Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

0

Εσείς διαβάσατε Βιζυηνό;
Έχουμε έναν μεγάλο συμπατριώτη κορυφαίο πνευματικό δημιουργό οι Θρακιώτες, εκτός των άλλων, και τον Γεώργιο Βιζυηνό.
Λογοτέχνης μεγάλος, έχει γράψει πεζά, ποίηση και έχει αναγνωριστεί ως ίσος με τους Παπαδιαμάντη και Ροΐδη.
Γεννημένος στη Βιζύη της σημερινής Ανατολικής Θράκης, με σπουδές αλλά κυρίως με ένα εξαιρετικό έργο.
Τολμώ λοιπόν αγαπητοί φίλοι συμπολίτες, άντρες και γυναίκες τώρα, αυτήν την δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού, να διαβάσετε έργα του Βιζυηνού.
Θα βρείτε βιβλία του σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Αγοράστε ένα, θα σας ενθουσιάσει.
Έτσι απλά λοιπόν, σας συνιστώ για όσους δεν τον έχετε γνωρίσει, να το κάνετε.
Γ.Δ.


Εισάγουμε εργάτες γης
Δεν πρόκειται για νέο φυσικά. Όμως ξαναήρθε στην επιφάνεια διότι κάποιος βουλευτής ζήτησε την άδεια να έρθουν στη χώρα μας κατά την περίοδο της συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
Το φαινόμενο ισχύει για ολόκληρη τη χώρα. Οι αγροτικές εργασίες πλέον κυρίως δε η συγκομιδή, γίνεται από ανθρώπους που έρχονται από άλλες χώρες.
Εμείς εδώ σαν Ελλάδα, έχουμε πολλές χιλιάδες Ρομά που τους επιδοτούμε με διάφορους τρόπους για να κάθονται, να τεμπελιάζουν, να μην θέλουν να δουλέψουν. Πλέον σπάνια θα συναντήσει κάποιος στα χωράφια Ρομά. Είναι όλοι πλέον επιδοτούμενοι τεμπέληδες.
Κι από την άλλη, παρακαλάμε να έρθουν εργάτες γης κατά χιλιάδες που απασχολούνται από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη για να μαζέψουν τους καρπούς της γης μας.
Έχω την εντύπωση πως όλη αυτή η ιστορία έχει παρατραβήξει και πρέπει ν’αλλάξει.
Το πώς, είναι ευθύνη άλλων.
Γ.Δ.


Προσλήψεις αξιολογητών για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της περιφέρειας
Στην φάση της αξιολόγησης βρίσκεται το πρόγραμμα της περιφέρειας για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε επιχειρήσεις προκειμένου που έχουν πληγεί από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό η περιφέρεια ανακοίνωση ότι θα προσλάβει 30 οικονομολόγους που θα είναι οι αξιολογητές των φακέλων των επιχειρήσεων προκειμένου να οριστούν ως δικαιούχοι της επιχορήγησης.  Η πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε τους επόμενους  μήνες να εκταμιευτούν τα χρήματα προς τους δικαιούχους.
Και αυτό είναι πολύ σωστό και απολύτως αναγκαίο καθώς είναι γνωστό πόσο έχουν πληγεί οι μικρές επιχειρήσεις, της εστίασης του υγειονομικού ενδιαφέροντος, των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου από την πανδημία.
Μ.Ξ.


Ποδοσφαιρικό
Από φίλαθλη σχέση με το ποδόσφαιρο παρακολούθησα τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ολλανδική Αϊνχόφεν.
Ομολογώ πως ο αγώνας μου πρόσφερε ικανοποίηση ως προς την εξέλιξή του. Παράλληλα, πρόσφερε και στιγμές αγωνίας για τον επικείμενο αποκλεισμό από τη συνέχεια.
Στο τέλος όμως, στο 86΄ ήρθε η λύτρωση με το 2-1 και το γκολ του Χασάν που έστειλε στα ουράνια τους ερυθρόλευκους. Ήταν μια δίκαιη πέρα για πέρα πρόκριση που την άξιζε ο Ολυμπιακός.
Το τέλος, το αγωνιώδες τέλος, το λυτρωτικό, χαροποίησε τον κάθε γνήσιο φίλαθλο. Τον φίλαθλο που χειροκροτεί τις διεθνείς επιτυχίες των ελληνικών ομάδων, πέρα από χρώματα φανέλας.
Γ.Δ.


Είναι μια λύση
Την περίοδο της καθυστέρησης προσπαθεί ν’αφήσει πίσω της η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ και αποφάσισε πλέον να τρέξει τις διαδικασίες για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.
Έτσι, με ικανοποίηση πληροφορήθηκαν οι επιχειρηματίες την πρόσκληση που εξέδωσε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προσωπικού για δίμηνη απασχόληση. Η πρόσκληση αφορά την πρόσληψη 30 ατόμων με σύμβαση έργου για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου των φακέλων που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι για την ένταξή τους στην απόφαση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας.
Γ.Δ.


Κι ένας ξανθιώτης
Πενήντα έξι άνθρωποι του Πολιτισμού πήραν θέση δηλώνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ανάμεσά τους κι ένας Ξανθιώτης, ο Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος.
Στην ανακοίνωση των 56 μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου, που αφορούν όμως και σε ολόκληρη την κοινωνία, πρέπει να γίνουν αφορμές αναστοχασμού και όχι αιτίες διχασμού. Η εξουσιαστική βία εναντίον του πιο αδύναμου -και ιδιαίτερα κατά παιδιών- δεν έχει πολιτική απόχρωση. Είναι μαχαίρι που πληγώνει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Δεν αξίζει να χάνουμε το δάσος -που είναι η κάθαρση που πρέπει να επέλθει- και να εστιάζουμε στην όποια επικοινωνιακή διαχείριση. Με την πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο  καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος…»
Γ.Δ.


Σοβαρότης μηδέν
Το ζούμε συχνά πλέον, είναι στην καθημερινότητά μας το να κυκλοφορούν ψεύτικες «ειδήσεις» στα ηλεκτρονικά μέσα και κυρίως στα site.
Κυκλοφόρησε λοιπόν ως είδηση ότι ο καταζητούμενος Χρ. Παππάς, κορυφαίο πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ότι εντοπίστηκε σε Μοναστήρι στην Σερβία.
Αμέσως κάποια άλλα σάιτ αναπαρήγαγαν την «είδηση» και το διαδίκτυο γέμισε από σχόλια.
Ώσπου η ίδια η αστυνομία βγήκε και δήλωσε πως δεν υπάρχει εντοπισμός και σύλληψη όπως προχώρησαν το θέμα κάποιοι ευφάνταστοι «δημοσιογράφοι».
Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη πως το διαδίκτυο θέλει προσοχή, θέλει ψάξιμο για όσα αναφέρει, δεν θέλει να πιστεύεις αμέσως ό,τι «ανεβαίνει» εκεί.
Γ.Δ.


Η ειδοποιός διαφορά
Εδώ λοιπόν, σ’ αυτό το σημείο, το ιδιαίτερα σοβαρό μεταξύ Εφημερίδος και site, βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά της υπόθεσης.
Από την μία πλευρά είναι το επώνυμο άρθρο, σχόλιο, ρεπορτάζ. Είναι η διασταύρωση της πληροφορίας, ο έλεγχος της πηγής για να αποφευχθεί το λάθος, η υπερβολή ως προς την πράξη που στην ουσία να μην υφίσταται καν.
Η Εφημερίδα έχει τον χρόνο να ψάξει, να ρωτήσει, να βρει την αλήθεια κι αυτή να παρουσιάσει διότι τα γραπτά μένουν και αυτά αποδεικνύουν την ποιοτική διαφορά μεταξύ του ανεύθυνου site που τρέχει αγωνιωδώς να κερδίσει ένα «χτύπημα» παραπάνω, αφήνοντας πίσω κάθε προσπάθεια διασταύρωσης για εξασφάλιση της αλήθειας.
Και μια διαπίστωση από έρευνα.
Διαπιστώθηκε λοιπόν πως αυτή την περίοδο με τον κορωνοϊό αυξήθηκε η κυκλοφορία των εφημερίδων στην χώρα μας.
Γ.Δ.


Αποχαιρετισμός άφατης θλίψης
Αποχαιρετήσαμε την Πέμπτη το μεσημέρι με βαθύτατη θλίψη τον αγαπημένο μας φίλο Παναγιώτη Συρόπουλο.
Τον συνοδεύσαμε στη δύσκολη διαδρομή του αποχωρισμού έχοντας την ίδια ερώτηση όπως των οικείων του «γιατί τόσο νωρίς».
Ο Παναγιώτης Συρόπουλος υπήρξε ένας εμβληματικός αθλητικογράφος όχι μόνον για την Ξάνθη αλλά πανελληνίως.
Καταρτισμένος, ευγενικός, μ’ένα χαμόγελο στα χείλη, δοτικός και εξαιρετικός στην παρέα του στις ώρες του κεφιού.
Θα μας λείψει, θα λείψει πολύ κυρίως στους δικούς του ανθρώπους αλλά και σε όλους εμάς, τους φίλους της παρέας της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Γ.Δ.


Τιμή και δόξα σ’ έναν μεγάλο Έλληνα Εθνικό Ευεργέτη
Στα ψιλά των ειδήσεων που κατακλύζονται από το θέμα των ημερών απ’ όπου αναδύεται ένας άνευ προηγουμένου ηθικός ξεπεσμός και αναξιοπρέπεια εκτός βέβαια από τις αξιόποινες πράξεις, πέρασε μια είδηση που αποτελεί ίσως το καλύτερο αντίδοτο σ’ όλη αυτή την παρακμή. Η είδηση που αφορά τον εφοπλιστή  κύριο Ιάκωβο Τσούνη στον οποίο η ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής για τη σημαντική προσφορά του στην πατρίδα, ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ.Τσούνης 13ο παιδί μιας οικογένειας  από την Πάτρα, και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων εκτός από την σημαντική προσφορά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του με δωρεές στις ένοπλες δυνάμεις δώρισε στα 97 του χρόνια όλη την περιουσία του που ανέρχεται σε 23 εκ. ευρώ και τα 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων) στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Δήλωσε δε ότι επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, ξυπόλητος, και χάρισε την περιουσία του στις «Άγιες», όπως τις αποκαλεί, ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Γιατί όπως είπε χωρίς πατρίδα δεν υπάρχει περιουσία και  η ανιδιοτελής προσφορά προς την πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον.
Ο κ. Τσούνης είναι ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης γενιάς που φεύγει. Μιας γενιάς με ένα σύστημα αξιών.
Το ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχουν άξιοι επίγονοι;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…