Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Με το… σταγονόμετρο οι εξαγωγές στην ΑΜΘ

Με το… σταγονόμετρο οι εξαγωγές στην ΑΜΘ

0

Μικρότερο από το 1% είναι το ποσοστό εξαγωγών της Περιφέρειάς μας σε σχέση με τις συνολικές εξαγωγές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒΕ

 Θετικά μηνύματα από τις επενδύσεις σε υποδομές έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντόπουλος για τη Θράκη. Τόνισε, ότι απαιτείται η συμβολή του κράτους για την ανάπτυξη της περιοχής

Ποσοστό εξαγωγών μικρότερο από το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, διαθέτει η Περιφέρειά μας και η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, δίνει λίγες ελπίδες για σημαντική βελτίωση στο μέλλον.

Αυτό αποτυπώθηκε στη μελέτη που εκπόνησε το ΙΕΕΣ-Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) για το διάστημα 2015-2019 και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το μεσημέρι.

Ο ΣΕΒΕ αποτελεί τον μοναδικό φορέα που επεξεργάζεται και αναλύει τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι 13 περιφέρειες της χώρας και οι 52 περιφερειακές ενότητες. Η μελέτη στοχεύει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας σε κλαδικό επίπεδο, αναλύει τις χώρες με τις οποίες πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές, ενώ εντοπίζει τα αδύναμα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.

Ρεκόρ εξαγωγών στην χώρα το 2019

Στο πλαίσιο αυτό, στην παρουσίαση για τη μελέτη χαρτογράφησης της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, έγινε αναφορά τόσο στην κατάσταση της Ελλάδας ως προς τις εξαγωγές, όσο και στην κατάσταση της ΑΜΘ.

«Κορυφή» έπιασαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2019, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,0%, δηλαδή €318,7 εκατ. συγκριτικά με το 2018 και διαμορφώθηκαν στο ποσό των €33,4 δις.

Παρά το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2019, έντονη ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Αττικής και Θεσσαλίας ήταν οι μοναδικές των οποίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες κατέγραψαν μείωση αυξάνοντας έτσι τις περιφερειακές ανισότητες, ιδιαίτερα με τις περιφέρειες που έχουν χαμηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η ΑΜΘ που διαθέτει ποσοστό εξαγωγών μικρότερο του 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από τις συνθήκες της πανδημίας. Άλλωστε, όπως τονίστηκε, στη συγκεκριμένη περιφέρεια υπάρχει πολύ μεγάλη αποβιομηχανοποίηση και οι βιομηχανικές περιοχές παραμένουν ερημωμένες .

Καθοδική πορεία ακολούθησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 3,6% και να διαμορφώνονται σε €868,6 εκατ. το 2019 έναντι €626,1 εκατ. το 2018. Παράλληλα, η σημαντική αύξηση των εισαγωγών κατά 4,5% διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα της περιφέρειας κατά 19,7%.

Ερημωμένες οι ΒΙΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης-Σε ακόμη χειρότερη θέση η Αλεξανδρούπολη

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι στη Ροδόπη και στην Ξάνθη δυστυχώς, ο αριθμός των βιομηχανιών είναι μονοψήφιος, ωστόσο η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη παραμένει ακόμη χειρότερη.

Μάλιστα, επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της διακοπής καταβολής του 12% καθώς και η διευθέτηση που δόθηκε με τον συμψηφισμό των απαιτήσεων που δεν παραγράφηκαν για τις επιχειρήσεις.

«Λόγω αυτού του σχεδίου πολλές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, με σκοπό να μπορούν να αιτηθούν για πρόγραμμα δανειοδότησης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η ΑΜΘ χρειάζεται υποστήριξη για να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε πως για την ΑΜΘ δυστυχώς, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αφού παρατηρείται μια υποχώρηση στις εξαγωγές, παρότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να τρέχει με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ παρόλα αυτά προέβαλε και θετικά μηνύματα για την ΑΜΘ, τα οποία «αλλάζουν το τοπίο στη περιοχή», όπως είπε. Συγκεκριμένα ο νέος ρόλος των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, δημιουργούν νέες προοπτικές. Η σύνδεση των λιμένων με το οδικό δίκτυο, και με την Εγνατία Οδό, αυξάνουν την προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών. Η αξιοποίηση επίσης των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής όπως σημείωσε, προσφέρουν νέες δυνατότητες στην παραγωγική διαδικασία.

Αξιοποιώντας τα παραπάνω προτερήματα της περιοχής, οι παραγωγικοί φορείς έχουν την ευκαιρία να μπουν σε αναπτυξιακό ρυθμό, καθώς υπάρχουν παραγόμενα προϊόντα με πολύ μεγάλη ζήτηση.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη, πως «η Αθήνα θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερο ζήλο στα προαναφερόμενα θέματα, ειδικά στα προϊόντα που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό και στα βιολογικά προϊόντα».

Τέλος ο Πρόεδρος έκλεισε την εισήγηση του για την ΑΜΘ, λέγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ιδιότητες των φορέων και της περιοχής, ενώ είπε πως θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά του κράτους μεγάλη βαρύτητα για την ανάπτυξη της ΑΜΘ.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…