Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στοίχημα και ‘οδηγός’ η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

Στοίχημα και ‘οδηγός’ η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

0

Αυτοψία του προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ Μ. Τσέπελη στο εργοτάξιο. Έδωσε βαρύτητα στην αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος

 Το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες. «Παίρνει σειρά» και το έργο της ΜΕΑ Καβάλας

Την πρόοδο των εργασιών κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης επιθεώρησε ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Στο εργοτάξιο βρέθηκε τη Δευτέρα το πρωί, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Ξάνθης Σιαμπάν Μπαντάκ  και εκπροσώπους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς και της αναδόχου εταιρείας «Μεσόγειος ΑΕ».

Ο Μανώλης Τσέπελης μετέφερε την βαρύτητα που δίνει, αλλά και την αγωνία του για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του καιρού, ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου Αλεξανδρούπολης για την διεκπεραίωση της διαδικασίας αδειοδότησης και τη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, το έργο της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης αφενός είναι εξαιρετικά σημαντικό περιβαλλοντικά και οικονομικά, αλλά αποτελεί και «στοίχημα», προκειμένου να καταστεί «πρότυπο» για την αντίστοιχη μονάδα της Καβάλας, που προωθείται προς υλοποίηση.

Οι αρμόδιοι παρουσίασαν τις εργασίες που γίνονται στους δύο δημάρχους και εκτίμησαν ότι έως το Σεπτέμβριο θα έχουν μπει κάποια μηχανήματα, ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες και να μπει σε πιλοτική λειτουργία η ΜΕΑ έως το τέλος του χρόνου.

Το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης

Το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 60.881.372,28 € (συμβασιοποιήθηκε με 57,5 εκ. ευρώ) αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έχει εκπονηθεί ποτέ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες και αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας για περίοδο 25 ετών.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδα επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 38.855 τν /έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΣΑΣΑ) και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ).

Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά ενώ θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

Τον Μ. Τσέπελη συνόδευαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ξάνθης Σ. Μπαντάκ

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η σύμβαση υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2019 με ανάδοχο την εταιρεία «Μεσόγειος ΑΕ» και η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 78 μήνες.

Απόλυτη συνέπεια στην τήρηση του χρονοδιαγραμματος ζήτησε από τις υπηρεσίες και την ανάδοχο εταιρεία ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ

Δρομολογείται η κατασκευή ΜΕΑ και στην Καβάλα

Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και στην Καβάλα. Πρόκειται για έργο αντίστοιχου μεγέθους και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Θα είναι η δεύτερη μονάδα μετά από εκείνη της Αλεξανδρούπολης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Αναθέτουσα Αρχή θα είναι η ΔΙΑΑΜΑΘ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…