Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων και επαγγελματιών

Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων και επαγγελματιών

0

Θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου

Σχεδιάζονται online έλεγχοι για καθεστώς εργασίας και ωράριο

Αλλαγές προετοιμάζει η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη όσον αφορά στην βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή ή σε τηλεργασία δε θα μπορούν να λαμβάνουν και να κυκλοφορούν με βεβαίωση μετακίνησης από τον εργοδότη.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται, από την Κυριακή το βράδυ θα υπάρξει ειδικό πεδίο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, όπου ο εργοδότης θα υποβάλει υπεύθυνη δήλωση και θα δηλώνει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι σε αναστολή ή σε τηλεργασία. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει πώς θα προχωρήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε, μέσω της διαλειτουργικοτητας των συστημάτων, να υπάρχει η δυνατότητα online ελέγχου όσων κυκλοφορούν με βεβαίωση εργοδότη.

Σκοπός του υπουργείου, είναι να περιοριστούν τα φαινόμενα κατάχρησης των μέτρων μέσω των δηλώσεων κυκλοφορίας των εργαζομένων, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα ελέγχου.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους κ.ά., θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών, όπως η φορολογική ταυτότητα (έναρξη επιτηδεύματος,

Ιδιωτικός τομέας

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα αποφασίστηκε:

  1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Δημόσιος τομέας

Για τον δημόσιο τομέα αποφασίστηκε:

  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από χθες, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με «σφιχτές» προθεσμίες η δημοπράτηση του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Δημοπρατείται τέλη Μαΐου Τα υποτμήματα του έργου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά Με σφιχτές …