Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

0

Τι τα κάνουν τα δέντρα όταν γεράσουν;
Το ερώτημα ίσως θεωρηθεί αφελές διότι η απάντηση θεωρείται αυτονόητη.
Κι όμως εσχάτως τίθεται συχνά από ορισμένους δήθεν φίλους και προστάτες του πρασίνου.
Παράλληλα τα δέντρα τα ίδια αλλά και τα κλαδιά τους γίνονται αιτία για ζημιές ακόμη και για τραυματισμούς που έχουν ως επακόλουθο ο καθ’ ύλην αντιδήμαρχος να τραβολογιέται στα δικαστήρια. Ας ρωτήσουν τον Τάσο Θεοδωρίδη να τους πει τι τράβηξε όταν λόγω ισχυρών ανέμων τραυματίστηκε ένας δημότης από πτώση κλαδιού.
Η απάντηση λοιπόν είναι απλή και μία. Κόβεις τα άρρωστα δέντρα, τα ξερά, τα επικίνδυνα, αυτά που εμποδίζουν και φυσικά φυτεύεις οργανωμένα σε κατάλληλους χώρους και σημεία.
Γ.Δ.


Ερώτημα
Σε ποια παράταξη ανήκε ο Φερντούν Χασάνογλου;
Το ερώτημα απευθύνεται προς τον Χαρ. Δημαρχόπουλο που «ξέχασε» να μας το πει στο κείμενο που κυκλοφόρησε για να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις του πρώην συμβούλου του.
Όπως ξέχασε να μας πει την αιτία για την οποία τιμωρήθηκε ο Φερντούν Χασάνογλου.
Υποψήφιος με τον Δημαρχόπουλο τότε ο Φερντούν, ήταν καλός και σωστά όλα όσα έκανε. Κακός τώρα που τιμωρήθηκε και αποστασιοποιήθηκε από την παράταξη «Δήμος Πρότυπο».
Όταν ο Φερντούν «έφερνε» εκατοντάδες ψήφους, ήταν ωραίος και μπράβο του. Ενώ τώρα, στο πυρ, εκεί να καεί.
-Δίδαγμα μεγάλο για κάποιους.
Γ.Δ.


Μια πρόταση
Συμπολίτης από τα Άβδηρα επικοινώνησε με την Εφημερίδα μας για να θέσει ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και να προτείνει την ανάλογη λύση.
Με την συρρίκνωση των αστυνομικών σταθμών όπως συνέβη στα Άβδηρα και αλλού, η παρουσία των Αστυνομικών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο στα χωριά που είχαν κατά το παρελθόν αστυνομικούς σταθμούς.
Προτείνει λοιπόν ο συμπολίτης μας, μια μέρα την εβδομάδα, ένας αστυνομικός να πηγαίνει στο χωριό για λίγες ώρες π.χ. 08.00 έως 14.00. Εκεί, σ’ ένα γραφείο  της πρώην Κοινότητας να δέχεται τους πολίτες για τυχόν παράπονα, καταγγελίες, προβλήματα ή ακόμη και επίλυση μικροδιαφορών.
Το σύστημα αυτό όπως μας δήλωσε, εφαρμόζεται με επιτυχία στην Κεντρική Ευρώπη.
Γ.Δ.


Η βουλιμία της εξουσίας
Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει αν μας διαφεύγει και μια σημαντική παράμετρος που κινεί τις πολιτικές διαθέσεις.
Πρόκειται για την βουλιμία της εξουσίας. Αναλύοντας ψυχρά την περίπτωση θα πρέπει να την αποδεχτούμε διότι υφίσταται.
Είναι στη φύση του ανθρώπου η βουλιμία. Η βουλιμία για την τροφή, την απόκτηση του πλούτου και βέβαια της άσκησης της εξουσίας που είναι και η ισχυρότερη.
Βέβαια για να ασκήσεις την εξουσία θα πρέπει να την κερδίσεις πρώτα, να την κατακτήσεις. Και μέσα από την κατάκτηση να την βιώσεις ασκώντας την, που αποτελεί την υπέρτατη απόλαυση.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων η βουλιμία της εξουσίας θα είναι για κάποιους η αιτία να την διεκδικήσουν εκ νέου ελπίζοντας να την κερδίσουν, αγνοώντας την κοινή γνώμη, το ποιες είναι οι προθέσεις της  κοινωνίας να τους ξαναδώσουν την ευκαιρία της εκλογής ή όχι.
Γ.Δ.


Πρέπει να δοθεί άμεση λύση από την ΔΕΥΑΞ
Ταλαιπωρία χρόνων που φτάνει την 25ετία βιώνει ο συμπολίτης μας κ. Ιωαννίδης.
Αιτία το δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή το οποίο έχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Κι αυτό διότι πρόκειται για λύματα που βγαίνουν από τα φρεάτια. Και μπορεί το βυτίο να διορθώνει την κατάσταση προσωρινά αλλά ο κίνδυνος για την υγεία υπάρχει. Γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα. Δεν είναι λογικό 25 χρόνια τώρα να εξακολουθεί να υφίσταται η κατάσταση αυτή.
Γ.Δ.


Οι συνθήκες επιβάλλουν διαφορετικό εορτασμό
Μια από τις λαμπρότερες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας μας είναι η σημερινή.
Μια ημέρα γιορτής της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας, της ενότητας. Περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρα τα μηνύματα της 17η Νοέμβρη, μας βρίσκουν όμως σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία από τις πιο δύσκολες επίσης μεταπολεμικά. Την μάχη με τον αόρατο εχθρό που μας έχει εξαναγκάσει σε κοινωνική αποστασιοποίηση και σε  αλλαγές στην συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας. Γι αυτό και η σύνεση αλλά και οι συνθήκες επιβάλλουν έναν διαφορετικό εορτασμό. Δεν μπορεί να είμαστε σε καθολικό lockdown  και να απαιτούμε να γίνει πορεία. Είναι παράλογο και επικίνδυνο. Ποιος επέβαλλε την άποψη ότι μόνο έτσι μπορεί κανείς να τιμήσει τα παιδιά που θυσιάστηκαν μπρος την πύλη του Πολυτεχνείου από τα τανκς της χούντας των συνταγματαρχών; Κι είναι άδικο να γίνονται παραλληλισμοί επειδή η  κυβέρνηση  απαγόρευσε την πορεία. Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα οφείλουν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κι όχι να αποπροσανατολίζουν και να διχάζουν την κοινωνία.
Μ.Ξ.


Τους άνοιξε η όρεξη για την Θράκη;
Αποχωρούν από την πατρίδα τους χιλιάδες Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την συμφωνία εκεχειρίας και την επικράτηση των Αζέρων. Οι εικόνες σπαρακτικές …καίνε τα σπίτια τους, παίρνουν μαζί τους τα κειμήλια και τα σύμβολά τους. Ο ξεριζωμός πονάει πάντα το ίδιο… κι εμείς σαν λαός το έχουμε ζήσει. Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο  Καραμπάχ και η επικράτηση των Αζέρων με την βοήθεια της Τουρκίας άνοιξε την όρεξη στο γείτονά μας που πάντα επιβουλεύεται τη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τurkiye με τίτλος: «Η Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Καραμπάχ».
Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται υποτιθέμενες «ανησυχίες» στην Ελλάδα, για καταστάσεις στην Δυτική Θράκη, ανάλογες μ’ αυτές στο νότιο Καύκασο.
-΄Ονειρα φθινοπωρινής νυκτός λέμε εμείς.


«Ξέφυγε» η Δράμα στα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, 2198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Στην ΑΜΘ επιβεβαιώθηκαν 263 κρούσματα στην ΑΜΘ, εκ των οποίων:
147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
Ε.Δ.


Τα μάζεψαν για τον συμψηφισμό του 12%
Μόλις στις 12/11 δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για την εφαρμογή του συμψηφισμού του 12%. Βέβαια, η εγκύκλιος περισσότερο μπερδεύει παρά ξεκαθαρίζει αν οι πόροι θα επιβεβαρύνουν τον ΟΑΕΔ ή το υπουργείο Εργασίας.
Ωστόσο, η εγκύκλιος αποσύρθηκε αμέσως καθώς προέβλεπε υπαγωγή των συμψηφιζόμενων ποσών στο de minimis, κάτι που γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να συμβαίνει…
Ε.Δ.


Δημοτική συνεργασία
Αυτοί που παρακολουθούν από τους τακτικούς αναγνώστες τα τεκταινόμενα των δημοτικών πραγμάτων, θα έχουν αντιληφθεί μια ιδιαίτερη συμπεριφορά των δημοτικών παρατάξεων.
Κατ’ αρχάς υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ τριών παρατάξεων και αυτές  είναι οι εξής με το όνομα του επικεφαλής για να αναγνωρίζονται πιο εύκολα. Η τριάδα αυτή αποτελείται από τις παρατάξεις Μελισσόπουλου, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζη.
Ανομοιογενής θα πουν κάποιοι και τελείως διαφορετικοί ως προς τον ιδεολογικό τους χώρο. Κινούνται ασκώντας κριτική ως ομάδα και είναι οι θέσεις και απόψεις τους σε ορισμένα θέματα ταυτόσημες, ενώ υπάρχουν και θέματα που τα υποστηρίζουν ξεχωριστά η κάθε πλευρά. Τους ενώνει η αντιπολιτευτική τους διάθεση και το εγχείρημα σίγουρα δεν θα έχει συνέχεια ως προς πιθανή εκλογική συνεργασία στο μέλλον διότι θα τεθεί θέμα ποιος θα είναι ο πρώτος ως αρχηγός του ψηφοδελτίου.
Γ.Δ.


Τρεις μεμονωμένοι
Στα δημοτικά όμως πράγματα ως προς τον δήμο Ξάνθης, έχουμε εκτός της τριάδας και τους τρεις μεμονωμένους.
Πρόκειται για τον Δημαρχόπουλο, τον Παπαχρόνη και την παράταξη του Βογιατζή (ΚΚΕ).
Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, και ιδού γιατί. Ο Δημαρχόπουλος κινείται ως ξεχωριστή παράταξη που σίγουρα θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του όπως δηλώνει ο ίδιος.
Ο Βογιατζής λόγω αρχών του ΚΚΕ θα κατέβει στις εκλογές μόνος του. Μένει ο Παπαχρόνης, ο οποίος είναι νωρίς ακόμη να λεχθεί τι τελικά θ’ αποφασίσει, δηλαδή να κατεβάσει πάλι συνδυασμό ή να συνεργασθεί με κάποια παράταξη.
Με την ευκαιρία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η απλή αναλογική ως εκλογικό μέτρο δεν θα ισχύει, οπότε θα υπάρξουν μειώσεις του αριθμού των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων όπως γινόταν κατά το παρελθόν.
Η αλλαγή του εκλογική νόμου σίγουρα θα προβληματίσει κάποιους ως προς τις διαθέσεις τους.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…