Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενίσχυση 300 ευρώ/ στρέμμα ζητούν οι καλλιεργητές λεβάντας

Ενίσχυση 300 ευρώ/ στρέμμα ζητούν οι καλλιεργητές λεβάντας

0

Τις ζημίες από την πανδημία παρουσιάζουν σε επιστολή προς τον ΥΠΑΑΤ οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Κιλελέρ, Χαλκιδικής, Έβρου-Ροδόπης και Γρεβενών

 

Μέτρα ενίσχυσης ζητούν οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί Κιλελέρ, Χαλκιδικής, Έβρου-Ροδόπης και Γρεβενών, για τις σημαντικές απώλειες εισοδήματος στην καλλιέργεια της λεβάντας, αφού, όπως σημειώνουν, το 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου του 2019 μαζί με το σύνολο της παραγωγής του 2020 παραμένει στις αποθήκες των συνεταιρισμών, όσο η τιμή εμφανίζει μείωση πάνω από 50%.

Με επιστολή τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγροτικοί σύλλογοι παρουσιάζουν τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας, καθώς το κόστος παραγωγής της οποίας ανέρχεται στα 306 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο.

Οι σύλλογοι υποστηρίζουν στην επιστολή τους ότι, το ελάχιστο ποσό επιδότησης που απαιτείται για να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέμμα. Τα στοιχεία που αντλούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνουν ότι οι εκτάσεις με λεβάντα της χώρας, διπλασιάστηκαν από το 2018 ως το 2020, φτάνοντας στα 32.410 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή, 90 τόνοι από την παραγωγή του 2019 μαζί με άλλους 120 τόνους αιθέριου ελαίου λεβάντας από την περσινή παραγωγή, βρίσκονται στις αποθήκες «εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει το διεθνές εμπόριο» σύμφωνα με την επιστολή. «Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πτώση της τιμής του ελαίου κατά 50%» σύμφωνα με τους παραγωγούς, δηλαδή από 90 με 110 ευρώ το λίτρο που ήταν το 2019, τα 2020 έπεσε στα 35 με 50 ευρώ το λίτρο, «κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί εξαιτίας της υποβάθμισης του προϊόντος που παραμένει στις αποθήκες».

Οι σύλλογοι αναφέρουν ότι η καλλιέργεια λεβάντας και η παραγωγή του αιθέριου ελαίου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να ενισχυθούν οι παραγωγοί λεβάντας στη χώρα μας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης μιας τόσο δυναμικής και υποσχόμενης καλλιέργειας. Οι παραγωγοί λεβάντας στην Ελλάδα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα ετήσια έξοδα συντήρησης και πολυετούς καλλιέργειας λεβάντας (χρειάζονται 306 ευρώ)/ στρέμμα, ζητούν δε, από την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί κοντά στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με στόχο την υψηλή, τη διαχειρίσιμη, την υγιή, την έξυπνη και την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…