Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Στην… ουρά η Ξάνθη για Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ

Στην… ουρά η Ξάνθη για Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ

0

Δεν περιλαμβάνεται καμία Αστυνομική Διεύθυνση της ΑΜΘ στα γραφεία που ιδρύονται σε δώδεκα αστυνομικά τμήματα. Λειτουργούν ήδη άλλα έξι

Τα Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας θωρακίζονται με ενισχυόμενη εξειδίκευση προκειμένου να αντιμετωπίζουν στοχευμένα αυτά τα περιστατικά

Δώδεκα νέα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας αποφασίστηκε να ιδρυθούν εντός αστυνομικών τμημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η ίδρυση των γραφείων αποφασίστηκε, , όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, σε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Τάξεως, Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα.

Τα νέα Γραφεία ιδρύονται στα εξής αστυνομικά τμήματα:

 1. Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών
 2. Α’ Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής
 3. Αμπελοκήπων- Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
 4. Β’ Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας
 5. Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας
 6. Α’ Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου
 7. Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων
 8. Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων
 9. Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών
 10. Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας
 11. Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας
 12. Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας

Υπενθυμίζεται πως από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν ήδη έξι Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Τα πέντε εξ’ αυτών στην Αττική στα Α.Τ.: Ομονοίας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και  ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Τα αστυνομικά τμήματα παραμένουν αρμόδια στις περιοχές που δεν ιδρύονται γραφεία ενδοοικογενειακής βίας

Τα γραφεία αυτά ουσιαστικά αναλαμβάνουν με εξειδικευμένο και συνεχώς εκπαιδευόμενο προσωπικό να χειρίζονται περιστατικά ενδοικογενειακής βίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερα περιθώρια πρόληψης και επέμβασης.

Από τα νέα γραφεία που πλέον λειτουργούν (ή θα λειτουργήσουν) δεν περιλαμβάνεται κανένα στις αστυνομικές διευθύνσεις της ΑΜΘ χωρίς να αποκλείεται ο περαιτέρω σχεδιασμός επέκτασης από την πλευρά της ΕΛΑΣ. Ως εκ τούτου, στην Περιφέρειά μας, οι μηνύσεις για τέτοια περιστατικά γίνονται απευθείας στα αστυνομικά τμήματα, που καλούνται παράλληλα με τις άλλες αρμοδιότητες και τα περαιτέρω αδικήματα που διαχειρίζονται να χειριστούν και τις υπόθέσεις ενδοικογενειακής βίας, που όπως αναμφισβήτητα αποδεικνύεται απαιτούν ειδικό σχεδιασμό και άμεσες (και αποφασιστικές) ενέργειες.

Στελέχωση 15 ατόμων και περιπολικό για κάθε γραφείο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει ότι τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας έχουν στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επίσης, καθένα από τα γραφεία διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στο διάστημα από 11/09/2021 έως και τις 31/07/2022, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα 6 γραφεία έχουν διαχειριστεί συνολικά 2.073 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ για όλα τα περιστατικά σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Παράλληλα, όσον αφορά την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημειώνει, ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ σε πρόσθετες εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες 366 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και 910 στελέχη το διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρόγραμμα HELP).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμβαίνει τώρα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο δρόμο της “Θηλιάς” προς Κένταυρο

Δεν απειλούνται οι οικισμοί Κένταυρος και Αχλάδια   Επιχειρούν επτά οχήματα με 15 πυρ…