Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τι προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που κατατέθηκε στη βουλή

Τι προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που κατατέθηκε στη βουλή

0

Το δημόσιο θα πληρώνει μισθούς, ρεύμα και τηλέφωνα των πληττόμενων επιχειρήσεων

Κατατέθηκε προχθές στη Βουλή το νέο πακέτο με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με το οποίο προβλέπεται η κάλυψη (αποζημίωση) των παγίων δαπανών που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας και οι οποίες δεν καλύπτονται από άλλα μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα. Ουσιαστικά, το μέτρο θα αφορά στις ζημιογόνες επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μεγάλη μείωση εσόδων.

Η νομοθετική ρύθμιση για το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών παραπέμπει σε υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών: “Με κοινή απόφαση καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία, προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του μέτρου” αναφέρερεται χαρακτηριστικά. Η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με άλλη οφειλή.

“Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος” αναφέρει η σχετική διάταξη.

Ωστόσο και αυτή παραπέμπει σε υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες (π.χ την αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες κλπ. Πρακτικά, οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες θα περιμένουν μια απόφαση της ΑΑΔΕ που θα καθορίζει ποιοι είναι οι πληττόμενοι και ποιοι είναι αυτοί που έχουν παραμείνει υποχρεωτικά κλειστοί προκειμένου να έχουν το δικαίωμα μη καταβολής ενοικίου. Πλέον, το πλαίσιο θα ξεκαθαρίσει οριστικά αφού θα έχει τελειώσει ο Ιανουάριος κάτι για το οποίο έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάγωμα πληρωμής επιταγών

Με το νομοσχέδιο, αναστέλλονται μέχρι την 28η.02.2021, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής, οφειλόμενων από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις, αξιόγραφων, κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιόγραφου. Με υ.α. παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής και άλλων αξιόγραφων στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, τα οποία πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει σχετική υποχρέωση.

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται έως και την 31η.5.2021 η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), οι οποίες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1η.1.2021 έως 31η.1.2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η. 1.2021 και την 28η.2.2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιόγραφων,

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία του άρθρο 297 του ν. 4738/2020 που αφορά στην εξόφληση των αξιόγραφων, που οφείλονται από επιχειρήσεις με συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) και συγκεκριμένο κύκλο εργασιών, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επισκέψεις της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στη Θράκη

Συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και είχε επαφές για θέματα ψυχικής υγείας στο ΠΝΓΑ  Συνάν…