Μία νέα περίοδος
Ξημέρωσε η Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για όλους μας είναι μια νέα ημέρα. Κι αυτό διότι πλέον υπάρχουν κανόνες λειτουργίας μας και συμπεριφοράς. Κανόνες υποχρεωτικοί που στόχο έχουν την προστασία όλων μας από τον COVID και την μεγάλη επέκτασή του και στη χώρα μας.
Μια απλή ανάγνωση των νέων κρουσμάτων αλλά και αντίστοιχων θανάτων, θα έπειθαν και τον πλέον ψεκασμένο αρνητή της πανδημίας να αναθεωρήσει τις αρνητικές απόψεις του.
Αν και οι θάνατοι που καθημερινά συμβαίνουν σε όλη τη χώρα δεν πείθουν, ε, τότε οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να πειστούν για το πλέον απλό και προστατευτικό, το να φοράνε μάσκα.
Γ.Δ.
Νέος μήνας μεν, αλλά
Καλό μήνα, ευχές από καρδιάς προς όλους. Ευχές για να περάσει κι αυτή η δοκιμασία με φροντίδα και προσοχή τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.
Η κατάσταση στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε δραματική έξαρση. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιο σκληρό, πιο μεγάλο.
Υγειονομικά τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα διότι οι νεοέλληνες θεώρησαν πως είναι άτρωτοι, κυρίως οι νέοι. Να όμως που δεν ισχύει και έχουμε ανατροπή και στο θέμα αυτό, το οποίο όμως μεταφέρεται στους ηλικιωμένους που αμέσως νοσούν.
Αυτό δηλαδή που συμβαίνει μέσα στα Γηροκομεία. Νέοι εργαζόμενοι, δεν παίρνουν προφυλάξεις στην ιδιωτική τους ζωή, κολλούν τον ιό τον οποίο μεταφέρουν στο Γηροκομείο κι εκεί γίνεται μετά ο μεγάλος χαμός.
Ευχές να πάνε όλα καλά. Και θα πάνε με προσοχή και τήρηση των κανόνων.
Γ.Δ.
Πλήρες το νοσοκομείο αναφοράς Αλεξανδρούπολης
Εδώ και μήνες, οι «μάχες» εναντίον του κορωνοϊού το γνωρίζουμε όλοι, δίνονται στα Νοσοκομεία. Τόσο στα Νοσοκομεία Αναφοράς που είναι μόνο για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων του ιού, όσο και στα γενικής αντιμετώπισης.
Μάλιστα οι κλίνες στα νοσοκομεία αναφοράς έχουν υπερκαλυφθεί, κι ανάμεσά τους κι αυτό της Αλεξανδρούπολης. Ήδη το υπουργείο Υγείας δημιουργεί συνέχεια νέες κλίνες για τον κορωνοϊό και βέβαια εάν δεν μειωθεί ο ρυθμός εισαγωγής νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία, θα φθάσουμε στο σημείο όπως σε Ιταλία και Ισπανία που έκαναν επιλογή ασθενών για το ποιοι θα θεραπευτούν και ποιοι όχι.
-Θέλουμε αλήθεια κάτι τέτοιο;
Γ.Δ.
Εκεί τίποτε;
Κι ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ υποφέρουν και πληρώνουν βαρύ τίμημα απώλειας ανθρώπινων ζωών, υπάρχουν κάποιες απορίες για ορισμένες χώρες που δεν μαθαίνουμε τίποτε γι’αυτές.
Φυσικά για χώρες όπου τα καθεστώτα είναι ολοκληρωτικά και ελεγχόμενα τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται για την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και άλλες σαν αυτές. Στις χώρες αυτές δεν υπάρχει κανένα νέο, καμία είδηση για τον κορωνοϊό.
Είναι σαν να μην υπάρχει επιδημία, να μην έχει νοσήσει όλος ο πλανήτης. Αυτοί εκεί, στον δικό τους τον χαβά της μη ενημέρωσης. Που σημαίνει πως όχι μόνο προς τα έξω στη διεθνή κοινή γνώμη δεν δίνουν κανένα στοιχείο, αλλά ούτε και προς το εσωτερικό δεν λένε τίποτε.
Εκεί λοιπόν τίποτε; Πώς; Άκρα του τάφου σιωπή και ολοκληρωτισμός κόκκινος ή μαύρος αδιάφορο.
Γ.Δ.
Το θέμα των ελεύθερων χώρων
Δεν επιθυμούμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, όμως και αυτό το σοβαρό θέμα έχει θίξει η εφημερίδα μας. Μάλιστα οι τακτικοί αναγνώστες θα το θυμούνται.
Είχαμε επισημάνει κάτι απλό πριν χρόνια επί Δημαρχόπουλου. Δεν έγινε τίποτε. Το ξαναλέμε μια που είναι πρόσφατος ο σεισμός στη Σάμο.
Λοιπόν, μετά το σεισμό ή και κατά τη διάρκεια των μετασεισμών, οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να οδηγηθούν σε κάποιους ανοιχτούς κι ελεύθερους χώρους που έχουν από πριν επιλεγούν και τους οποίους θα γνωρίζουν οι κάτοικοι.
Έτσι, αμέσως, για λόγους προστασίας τους, όλοι θα κατευθυνθούν στους χώρους αυτούς όπου θα στηθούν αργότερα σκηνές κλπ μέσα για την εξυπηρέτηση και φροντίδα των κατοίκων.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για τους δήμους και κυρίως για τον δήμο Ξάνθης λόγω των υψηλών κτιρίων που καταπλακώνουν τα άτομα.
Και μια ιδέα παλιά που όμως δεν εφαρμόζεται. Οι χώροι που θα επιλεγούν να μπορούν να μένουν ανοιχτοί για τους νέους, για παιχνίδια και συναθροίσεις.
Γ.Δ.
Τα παλιά σπίτια
Αλλάζουμε θέμα μεν, αλλά μένουμε στην επικαιρότητα. Αφορμή ο σεισμός στη Σάμο και τον θάνατο των δύο νέων από πτώση τοίχου παλιάς εγκαταλειμμένης οικοδομής.
Πέρα από το τραγικό του γεγονότος για τα δύο νέα παιδιά, υπάρχει και ο τομέας των ευθυνών.
Ευθύνη λοιπόν υπάρχει και επιμερίζεται προς δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι αυτή των ιδιοκτητών και η δεύτερη του οικείου δήμου.
Το έχουμε ξαναγράψει πριν καιρό. Και το είχαμε επισημάνει διότι σπίτια έτοιμα να γκρεμιστούν και καταπλακώσουν κόσμο, έχουμε και στην Ξάνθη. Όταν το αναφέραμε τότε, κάποιοι ξαφνιάστηκαν, άλλοι χασκογέλασαν.
Αγνοούσαν τι μπορούσε να συμβεί. Και ιδού το κακό συνέβη και δύο νέα παιδιά, έχασαν την ζωή τους από ένα παλιοντούβαρο.
Γ.Δ.
Τι πρέπει να γίνει
Το είχαμε επισημάνει και τότε και επανερχόμαστε. Ο δήμος, η Ξάνθη, οι δήμοι όλοι, οφείλουν να εντοπίσουν και καταγράψουν τα παλιά και έτοιμα να πέσουν σπίτια. Στη συνέχεια να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες και να τους θέσουν προ των ευθυνών τους και για συγκεκριμένο χρόνο να επιληφθούν του θέματος. Εάν δεν το κάνουν οι ιδιοκτήτες, τότε αναλαμβάνει ο δήμος και τα γκρεμίζει. Το κόστος της εργασίας αυτής το χρεώνει στους ιδιοκτήτες κι αν αρνηθούν να πληρώσουν βεβαιώνεται στην Εφορία.
Έτσι κάνουν οι δήμοι που σέβονται τους δημότες τους και φροντίζουν πριν συμβεί το κακό.
Ο θρήνος για τους δύο νέους μετά το συμβάν, δεν έχει πλέον καμία αξία. Είναι υποκρισία. Τα έργα είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.
Το Χρηματιστήριο κλυδωνίζεται
Εδώ και λίγες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα άσχημο κλυδωνισμό.
Αιτία βέβαια η πανδημία αλλά και η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Ο δείκτης σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό με απώλειες που από την αρχή του έτους φθάνουν το 71,5%.
Έτσι, η οδύσσεια του τραπεζικού συστήματος μάλιστα, το οποίο χρεοκόπησε δύο φορές και ανακεφαλαιοποιήθηκε τρεις φορές, δείχνει να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Είναι τραγικό να βλέπει κανείς στον πίνακα τις ονομαστικές αξίες τραπεζών κάτω του ενός ευρώ!
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος διότι η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών υποχωρούν φέτος πάνω από 7 δις ευρώ.
Γ.Δ.
Ξανά «τα κεφάλια μέσα…»
Επιδεινώνεται μέρα με την μέρα η κατάσταση στη χώρα με τον κορωνοϊό. Ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας εφιαλτικός και ο Νοέμβριος προβλέπεται χειρότερος. Τα κρούσματα είναι σε καθημερινή βάση πάνω από χίλια, οι εντατικές της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων έχουν 100% πληρότητα. Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες ;eχουν μπει σε σκληρό Lockdown. Ο μητροπολίτης της Ιερισσού που κήρυττε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός , κόλλησε και αρρώστησε και παρακαλεί το ποίμνιό του να προσεύχονται για την υγεία του! Στην Αλεξανδρούπολη έχει γεμίσει η κλινική covid και ανοίγουν κι άλλη. Η Ροδόπη παραμένει στο κόκκινο και η Καβάλα και η Ξάνθη έχουν τα πιο λίγα κρούσματα στην ΑΜΘ. Από σήμερα κλείνει η εστίαση και βλέπουμε… Είναι ο κλάδος που έχει κυρίως στοχοποιηθεί για την διασπορά του κορωνοϊού αλλά όπως αποδεικνύεται δεν είναι ο μόνος. Ίσως να ήταν λάθος να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Φάνηκε τελικά ότι αυτή η μετακίνηση των φοιτητών σε συνδυασμό βέβαια με τα πάρτι ήταν ολέθρια.
Μ.Ξ.
Μια μέρα μόνο…
… κράτησε η προσέγγιση μεταξύ μας λόγω του σεισμού στη Σάμο και στην Σμύρνη. Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός μας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντάλλαξαν λόγια συμπαράστασης και συμπόνιας. Αυτό είχε γίνει και κατά το παρελθόν στο μεγάλο σεισμό της Τουρκίας όταν οι λαοί μας ήρθαν πολύ κοντά και αυτό είχε ευνοϊκή επίδραση και στις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις. Αλλά αυτή την φορά κράτησε μόλις μια μέρα γιατί …την επομένη η Τουρκία έβγαλε νέα navtex, μια ενέργεια που έχει το στοιχεία της πρόκλησης και της μονομερούς ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι κανείς άλλος πρωθυπουργός στην χώρα μας εν καιρώ ειρήνης δεν είχε να διαχειριστεί και κορωνοϊό και σεισμό και Τουρκία και οικονομία!
Και μέχρι στιγμής σοβαρά λάθη δεν έκανε! Αλλά θα κριθεί εκ του αποτελέσματος…
Μ.Ξ.