Για το κέικ
250 γρ. αλεύρι φαρινάπ
100 γρ. γιαούρτι
2 αυγά
200ml γάλα
50ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
100 γρ. μετσοβόνε
150 γρ. παρμεζάνα
150 γρ. γραβιέρα
150 γρ. εκπυρηνωμένους χουρμάδες
100 γρ. καρύδια
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν αποξηραμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Γαρνίρουμε με καρυδόψιχα χοντροκομμένη, αμύγδαλο φιλέ και σπόρους ροδιού προαιρετικά
Βάζουμε τους χουρμάδες σε μπολ με ζεστό νερό για 10′, με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα καρύδια και κατόπιν τους χουρμάδες. Τρίβουμε τα τυριά και κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά, γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο, τα πιπέρια, το εστραγκόν, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τους χουρμάδες, τα καρύδια και τα τυριά.
Λαδώνουμε και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μέτρια αντικολλητική φόρμα για κέικ μέσα στην οποία μεταφέρουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 175ο C για περίπου 50-60 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Ετοιμάζουμε το αλμυρό topping ανακατεύοντας τα υλικά του topping και αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο, την καρυδόψιχα και σπόρους ρόδι.