Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

0

Προτάσεις
Το επαινούμε πάντα όταν το συναντούμε στη δημόσια ζωή του τόπου.
Επισημαίνουμε λοιπόν και δημόσια το εξαίρουμε όταν γίνεται με την παράθεση προτάσεων τεκμηριωμένων και μελετημένων.
Όταν το περιεχόμενο των προτάσεων είναι δουλεμένο, όταν είναι ρεαλιστικό και όταν αποτελεί καρπό έρευνας και επεξεργασίας. Αυτή η πρωτοβουλία, ναι, είναι σοβαρή, υπεύθυνη και με περιεχόμενο· κι αξίζει να την πάρει υπ’ όψιν της η «άλλη» πλευρά και να προσπαθήσει να την υλοποιήσει αφού κάνει τις όποιες βελτιώσεις.
Τα παραπάνω λοιπόν αφορούν τις προτάσεις που έχει καταθέσει προς την Επιτροπή για τη Θράκη ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης.
Γ.Δ.


Ένα Ημερολόγιο διαφορετικό
Ευχάριστη έκπληξη νιώσαμε όταν πήραμε το ημερολόγιο του 2021 που κυκλοφόρησε το Ίδρυμα του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος».  Ο τίτλος του «Διακτινισμοί» που ήταν η δεύτερη έκπληξη και η τρίτη και ομορφότερη όταν ξεφυλλίσαμε τους μήνες του έτους.
Όντως, μια πρωτότυπη δουλειά, εξαιρετική στην επιμέλεια, τον σχεδιασμό και την εκτύπωση.
Και η ουσία του ημερολογίου. Παρουσιάζει εικόνες από τους τροφίμους του ιδρύματος.
Εικόνες όμορφες, ανθρώπινες που μεταφέρουν την ελπίδα και την ανθρωπιά.
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για την αξιόλογη προσπάθεια και βέβαια και για το Διοικητικό Συμβούλιο που τόλμησε.
Γ.Δ.


Άλλα περιμένουμε
Σκόπιμα άφησα να περάσουν κάποιες ημέρες μετά την επεισοδιακή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης για το θέμα του ποσοστού μείωσης των δημοτικών τελών.
Η άποψή μου είναι διαφορετική. Διαπιστώθηκε ότι έγινε συζήτηση για το ποσοστό διαχείρισης των τελών. Οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι, πρότειναν μείωση. Λάθος. Θα ανέμενα ν’ακούσω και δεν το άκουσα πολλά χρόνια τώρα, την διαχείριση του πλούτου που είχε δημιουργηθεί από τις ενέργειες, δράσεις, συμπράξεις του δήμου.
Αυτή είναι πρωτοβουλία θετική. Να προταθούν ενέργειες που ο δήμος βοηθώντας στην υλοποίησή τους να κερδίζουν οι συμπολίτες, να έχουν έσοδα και με ικανοποίηση να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη και με το παραπάνω.
Το κέρδος, τα οφέλη, την αύξηση των εσόδων, τη δημιουργία πλούτου, αυτά είναι θέματα για συζήτηση, όχι η διαχείριση της μιζέριας, 5 επάνω ή 5 κάτω.
Γ.Δ.


Αδιάφορο δημόσιο
Το αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αποφάσισε λοιπόν πως διαγράφονται τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων μετά από πέντε χρόνια μη είσπραξής τους.
Αποδίδει δηλαδή ευθύνες στο δημόσιο, εν προκειμένω στα υπουργεία Συγκοινωνιών και Οικονομικών, που αδιαφόρησαν  για την έγκαιρη είσπραξη των τελών που δεν πληρώθηκαν.
Έτσι, δεκάδες χιλιάδες ίσως και εκατοντάδες, που δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας, απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση να πληρώσουν και με το γράμμα του νόμου!
Το τι σημαίνει αυτό; Τεράστια ανευθυνότητα και ανικανότητα του δημοσίου να εισπράξει εγκαίρως τα χρέη ιδιωτών προς αυτό.
Όχι σε ένα, ούτε σε δύο, αλλά σε πέντε χρόνια μέσα, αδιαφόρησε και χιλιάδες «έξυπνοι» κυκλοφορούσαν κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά τους νομιμόφρονες.
-Μια ζωή τα ίδια…
Γ.Δ.


160.000 εκκρεμείς συντάξεις
Το νούμερο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εκατόν εξήντα χιλιάδες αιτήσεις για συνταξιοδότηση μένουν ακόμη να εξεταστούν. Οι δικαιούχοι μάλιστα περιμένουν μήνες και χρόνια και ζουν με έναντι ή δανεικά.
Όσο κι αν η ευθύνη είναι παλιά και αφορά τους πριν, το νούμερο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση της Πολιτείας.
Σκέφτονται άραγε οι μανδαρίνοι πως ζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Σκέφτονται πού έχουν οδηγηθεί ψυχολογικά όταν εξαρτώνται από τους άλλους και τα δανεικά;
Σκέφτονται πως έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους;
Όχι, κανείς δεν τους σκέφτεται κι αυτό είναι εγκληματικό και απάνθρωπο.
Γ.Δ.


Βαρύτητα στη βιομηχανία
Δεν είναι οι διαπιστώσεις δικές μας. Αλλά και δεν είναι μυστικές. Τις γνωρίζουν όλοι.
Πως για να πάει οικονομικά μπροστά μια χώρα είναι απαραίτητες οι βιομηχανίες.
Δηλαδή, η δημιουργία και λειτουργία των μονάδων εκείνων που επεξεργάζονται, που παράγουν, που διαμορφώνουν τα προϊόντα, τα είδη.
Αυτές οι μονάδες είναι απαραίτητες, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια σύγχρονη οικονομία να στηρίζεται μόνον στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.
Η αρχή, η βάση είναι η βιομηχανία. Εκεί πάνω οικοδομούνται όλα τα υπόλοιπα που προσφέρουν υπεραξία, μόνιμη απασχόληση και ευημερία στην κοινωνία.
Η ιδιωτική βιομηχανία επομένως είναι βασική, απαραίτητη και πρέπει να υπάρχει.
Γ.Δ.


«Πράσινες επενδύσεις»
Μπήκαμε σήμερα με τα σχόλιά μας στον επιχειρηματικό τομέα. Στον καθαρά ιδιωτικό, αφού είναι γνωστό πως το δημόσιο αποτελεί κι αυτό ένα πυλώνα ανάπτυξης για άλλες χώρες, όχι στην χώρα μας. Εδώ εμποδίζει, δυσκολεύει, φορολογεί άγρια, υπονομεύει.
Τέλος πάντων, μιλήσαμε για την ανάγκη της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας. Προφανώς και όλο το εύρος της ανάπτυξης δεν είναι αυτό. Υπάρχουν και άλλα είδη όπως η «πράσινη ανάπτυξη». Δηλαδή με επενδύσεις σε τομείς που είναι νέοι, που δεν στηρίζονται στα στερεά καύσιμα αλλά στον αέρα, τον ήλιο, τον ηλεκτρισμό.
Ήδη στη χώρα μας ξεκίνησε από την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία VW ένα καινοτόμο πρόγραμμα στην Αστυπάλαια. Ακολουθεί η Next.e.GO που θα κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην χώρα μας. Επενδύσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον λοιπόν είναι το μέλλον. Μαζί όμως και δίπλα-δίπλα με τις παραδοσιακές.
Ναι, έρχεται, ήρθε η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Αυτό θα πρέπει ν’ακολουθήσουμε κι εμείς εδώ στην Θράκη, στην Περιφέρειά μας.
Γ.Δ.


Ποιος φοβάται τις ανεμογεννήτριες;
Το ερώτημα είναι πραγματικό. Αλήθεια ποιος και γιατί φοβάται τις ανεμογεννήτριες;
Τι κακό κάνουν; Κανένα· θα έλεγε ένας σύγχρονος άνθρωπος, ορθολογιστής. Κάποιος παρωχημένης αντίληψης που διάβασε κάπου ότι κινδυνεύουν τα πουλιά, αυτό θα υποστηρίξει.
Σα να μην έχουν μάτια τα πουλιά.
Τέλος πάντων, ο  κόσμος πάει μπροστά, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα, το ρεύμα το αξιοποιούν και καταναλώνουν όλοι, διότι όλοι το χρησιμοποιούν.
Άρα, γιατί ο φόβος; Γιατί οι αντιδράσεις; Όσο για την παρουσία στα βουνά των ανεμογεννητριών, πρόκειται για μια όμορφη εικόνα των κατασκευών αυτών που σπάνε τη μονοτονία του χώρου. Προσωπικά μου αρέσει να τις χαζεύω έτσι κάτασπρες σα γιγάντιες νύφες και πολύ θα’θελα να είχα μερικές δικές μου για να μου προσφέρουν εισόδημα.
Γ.Δ.


«Παράδοση εκτός» του Άδωνι
Και τι δεν έχει ακούσει ο Άδωνις Γεωργιάδης γι αυτό το click away. Τα’ κουσε από τους εμπόρους, από τους καταναλωτές που  δοκιμάζουν τις παραγγελίες τους στα πεζοδρόμια μέχρι και από τον …δάσκαλο, τον κ. Μπαμπινιώτη που ενοχλήθηκε με τη ξενόφερτη φράση την οποία και αντικατέστησε με την «παράδοση εκτός». Και ως ελληνομαθής και ελληνολάτρης ο Άδωνις δεν άντεξε και άκουσε τις νουθεσίες του δασκάλου. Έτσι έγραψε στο twitter: «Το χιούμορ πάντα μου άρεσε και μου αρέσει… ήρθαν έτσι τα πράγματα και ακούω και αυτά…. ας πάνε όλα καλά και ας μου τα λέτε… επί της ουσίας η «παράδοση εκτός» επιτρέπει εκ των νόμων την επιστροφή της παραγγελίας και την αντικατάσταση της αν έχει γίνει λάθος στο νούμερο». Το χιουμοριστικό όμως είναι η φωτογραφία που επέλεξε για την ανάρτηση του. Απολαύστε την !  (Έχει όντως χιούμορ!!!).
Μ.Ξ.


Είναι μεγάλος ο πόνος της απώλειας του γονιού σου
Είναι μεγάλος ο πόνος που παιδιού που αποχωρίζεται τον γονιό του. Είναι σαν να αποχωρίζεται κομμάτι του εαυτού του … του κόσμου που έμαθε να ζει. Τίποτε δεν θα είναι πλέον ίδιο και η απώλεια είναι πολύ οδυνηρή ανεξαρτήτου ηλικίας. Είναι κι αυτή η ενοχή που νιώθει κανείς ότι δεν του είπε ποτέ όσα ήθελε, ότι δεν του έδειξε ποτέ τα συναισθήματά του στο βαθμό που τα ένιωθε. Είναι κι αυτή η αίσθηση της ορφάνιας σ’ όποια ηλικία κι αν είναι και πρέπει να συμφιλιωθεί μ’ αυτό όπως και με την σκέψη πως πλέον μόνο οι αναμνήσεις απομένουν κι ο χρόνος που απαλύνει τον πόνο …
Θερμά συλλυπητήρια στον  Μανώλη Φανουράκη που έχασε τον πατέρα του.
Να έχετε υγεία και να τον θυμάστε!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παρά…