάσεις ΤΕΚΤΩΝ.
Το τρίτο κρούσμα, στην περιοχή Βανιάνου όπου οι εγκαταστάσεις της χειροτροφικής μονάδας Αντ.Μπαΐρα.  Από κει, πήραν ό,τι καλώδιο υπήρχε, κινδύνεψαν με ηλεκτροπληξία, αλλά σίγουρα θα επανέλθουν.
Ζημιές μεγάλες και σοβαρές. Δράστες «άγνωστοι». Οι γνωστοί «άγνωστοι».
Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει, πρέπει η πληγή αυτή να κλείσει. Με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος διότι ήδη έχει εξαπλωθεί.
Γ.Δ.


Βήματα εμπρός
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της δημοτικής αρχής του δήμου Ξάνθης να προμηθευτεί ηλεκτροκίνητα οχήματα για τις ανάγκες του δήμου.
Παράλληλα, βέβαια, να δημιουργήσει και αντίστοιχο σταθμό φόρτισης αυτών.
Βήματα προς τα μπρος λοιπόν που πιστεύουμε πως σταδιακά θα κάνουν και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού μας.
Το’ χουμε επισημάνει πριν λίγο καιρό. Το μέλλον είναι εδώ και στον τομέα αυτόν και οι δήμοι πρέπει να το αξιοποιήσουν τώρα.
Γ.Δ.


Η επιτυχία της ΕΡΤ
Επτά στους δέκα πολίτες πλέκουν το εγκώμιο της ΕΡΤ για την θεαματική της αλλαγή τους τελευταίους 12 μήνες. Και αυτό είναι ένα μόνον από τα σημαντικά ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε η Marc για λογαριασμό της Δημόσιας Τηλεόρασης διερευνώντας τα αισθήματα της κοινής γνώμης για τον νέο ενημερωτικό χαρακτήρα και την ψυχαγωγία της ΕΡΤ.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Δεκέμβριο, το 72,8% των πολιτών δηλώνουν ότι η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, ενώ επιπλέον το 65,1% εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την συνολική εικόνα της, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 50,6% πριν από ένα χρόνο. Έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον ότι την διαπίστωση αυτή την κάνουν οι πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης στις τελευταίες εκλογές!
Η ΕΡΤ στην έρευνα χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από το 87,9% των πολιτών, «ποιοτική» από το 83%, «σύγχρονη» από το 63,5% και «αντικειμενική και αξιόπιστη» από το 61,1%.
Ειδικότερα για τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, το 40,9% όσων τα παρακολουθούν έστω και περιστασιακά, δηλώνουν ότι συγκριτικά με το παρελθόν η δημόσια τηλεόραση είναι «πιο αντικειμενική, πλουραλιστική και ουδέτερη» έναντι μόλις του 7,4% που απαντούν το αντίθετο.
Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει κάλλιστα για ένα απροσδόκητο success story σε εξέλιξη. Διότι αυτό που φαίνεται ήδη να καταφέρνει η ΕΡΤ είναι η ολική επανεκκίνησή της που την επανατοποθετεί στον τηλεοπτικό χάρτη και την κάνει την ευχάριστη έκπληξη της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς…
Κ.Τ.


Υπάρχουν ακόμη;
Ημέρα των αναγνωστών μας σήμερα το επισημαίνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Συμπολίτης λοιπόν επικοινώνησε για να μας ρωτήσει με ειρωνική διάθεση για την περίπτωση των δικαιούχων ειδικής μεταχείρισης πολιτών έναντι σων υπολοίπων στους διαγωνισμούς του δημοσίου.
Ειρωνικά λοιπόν μας ρώτησε: «ώστε συνεχίζουν να υπάρχουν τέκνα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης; Τέκνα Αναπήρων Πολέμου; Είναι ντροπή να συνεχίζεται αυτός ο διαχωρισμός των πολιτών. Εξάλλου ο πόλεμος έχει περίπου ογδόντα χρόνια που τελείωσε, για ποια τέκνα ισχύει αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση;»
-Γελώντας ειρωνικά και «στολίζοντας» κανονικά το ελληνικό κράτος, έκλεισε το τηλέφωνο.
Γ.Δ.


Ταλαιπωρία ηλικιωμένων
Ο συμπολίτης ήρθε προσωπικά στην Εφημερίδα.
Ευσταλής, με ιδιαίτερα φροντισμένο ντύσιμο, ξυρισμένος και με ένα λογικό παράπονο το οποίο αντιμετωπίζουν όλοι της ώριμης ηλικίας.
Το παράπονό του ήταν πως επιθυμεί να οδηγεί το Ι.Χ. αυτοκίνητό του, να πηγαίνει βόλτα με τη σύζυγό του, να επισκέπτεται τα εγγόνια του και γενικώς να ζει μια φυσιολογική ζωή.
Ο συμπολίτης μας είναι πολύ καλά στην υγεία του και δεν αρνείται να υποστεί τις εξετάσεις από τους γιατρούς που ορίζει ο νόμος. Έχει όμως μια ένσταση με το ότι είναι υποχρεωμένος, τόσο αυτός όπως και οι υπόλοιποι της ίδιας ηλικίας, να πηγαίνουν για εξέταση από Νευρολόγο γιατρό στην Κομοτηνή.
Ο λόγος της άρνησης των Ξανθιωτών γιατρών να συμβληθούν ήταν το ευτελές ποσό των 10€ για εξέταση αλλά και η μεγάλη ευθύνη έναντι των ηλικιωμένων.
Έτσι, η λύση είναι η μετάβαση στο Νοσοκομείο Ξάνθης ή στην γιατρό στην Κομοτηνή η οποία έχει συμβληθεί μόνη αυτή, διότι η πολιτεία δεν μπορεί να πιέσει τους ιδιώτες γιατρούς.
Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί όμως αυξάνοντας το ποσό της επίσκεψης σε λογικά επίπεδα.
Γ.Δ.


Συμβολικό έργο
Κατά γενική ομολογία, η επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία. Έχει γίνει «το» σημαντικό έργο.
Βέβαια σ’ αυτό συνέβαλε η αντιπολίτευση η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την ολοκλήρωσή του.
Εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες για να μην ψηφίζουν τις αποφάσεις για την ολοκλήρωση του έργου.
Ματαιοπονούν όμως, όχι γιατί το εμποδίζουν με τα διάφορα τερτίπια τους. όχι. Απλώς εκτίθενται στην κοινή γνώμη η οποία με θλίψη πληροφορείται πως βάζουν σκόπιμα εμπόδια για να μην παραδοθεί μια ώρα νωρίτερα το εμβληματικό αυτό έργο.
Γ.Δ.


Επιδότηση για σύνδεση με φυσικό αέριο: Κάντο όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας!
Ένα μεγάλο στοίχημα για την περιφερειακή αρχή αποτελεί η σύνδεση με φυσικό αέριο όσο το δυνατόν περισσότερων πόλεων και οικισμών. Για το λόγο αυτό και με αναμενόμενο ότι ξεκινά η κατασκευή των δικτύων για Ξάνθη και Δράμα αφού υπάρχει ανάδοχος θα ήταν μια κίνηση αναγκαιότητας η περιφέρεια να στηρίξει μέσω κινήτρων τη σύνδεση των νοικοκυριών. Θα μπορούσε για παράδειγμα να τρέξει ένα πρόγραμμα επιδότησης ακολουθώντας το παράδειγμα της περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός στις 4/1/2021 ανακοίνωσε  Πρόγραμμα επιδότησης για σύνδεση με το φυσικό αέριο για 5.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα επιδοτεί από 65% έως και 100% για νοικοκυριά που θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί την εσωτερική εγκατάσταση του φυσικού αερίου, δηλαδή την αντικατάσταση του λέβητα και όλες εκείνες τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι.
Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στην περιφέρεια μας.
Μ.Ξ.


Όλα αυτά που μας έλειψαν τόσο… κι άλλα τόσα
Την ίδια στιγμή που η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινώνεται και το γενικό lockdown είναι στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης, μεγαλώνει η επιθυμία όλων μας να βγούμε απ’ αυτή την τελματώδη κατάσταση που μας έχει καθηλώσει η πανδημία. Μερικές σκέψεις για την μετά την πανδημία εποχή μπορούν να μας κρατήσουν …ζωντανούς και να εντείνουν την προσοχή μας για να βγούμε ασφαλείς από αυτή την περιπέτεια. Είναι απλά πράγματα που μας έλειψαν τόσο… Όπως οι αγκαλιές με τους ανθρώπους μας, τους φίλους μας έστω και μια απλή εγκάρδια χειραψία, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς τον φόβο μήπως κολλήσεις κορωνοϊό. Η στιγμή που θα πεις τη φίλη σου «πάμε για καφέ» ή για το ταβερνάκι του Σαββατοκύριακου που ισοδυναμεί με την εκτόνωση και την …ψυχοθεραπεία της εβδομάδας. Το να σχεδιάζεις με πάθος αλλά χωρίς φόβο μια απόδραση για ένα αγαπημένο σου προορισμό. Να μπορείς να βγαίνεις αγορά χωρίς να περιμένεις ουρά ή να δοκιμάζεις παπούτσια στο πεζοδρόμιο…
Όλα αυτά τα απλά, καθημερινά που κάποτε ήταν αυτονόητα και δεδομένα.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…