Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Μπορούμε να σώσουμε τις φετινές γιορτές;

Μπορούμε να σώσουμε τις φετινές γιορτές;

2

Στη ζωή μας υπάρχουν πολλές γιορτινές και ξεχωριστές ημέρες. Κάθε γιορτή, για τον καθένα από εμάς, έχει το δικό της χρώμα, τις δικές της μυρωδιές και τις δικές της εικόνες. Σημαντική είναι και η σύνθεση της ομάδας με τα οποία θα μοιραστούμε το γεγονός, θα γελάσουμε και θα μιλήσουμε. Από όλες τις γιορτές όμως, τα Χριστούγεννα θεωρούνται ως η μεγαλύτερη γιορτή αγάπης για μικρούς και μεγάλους. Συμβολίζουν τη σύνδεση, τη συνάντηση με τους αγαπημένους μας, τις δραστηριότητες με τους φίλους, τη γιορτινή διακόσμηση, τα νόστιμα φαγητά και τόσα άλλα που δημιουργούν τις ξεχωριστές αναμνήσεις της κάθε οικογένειας. Όλα αυτά αποτυπώνονται για πάντα στο μυαλό και τη ψυχή μας συντροφεύοντας μας  για πάντα στη ζωή μας.

Αυτή η χρονιά ήταν και θα είναι σίγουρα διαφορετική από τις προηγούμενες. Μια δύσκολη χρονιά που δε θα ξεχαστεί εύκολα και αναφέρομαι στο SARS- Cov-2 (κορωνοϊό). Το άγχος των φετινών γιορτών απασχολεί τόσο τους μικρούς όσο και εμάς τους μεγαλύτερους αφού καλούμαστε να βιώσουμε μια καινούρια πρόκληση, μια αλλιώτικη περίοδο εορτών. Όλα φαίνονται να μοιάζουν κάπως πιο μοναχικά, πιο μελαγχολικά. Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας τα «ιδανικά» Χριστούγεννα και την επιθυμία να τα ζήσουμε και πάλι σε φυσιολογικές συνθήκες.

Φέτος, κάθε ένας θα βιώσει και θα γευτεί τη νέα εμπειρία των γιορτών περισσότερο περιορισμένα, λιγότερο λαμπερά και σίγουρα μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Δυστυχώς, τα παιδιά, που συνήθως είναι οι πρωταγωνιστές των γιορτών για κάθε οικογένεια, ίσως πιεστούν ψυχολογικά και επηρεαστούν αρκετά βλέποντας ακόμα και τους γονείς τους να παλεύουν με το άγχος τους. Είναι φανερό πως όλα αυτά προκύπτουν από τη δυσκολία τους, στο να κατανοήσουν ακριβώς τη  πραγματικότητα την οποία βιώνουμε και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.

Το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να σώσουμε τις γιορτές και να περάσουμε όμορφα… Πέρα από κάθε αμφιβολία, η απάντηση είναι πως μπορούμε και εξαρτάται από τη θέληση του  καθενός μας να ζήσει τη μαγεία των γιορτών.

  • Αρχικά, καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε πραγματικά να ζήσετε φέτος τις γιορτές ξεχνώντας εμπειρίες προηγούμενων «ιδανικών» γιορτών. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική και ότι κάνατε τα περασμένα χρόνια, δεν χρειάζεται να το επαναλάβετε και φέτος.
  • Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας ή την οικογένεια σας με άλλες οικογένειες αναφορικά με το πως θα περάσουν ή θα διασκεδάσουν τις γιορτές. Άτομα που πιθανόν σας προκαλούν σύγχυση και στενοχώρια καλό είναι να τα αποφύγετε.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί και όλη την οικογένεια να λάβει μέρος στο στόλισμα του γιορτινού τραπεζιού ή οτιδήποτε άλλο αποτελεί μέρος της ευρύτερης χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Η κατασκευή διάφορων στολιδιών ή διακοσμητικών με τα παιδιά σας, θα αποτελούσε μια μοναδική εμπειρία, αφού μπορείτε να φωτογραφηθείτε με τα παιδιά σας και να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό γιορτινό άλπουμ.
  • Μπορείτε, μαζί με τα παιδιά σας, να φτιάξετε πρωτότυπες Χριστουγεννιάτικες κάρτες, στολίδια και ζωγραφιές για τον παππού και τη γιαγιά γράφωντας τα συναισθήματα σας, μιας και είστε μακριά από αυτούς φέτος. Έτσι, με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν για την αναγκαιότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους και την αξία του δώρου που δεν υπολογίζεται οικονομικά αλλά συναισθηματικά.
  • Οι οικογενειακές βραδιές κινηματογράφου μαζί με μια ζεστή σοκολάτα σίγουρα θα αποτελέσει συγκινητική εμπειρία αγάπης τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας.
  • Προγραμματίστε διαδικτυακά γεύματα σε απευθείας μετάδοση. Μπορεί ο ιός να μας έχει απομακρύνει για λίγο από τους αγαπημένους μας αλλά η τεχνολογία μας προσφέρει λύσεις, έτσι ώστε να είμαστε κοντά σε όσους αγαπάμε ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ευχηθούμε μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.
  • Οργανώστε μια οικογενειακή βραδιά με διάφορους διαγωνισμούς χορού, καραόκε και επιτραπέζιων παιχνιδιών. Σίγουρα μικροί και μεγάλοι θα αντιληφθούν πως ευτυχία είναι οι ξεχωριστές στιγμές με όσους αγαπάμε πραγματικά.
  • Παίξτε, γελάστε, τραγουδήστε, φτιάξτε μπισκότα και γλυκά με τα παιδιά σας και βάλτε νέους στόχους για την επόμενη χρονιά.
  • Μια βόλτα για καθαρό αέρα και λίγο ήλιο, σίγουρα είναι απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία. Βέβαια προσοχή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τα μέτρα προφύλαξης μας.
  • Δώστε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας. Η ξεκούραση και ο ύπνος θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε στις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε.
  • Κάντε δώρα και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για όσα αντέξατε και καταφέρατε αυτή τη δύσκολη χρονιά.
  • Παρακινείστε τα παιδιά σας να μαζέψουν παιχνίδια που τυχόν δεν χρειάζονται και να τα χαρίσετε σε ένα ίδρυμα ή σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Με αυτό τον τρόπο το παιδι σας θα μάθει να προσφέρει και να μοιράζεται.

Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε πως το πιο πολύτιμο είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουμε σε όσους αγαπάμε, στα παιδιά και τον/την σύντροφο μας, η αγάπη μας για αυτούς. Από εμάς εξαρτάται αν θα μεταδώσουμε στα παιδιά μας και την οικογένεια μας τις καινούριες και ποικίλες δραστηριότητες, για να γιορτάσουμε και να νιώσουμε τη ζεστασιά των Χριστουγέννων. Τέλος, να θυμάστε πως το καλύτερο δώρο για όλους, για τις φετινές γιορτές είναι να προσέχουμε την υγεία μας και την υγεία των δικών μας. Να θυμάστε πως τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Υπομονή λοιπόν και μια καρδιά γεμάτη από αγάπη και ελπίδα.

 Μαρία Α. Παπανδρέου
MSc Σχολικής Ψυχολογίας (Παιδοψυχολογίας)
Τηλ επικ: 6982101936

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαρία Παπανδρέου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …