Σε εφαρμογή από χθες τα ξημερώματα η απόφαση της ΕΛΑΣ
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Καταγγέλλουν αντιδημοκρατικές πρακτικές
Απόφαση περί απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, εξέδωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ). Η γνωστοποίηση της απόφασης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ αναπόφευκτα δυναμιτίζει το κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα οι συγκεντρώσεις επιτρέπονταν κανονικά αρκεί να τηρούνταν τα μέτρα κατά της πανδημίας, δηλαδή μάσκες και αποστάσεις και εφόσον ήταν προγραμματισμένες και είχαν δηλωθεί.
Η απαγόρευση
Βάσει αυτής της απόφασης της απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.
Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:
- η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
- ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
- η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.
Τα πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
- διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Η διευκρίνιση
«Δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.», η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων από χθες στις 6 το πρωί, έως την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου, που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, διευκρινίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Και για να γίνει πιο κατανοητό, ώστε να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».
Οι αντιδράσεις
Η απόφαση της ΕΛΑΣ προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, που έκαναν λόγο για αντιδημοκρατικές πρακτικές.
«Αντιδημοκρατική μεθόδευση» κατήγγειλε ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων για αυτή τη μεθοδολογία.
«Είναι μια ξεκάθαρη μεθόδευση που μόνο στόχο έχει τον περιορισμό της λειτουργίας της δημοκρατίας», είπε ο ίδιος.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ανέφερε πως τα προγραμματισμένα για τις 28 Ιανουαρίου συλλαλητήρια θα γίνουν κανονικά. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση που «σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες».
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο Γιώργος Λογιάδης ισχυρίστηκε ότι «η απόφαση μου θυμίζει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και είναι ντροπή».