Το είπαμε, το ξαναλέμε
Ένα καίριο ερώτημα: Ποιος ελέγχει όσους τίθενται σε καραντίνα;
Το θέμα δεν είναι απλό. Απεναντίας, είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Γι’ αυτό και τέθηκε δημόσια το ερώτημα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.
Τίθεται το ερώτημα: Ποιος φορέας ελέγχει και παρακολουθεί όσους τίθενται σε καραντίνα ημερών;
Πηγαίνουν στα σπίτια τους, τηλεφωνούν για να δουν εάν όντως τηρούν την υπόσχεσή τους για καραντίνα ή βγαίνουν και κάνουν βόλτες;
Το θέμα είναι σοβαρό και ως εκ τούτου με σοβαρότητα θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται.
Εάν δεν γίνεται έλεγχος τότε η υπόθεση είναι και κοροϊδία αλλά γίνεται και επικίνδυνη.
Γ.Δ.
«Να γίνουμε χρήσιμοι»
Πολλές ευχές θ’ ανταλλάξουμε αυτές τις ημέρες. ευχές για την Γέννηση του Ιησού αλλά και τη Νέα Χρονιά.
Όλες θα είναι καλοδεχούμενες και ειλικρινείς οι περισσότερες, διότι θα υπάρξουν και οι τυπικές και από υποχρέωση. Όπως και να’ χει όμως, και οι μεν και οι δε είναι στο «παιγνίδι» των ημερών.
Προσωπικά, δημόσια μάλιστα, θ’απευθύνω μια άλλου περιεχομένου ευχή που αξίζει να προβληματίσει.
Εύχομαι λοιπόν, έτσι απλά «να γίνουμε χρήσιμοι». Χρήσιμοι στην πατρίδα μας, τον τόπο μας, στους γύρω και σε ή δυνατόν περισσότερους.
Αλήθεια, δεν είναι αυτή μια ευχή γεμάτη ευαισθησία, ανθρωπισμό αλλά και προσφορά;
Να γίνουμε «χρήσιμοι» λοιπόν, ωφέλιμοι, θετικοί, δημιουργικοί.
-Μακάρι και άμποτε να γίνουμε οι περισσότεροι.
Γ.Δ.
Τι σημαίνει το «παρόν»;
Δυσκολεύομαι να δεχτώ εύκολα και να ερμηνεύσω το «παρόν» που εκφράζει μια δημοτική ή πολιτική παράταξη κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας.
Κάπου, έχω την εκτίμηση, πως έχει παρερμηνευτεί η όλη ιστορία με το «παρόν» διότι κατά την ψηφοφορία ψηφίζει «ναι» ή «όχι» δηλαδή υπέρ της πρότασης ή όχι. Το ενδιάμεσο που εφευρέθηκε τι εκφράζει; Ότι παρευρίσκομαι στη βουλή π.χ. αλλά με την ψήφο μου αρνούμαι να πάρω θέση. Αλλά είναι εκεί.
Προσωπικά θεωρώ πως αυτό το «παρόν» ουσιαστικά δηλώνει «απών».
Γ.Δ.
Ήταν κατά τη μυθολογία
Ο Μίδας, ήταν βασιλιάς της Φρυγίας που είχε το χάρισμα ό,τι πιάνει να γίνεται χρυσάφι.
Λέγεται για όσους πετυχαίνουν πολύ στα οικονομικά αλλά δεν βρίσκουν και την ευτυχία.
VEN.KAR.
Βενέτης Καρτσίδης
Προσοχή στα «περιβάλλοντα»
Όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουμε ασχοληθεί με τα πολιτικά δρώμενα αυτού του τόπου, ξέρουμε τι σημαίνει «περιβάλλον».
Πρόκειται για τους συνεργάτες, τους φίλους και τους «πρόθυμους» που κινούνται γύρω από τον πολιτικό.
Αυτοί που η ουσία του ρόλους τους, ενίοτε και ως αμειβόμενη εργασία, είναι να αποτελούν ένα είδος «γέφυρας» ανάμεσα στον πολιτικό και τον «κόσμο εκεί έξω».
Αυτά τα «περιβάλλοντα» λοιπόν απαιτούν την προσοχή του πολιτικού. Ενίοτε λαμβάνουν πρωτοβουλίες που τον εκθέτουν εν αγνοία του, άλλοτε όμως λειτουργούν κατόπιν εντολών του για να μην εκτεθεί ο ίδιος.
Προφανώς το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Έχει μεγάλη προϊστορία και συχνά το περιβάλλον εάν απαρτίζεται από «πεινασμένους» γίνεται αιτία και αφορμή την ζημιά να την πληρώσει ο πολιτικός.
Γι’ αυτό, προσοχή στα «περιβάλλοντα» κύριοι της πολιτικής κυρίως.
Γ.Δ.
Μόνον ένας
Αυτό που συμβαίνει στην Ξάνθη, βεβαιωμένο, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Διαβάστε παρακαλώ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τους ανθρώπους του νομού συνολικά που έχουν την τύχη αυτού του τόπου στα χέρια τους, δυστυχώς.
Λοιπόν, παραμονή Χριστουγέννων και εάν ανατρέξει κανείς στα Μέσα Ενημέρωσης της Ξάνθης θα διαπιστώσει πως από τους τρεις βουλευτές, μόνον ο Μπαράν Μπουρχάν εύχεται στους συμπολίτες του, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης.
Οι άλλοι, ούτε καλημέρα.
Το ίδιο συμβαίνει με τους δημάρχους, αντιδημάρχους, υποψήφιους βουλευτές, όλοι σιωπούν και απαξιώνουν τον εαυτό τους πρώτα και μετά τους συμπολίτες τους.
Πλήρης αδιαφορία προς το πόπολο στην πράξη και ολοφάνερη αντικοινωνική συμπεριφορά.
Ούτε κοινωνική πολιτική μέρες που είναι δεν έχουν κατά νου να κάνουν.
-Ψιλά γράμματα θα πουν οι Ξανθιώτες και θα συμφωνήσω.
Τέτοιοι είμαστε, τέτοιοι μας έλαχαν…
Γ.Δ.
Έλλειψη ικανών ανδρών
Η αντικοινωνική λειτουργία των διάφορων εκπροσώπων φορέων στο νομό μας είναι μια παθογένεια πολλών χρόνων πίσω.
Παράλληλα, στο νομό μας εμφανίστηκαν φαινόμενα «εκπροσώπων» με μειωμένες ικανότητες και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου π.χ. Χάρης Ατματζίδης.
Η δημόσια ζωή δυναστεύθηκε από πρόσωπα χωρίς δυνατότητες προσφοράς για την πρόοδο του νομού. Ψάχνοντας κανείς όσους υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης αυτόν τον τόπο, θα διαπιστώσει ακριβώς του λόγου το αληθές.
Η λειψανδρία ήταν και είναι φανερή, λείπουν οι οραματικοί, π.χ. Μπαλτατζής, Αμοιρίδης, Κοντός, και αυτή η έλλειψη έχει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη του νομού.
Η Ξάνθη είτε το δέχονται κάποιοι είτε όχι, είναι γεγονός πως έχει μείνει πίσω από πολλούς νομούς σε πάρα πολλά πράγματα κι αυτό οφείλεται στην όχι σωστή επιλογή των εκπροσώπων.
Κι αυτό, διότι δεν υπάρχουν άνθρωποι να τραβήξουν μπροστά, να ξεχωρίσουν, να δουν διαφορετικά με όραμα κι όχι δέσμιοι μικροσυμφερόντων, με αρχοντιά και ανοιχτό μυαλό για το νέο.
Γ.Δ.
Η πρόταση των δύο αρχιτεκτόνων
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δημοσιεύσαμε την πρόταση των δύο κοριτσιών αρχιτεκτονισσών για τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Φιλοξενίας και συνύπαρξης νέων και ηλικιωμένων. Την πρόταση κατέθεσαν στο δήμαρχο Ξάνθης ο οποίος και τις επαίνεσε για το περιεχόμενο της διπλωματικής τους εργασίας αλλά και την δημόσια έκθεση αυτής.
Εμείς λοιπόν από την πλευρά μας θα σταθούμε σε κάποιες παρατηρήσεις διότι υπάρχουν κάποια κενά στο ρεπορτάζ.
Κατ’ αρχάς δεν αναφέρεται ο ακριβής χώρος για την εγκατάσταση του Πολυχώρου.
Το «κοντά στον Κόσυνθο» είναι μια γενική αναφορά που δεν διευκρινίζει το σημείο. Διότι εάν είναι κάποιο σημείο απέναντι από το γήπεδο στο χώρο του πάρκου που υπάρχει εκεί, τότε κατά τη γνώμη μας είναι λάθος η επιλογή του χώρου. Εάν είναι κάποια άλλη περιοχή, το θέμα αλλάζει.
Διότι χώρος πρασίνου να οικοδομηθεί δεν είναι λάθος, είναι έγκλημα.
Αναμένουμε λοιπόν να δούμε σε δημόσια έκθεση την πρόταση και ν’ ακολουθήσει διαβούλευση επί της πρότασης, κυρίως για το θέμα της επιλογής του χώρου.
Γ.Δ.
Ένα συμβούλιο στο πνεύμα των Χριστουγέννων
Στο άψε σβήσε το τέλειωσαν το δημοτικό συμβούλιο. Ήταν τα θέματα λίγα αλλά και η κούραση μεγάλη από τα απανωτά συμβούλια επικράτησε το Πνεύμα των Χριστουγέννων και επιτέλους συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σε όλα τα θέματα που ήταν βέβαια διαδικαστικά. Αυτό που βγήκε σαν είδηση είναι ότι ο δήμος ενεργοποιεί ένα Link, τύπου ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπου θα ανακοινώνονται όλες οι δαπάνες που γίνονται για τον covid. Έτσι ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνετε πως διαχειρίζεται ο δήμος τα χρήματα κάπου 1,5 εκ. ευρώ που πήρε από το ΥΠΕΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επίσης γνωστοποιήθηκε από τον κ, Φανουράκη ότι ο δήμος θα διαθέσεις 192 συσκευές και 272 συνδέσεις σε παιδιά προκειμένου να κάνουν συνεκπαίδευση τα περισσότερα του 15ου και του 20ου σχολείων του Δροσερού όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα. Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από πρόταση του κ. Χατζηθεοδώρου ο δήμος μεταξύ άλλων συλλόγων και φορέων θα απευθυνθεί και στην συλλογικότητα των ΛOATKI και τον τοπικό της εκπρόσωπο προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Δημοτική Επιτροπή Ισότητας !
Μ.Ξ.
Fake …μετεωρίτες στα κεφάλια μας!!!
Στις 18 Δεκεμβρίου η πόλη μας έγινε και πάλι είδηση όχι εξαιτίας του κορωνοϊου (ευτυχώς) αλλά εξαιτίας κάποιων μεγάλων λίθων που κάποιο τοπικό site κατά αποκλειστικότητα δημοσίευσε φωτογραφίες και σχετικό ρεπορτάζ. Φαίνεται όμως ότι μπρος στην μεγάλη αποκάλυψη και για να μην χαθεί η αποκλειστικότητα και τα κλικ που θα τη συνοδεύουν βιάστηκε να βγάλει ο συντάκτης πόρισμα και να τους ονομάσει μετεωρίτες· που μάλιστα κόντεψαν να πέσουν στο κεφάλι ενός ζευγαριού που έκανε βόλτα στον Κόσυνθο και τους είδε και τους περισυνέλλεξε. Και χωρίς ένα ερωτηματικό ούτε μια υποτυπώδη έρευνα ή γνώμη κάποιου ειδικού οι πέτρες βαπτίστηκαν μετεωρίτες που ήρθαν από το άγνωστο σύμπαν και έπεσαν στην Ξάνθη. Μέγα θαύμα 3 μέρες όμως και η διάψευση έρχεται από τον Δρ Γιάννη Μπαζιώτη, επίκουρο καθηγητή Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ειδικεύεται στην Πλανητική Επιστήμη και ειδικότερα στους μετεωρίτες.
Ο κ. Μπαζιώτης αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι μετεωρίτες τα δείγματα που διακρίνονται στις διάφορες φωτογραφίες και τα βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από την Ξάνθη και το είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων εξηγώντας παράλληλα τον ισχυρισμό του με επιστημονικά δεδομένα.
Το σχόλιο αποσκοπεί στο να καταδείξει πως κάποιοι αντιλαμβάνονται την ενημέρωση και την ευθύνη που τη συνοδεύει.
Μ.Ξ.