Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Μεγάλο ενδιαφέρον στην Ξάνθη για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Μεγάλο ενδιαφέρον στην Ξάνθη για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

0

Αναβλήθηκε έως τις 11/1/2021 η έναρξη του προγράμματος– 50 έτοιμους φακέλους και σε αναμονή άλλοι 200 μόνο σε ένα γραφείο της πόλης

 

Μιλά στο «Ε» ο Μηχανικός Κώστας Σκορδούλης.

Πιο επιλέξιμες οι κατοικίες με οικιακά φωτοβολταϊκά για ενεργειακή αυτονομία

Έως και 85% η επιδότηση  – Ωφελούμενοι και άλλοι κλάδοι

 

 

 Τεράστιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ξάνθη. Στα τεχνικά γραφεία που αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τους φακέλους και να υποβάλουν την αίτηση ένταξης τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά κι ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει το πρόγραμμα είναι πολλοί οι φάκελοι που έχουν ολοκληρωθεί ενώ οι Μηχανικοί που αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία βρίσκονται stand by για την υποβολή των αιτήσεων των πελατών τους.

Σπάνε τα τηλέφωνα στα τεχνικά γραφεία –  Αναβλήθηκε έως τις 11/1/2021 η έναρξη του προγράμματος

Αυτή την εικόνα μας περιγράφει ο Μηχανικός Κώστας Σκορδούλης, το τεχνικό γραφείο του οποίου ασχολείται με το αντικείμενο. Να σημειώσουμε πως παρότι έχει εκδοθεί μόνο ο προ – οδηγός 20 σελίδων που περιγράφει συνοπτικά το πρόγραμμα και παρότι δεν έχει εκδοθεί ο οδηγός που θα εξηγεί αναλυτικά τα κριτήρια και την διαδικασία ενώ την ίδια στιγμή λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση η έναρξη του προγραμμένος αναβλήθηκε έως τις 11/1/2021:«Στο γραφείο μας έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία 50 φακέλων αλλά το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο. Τουλάχιστον από 200! Αυτό συμβαίνει και σε άλλα γραφεία της πόλης μας», επισημαίνει ο κ. Σκορδούλης και μας εξηγεί τις διαφοροποιήσεις επί της διαδικασίας αλλά και επί του σχεδιασμού του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε σχέση με τα παλαιότερα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που επίσης είχαν επιτυχία και είχαν δώσει την δυνατότητα σε νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και τα διαμερίσματά τους υπό προϋποθέσεις.

Πιο επιλέξιμες οι κατοικίες με οικιακά φωτοβολταϊκά για ενεργειακή αυτονομία

Σ΄ότι αφορά τις διαφορές με το προηγούμενο πρόγραμμα ο κ. Σκορδούλης αναφέρει: «Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει πιο πολλές ενεργειακές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα 3 κατηγοριών. Για παράδειγμα ενώ το προηγούμενο έκανες πρόταση για αλλαγή κουφωμάτων και ήταν επιλέξιμη τώρα πρέπει η πρόταση να περιλαμβάνει 3 ενεργειακές κατηγορίες, όπως κουφώματα, θέρμανση, θερμομόνωση. Σ ‘ ότι αφορά τη θέρμανση το πρόγραμμα εξαιρεί τους λέβητες πετρελαίου.   Επίσης σημαντική διαφορά είναι ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα η επιδότηση ήταν με βάση τα τετραγωνικά, σ’ αυτό γίνεται πιο πολύπλοκο. Στο πιστοποιητικό της προτεινομένης ενεργειακής αναβάθμισης  πρέπει να αναγράφεται η ετήσια προβλεπόμενη εξοικονόμηση (κιλοβατώρων/ ανά τετραγωνικό) και με βάση έναν συντελεστή υπολογίζεται τελικά το ποσό της επιδότησης της πρότασης. Σ’ ότι αφορά το σκέλος το δικό μας σίγουρα το πρώτο πρόγραμμα ήταν πιο εύκολο. Αυτό κυρίως απευθύνεται σε κατοικίες εντός του αστικού ιστού ή εκτός που μπορούν μέσω του προγράμματος να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία όπως για παράδειγμα με τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Σ’ ότι αφορά τα διαμερίσματα πρέπει είναι πιο δύσκολο καθώς δεν θα πρέπει να εφάπτονται με άλλα δύο και ακόμη στο ζήτημα της θέρμανσης αν υπάρχει κεντρική θέρμανση δεν μπορούν να επιδοτηθούν».

Έως και 85% η επιδότηση

Σ’ ότι αφορά τη επιδότηση ο κ. Σκορδούλης αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 85% καθώς: « για 2 έτη θα δίνεται 10% επιπλέον πριμοδότηση λόγω της πανδημίας ενώ αν κάποιος έχει μονοκατοικία με άδεια προ του 1980 κατηγορίας Η και τις παρεμβάσεις την αναβαθμίσει σε Ζ μπορεί να πάρει επιδότηση 30.000 ευρώ και με ίδιο κεφάλαιο 4.000 ευρώ να αναβαθμίσει την κατοικία του».

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα για την ΑΜΘ είναι περίπου 60 εκ ευρώ και αφορά και τις 5 περιφερειακές ενότητες χωρίς δεσμευτικό πλαφόν. Σε περίπτωση δηλαδή που δεν επαρκούν οι προτάσεις π.χ. της Δράμας μπορεί να καλυφθούν από την Ξάνθη.

Ωφελούμενοι και άλλοι κλάδοι

Το πρόγραμμα εκτός από τους ωφελούμενους που θα επιδοτηθούν για την αναβάθμιση των κατοικιών τους , ωφελεί σημαντικά και τα συναφή επαγγέλματα που θα προμηθεύσουν τα υλικά και θα τα εγκαταστήσουν μαζί με τι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες αλλά και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και μελετητές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …