Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέο «ΟΧΙ» για πυροσβεστικό κλιμάκιο στο δήμο Μύκης

Νέο «ΟΧΙ» για πυροσβεστικό κλιμάκιο στο δήμο Μύκης

0

Επαρκείς χαρακτηρίζονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, σε απάντηση των αιτημάτων Μπαράν και Ζεϊμπέκ

66 συνολικά οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι του νομού. Δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Πιθανές αυξημένες ανάγκες της περιοχής ενδέχεται να… επαναξιολογηθούν εντός του 2021

 

Επαρκείς χαρακτηρίζονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης σύμφωνα με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, κι επομένως αρνητική ήταν η απάντηση στο κοινοβουλευτικό αίτημα του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν για τη δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στη Μύκη, ένα διαρκές αίτημα που επανέρχεται μετά από δυσάρεστα περιστατικά, που δυστυχώς συμβαίνουν συχνά.

Συγκεκριμένα η απάντηση ανέφερε, “μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Έκθεση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία λαμβάνει υπόψη ιδίως οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και ορθολογικής λειτουργίας, μπορεί να συνιστώνται νέες υπηρεσίες και κλιμάκια, να αναδιαρθρώνονται, να συγχωνεύονται, να υποβιβάζονται, να προάγονται και να καταργούνται υφιστάμενες υπηρεσίες και κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος. Την παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται αυτοτελώς η σύσταση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Δήμο Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Σε μελλοντική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Π.Σ. θα τεθεί το ως άνω ζήτημα, υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών αναγκών και των ισχυουσών διατάξεων λαμβάνοντας υπόψη και την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση.”

Όπως μάλιστα, αναφέρεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης λειτουργεί μια Πυροσβεστική Υπηρεσία, μια  Πυροσβεστική Υπηρεσία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) και ένα  Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην περιοχή της Σταυρούπολης. Οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες και Κλιμάκια επεμβαίνουν με τα διαθέσιμα οχήματά τους σε οποιαδήποτε πυρκαγιά ξεσπάσει στην περιοχή ευθύνης τους ενώ συνδράμουν τις όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ακόμα , επισημαίνεται ότι, με τη δημοσίευση του π.δ 41/2018 «Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων» (Α’ 80) αναβαθμίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας κατοικιών που εμπίπτουν σ’ αυτό, ενώ, παρέχονται από το Π.Σ τα ελάχιστα προτεινόμενα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας υφιστάμενων κατοικιών και υφιστάμενων κατοικιών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, τα οποία λαμβάνονται, τοποθετούνται και κατά περίπτωση μελετώνται και εγκαθίστανται, χωρίς την ανάμιξη των Υπηρεσιών του Σώματος.

Σχόλιο Μπαράν Μπουρχάν

Κοινοποιώντας την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «αναμένουμε η πολιτεία την ώρα της αναδιάρθρωσης να επιδείξει τη δέουσα προσοχή και να συνυπολογίσει τα επανειλημμένα δυσάρεστα περιστατικά  που έχουν καταγραφεί, λόγω της έλλειψης κλιμακίου στην περιοχή».

 

Τοποθέτηση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, βουλευτή του Σύριζα Ξάνθης

Την ίδια απάντηση έλαβε στο σχετικό αίτημα και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη από πλευράς του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη, ότι: ««Η συνολική υπηρετούσα δύναμη κατανέμεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος τον Δεκέμβριο εκάστου έτους στις Υπηρεσίες αυτού με κριτήριο τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές της ανάγκες». Ειδικότερα, η κατανομή της υπηρετούσας δύναμης υπολογίζεται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες εκάστου νομού λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η μορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη επικίνδυνων χώρων, το ιστορικό των πυρκαγιών, η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ, στις ηπειρωτικές περιοχές, εφόσον απαιτηθεί για την πλήρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμβάντων, υπάρχει συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων από όμορους νομούς ή/και εν γένει από νομούς έτερων περιφερειών. Επί του παρόντος, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 17564 Φ.102.2/26.3.2020 Απόφαση Α.Π.Σ στο Νομό Ξάνθης έχουν κατανεμηθεί για το Έτος 2020 εξήντα έξι (66) πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Την παρούσα χρονική στιγμή στη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ξάνθης υπηρετούν συνολικά εξήντα έξι (66) πυροσβεστικοί υπάλληλοι, αριθμός ίσος με την ανωτέρω κατανομή, χωρίς να προκύπτουν υπεράριθμες ή κενές οργανικές θέσεις. Για την κατανομή του έτους 2021 θα ληφθούν εκ νέου υπόψη τυχόν αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες».

Ο βουλευτής, σημείωσε σχετικά: «Μετά την τραγική πυρκαγιά στις Σάτρες στις 28.1.2021, η οποία κόστισε τις ζωές δυο συμπολιτών μας και την επανάληψη του αιτήματος για σύσταση πυροσβεστικού κλιμακίου στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, ακολούθησε η απάντηση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής μέσω του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για ακόμα μια φορά επισημαίνεται ότι δεν εξετάζεται η σύσταση νέου κλιμακίου στην περιοχή, όπως φαίνεται στην απάντηση που επισυνάπτεται. Μετά και από αυτήν την εξέλιξη το μόνο που μένει είναι να αναρωτηθούμε:

-Αν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας στην περιοχή, όπως περιγράφονται στην παράγραφο 4 της απάντησης.

-Ως πότε η Πυροσβεστική και κυρίως η Κυβέρνηση της ΝΔ θα αποποιείται την ευθύνη προστασίας των πολιτών της ;

-Πόσες ζωές πρέπει ακόμα να χαθούν για να αντιληφθεί η Κυβέρνηση την ανάγκη σύστασης Πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή;

Ένα κοινωνικό κράτος πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής και ύστερα το οικονομικό κόστος. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπερδέψει τις προτεραιότητές της. Όλες οι ευθύνες πλέον βαρύνουν απευθείας την ίδια την Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι εντελώς ανεπαρκής και αδυνατεί να προστατέψει τις ζωές των πολιτών της και το περιβάλλον».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε Κατάσταση Κόκκινου Κώδικα Κινητοποίησης η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λόγω χιονοπτώσεων

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας – Συμβουλές προς τους πολίτες για την αντι…