Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

1

Χριστούγεννα είναι κάτι μικρά σοκολατάκια που τα τρώμε μια φορά το χρόνο. Λειτουργούν περίπου όπως τα κόλλυβα, μόνο για καλύτερες αναμνήσεις. Το κουτί με τα σοκολατάκια ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια, για να παρασκευαστεί χρειάζονται 400 καρποί κακάο και ένα κακαόδεντρο παράγει 2500 καρπούς τον χρόνο. Αυτοί οι υπολογισμοί είναι πάντα απαραίτητοι για να φτιάξει κανείς σοκολατάκια, παρά το ότι σχεδόν κανείς δεν το σκέφτεται όταν τα τρώει.

«Έρευνες έχουν δείξει» (τι ωραία έκφραση – σίγουρη για τον εαυτό της) ότι το να τρώει κανείς σοκολατάκια σε κατάλληλα τακτά χρονικά διαστήματα ισορροπεί την διατροφή και βοηθά το κυκλοφορικό σύστημα. Στη σωστή δοσολογία, τα κορεσμένα λιπαρά που κρύβουν μέσα τους τα σοκολατάκια, μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά και τα αγγεία να δώσουν δύναμη σε όλο το σώμα. Βέβαια, αν φας πολλά, βγάζεις σπυράκια, ή βαραίνει το στομάχι σου. Άλλες έρευνες, πληρωμένες το δίχως άλλο από τη βιομηχανία προϊόντων στοματικής υγιεινής, λένε πως κάνουν κακό στα δόντια.

Η εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι τα σοκολατάκια τρώγονται καλύτερα με παρέα απ’ ότι χωρίς. Μάλιστα, η ποσότητα και κυρίως η συχνότητα κατανάλωσης τους αποτελεί καθοριστική απόδειξη της ποιότητας μίας παρέας. Το ίδιο και η ανοχή στην υπερκατανάλωση. Τα σοκολατάκια είναι από τη φύση τους άπληστη λιχουδιά. Σε αυτό το σημείο είναι δίκαιο να αναφερθούμε και στα δικά μας, κρυφά σοκολατάκια. Αυτά που αποκρύπτουμε την ύπαρξη τους για να τα χαρούμε μόνοι μας, ένα βράδυ λίγες μέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, με τα πόδια απλωμένα στο καλοριφέρ ή το τζάκι.

Υπάρχουν αρκετά σοκολατάκια για όλους. Ακόμη και για κείνους που έχουν χαλασμένα δόντια, ή για εκείνους που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τα αγοράσουν. Πάντα κάποιος κρατάει μερικά ακόμη για σιγουριά, κι είναι κρίμα να μένει οποιοσδήποτε μακριά απ’ την εμπειρία να τα δοκιμάσει. Ο θρύλος λέει πως αν δεν μοιραστείς το σοκολατάκι σου με κανέναν, σε επισκέπτονται μια νύχτα τρία φαντάσματα. Το φάντασμα των καρπών κακάο, το φάντασμα της λιωμένης σοκολάτας και το φάντασμα του τσαλακωμένου περιτυλίγματος. Μαζί, σε πείθουν να μάθεις ν’ αγαπάς τους ανθρώπους περισσότερο απ’ τη ζάχαρη.

Υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν να πηγαίνουν πάντα με το μέρος της λιγότερο δημοφιλούς γνώμης. Δεν ντρέπονται λοιπόν έτσι να διατείνονται πως τάχα δεν τους αρέσουν τα σοκολατάκια. Εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν: είτε οι τύποι αυτοί είναι ψεύτες (οπότε παίρνουμε τηλέφωνο τα φαντάσματα και καθαρίζουν για μας), είτε πολύ δυστυχισμένοι για να θυμούνται τη γεύση τους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε πάντα να βγάζουμε ένα κερασματάκι στο τραπέζι μας και να κάνουμε πως κοιτάμε αλλού για λίγο. Δεν θα μπορέσουν ν’ αντισταθούν. Μόλις κανείς δεν τους βλέπει, θα το κάνουν μια χαψιά. Τόσο δυνατή είναι η σοκολάτα.

ΥΓ. Η λέξη Χριστούγεννα και άλλες λέξεις με την ίδια ρίζα τυπώθηκαν 88 φορές στις σελίδες του ΕΜΠΡΟΣ την περασμένη εβδομάδα. Χρόνια μας γλυκά.

 

Γιώργος Μελίτος

 

Στη στήλη αυτή, ο Γιώργος Μελίτος βρίσκει τις δημοφιλέστερες λέξεις της εβδομάδας στις σελίδες του “Ε” και ψάχνει το «άλλο» νόημα πίσω όσα αποτυπώνει η καθημερινή αρθρογραφία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Εμβόλιο

    Μέτρα τα λόγια σου Εμβόλιο είναι ένα μικρό καράβι που φεύγει με σκισμένα πανιά για την κον…
  • Γιορτή

      Γιορτή είναι ένας πάκος χαρτονομίσματα ακουμπισμένος στο τραπέζι σου όταν δεν χρωστ…
  • Μέτρο

    Μέτρο είναι ο φράχτης με την ψηλή αυλόπορτα στο σπίτι που πηγαίνεις συχνότερα. Ο φράχτης ο…
Περισσότερα άρθρα από Γιώργος Μελίτoς
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…