Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

0

Περί της αρκούδας
Δεν σας κρύβω πως γέλασα αρκετά με την φανταστική ιστορία της εμφάνισης αρκούδας με τα μικρά της μάλιστα στις παρυφές της πόλης μας.
Λοιπόν οφείλω να συγχαρώ τον ευφάνταστο συμπολίτη που έφτιαξε αυτήν την ιστοριούλα.
Παράλληλα, να τον προτρέψω ν΄ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία. Θα διαπρέψει.
Και τώρα ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.
Αρκούδα δεν εμφανίστηκε στην Ξάνθη όταν οι χειμώνες ήταν δύσκολοι. Αρκούδα να βρεθεί από το Αρκουδόρεμα, το Γυφτόκαστρο, άντε τον Λειβαδίτη στην Ξάνθη, διανύοντας τόσα χιλιόμετρα μαζί με τα αρκουδάκια της, ούτε με σφαίρες δεν στέκει.
Όσο για το ότι έψαχνε φαγητό, είναι κι αυτό μια πλευρά της ιστορίας για γέλια.
Η αρκούδα δεν θα διακινδύνευε να φέρει τα μικρά της κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
Όλη η ιστορία είχε ένα στόχο και φάνηκε. Να φοβηθούν οι περιπατητές της ορεινής περιοχής και να μείνουν σπίτια τους.
Πάντως αυτός που το σκέφτηκε έχει φαντασία…
Γ.Δ.


Δημιουργικός πανικός
ένας φίλος γνώστης των βουνών και των ζώων που ζουν εκεί, έτσι μου χαρακτήρισε την ιστορία με την αρκούδα και τα 2 αρκουδάκια. Ως δημιουργικό πανικό.
Φοβισμένοι όλοι μη συναντήσουν την αρκούδα. Αγνοούν βέβαια πως το ίδιο σκέφτεται κι αυτή. Να μην συναντήσει κάτι άγνωστο. Γι’ αυτό φεύγει από τον θόρυβο που ακούει. Όταν δε έχει και μικρά, τα παίρνει και φεύγει μακριά.
Με την ευκαιρία να πούμε πως υπάρχουν κυνηγοί που κυνηγούν στα βουνά αγριογούρουνα και σπανίως έχουν δει όλα τα χρόνια αρκούδα.
Κι αυτό γιατί το αγρίμι αυτό όπως  και τα περισσότερα, αποφεύγει να έρθει σ’ επαφή με τον άνθρωπο.
Για όλα αυτά, ηρεμήστε και συνεχίστε τις βόλτες σας στα βουνά.
Η ιστορία αυτή, όπως όλες, έφθασε στο τέλος της. Ο εμπνευστής της γέλασε, το χάρηκε, πάει τελείωσε.
Ήταν μια ωραία φάρσα…
Γ.Δ.


Χώρος νοσηλείας covid και το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη
Η είδηση από την Θεσσαλονίκη κι αξίζει απλώς να την θυμίσουμε διότι προσφέρεται για σχολιασμό.
Οι αρμόδιοι φορείς της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν, εάν χρειασθεί χώρος για την ανάπτυξη κρεβατιών νοσηλείας για την αντιμετώπιση της όποιας ανάγκης, αυτό να γίνει στο χώρο του Βελλιδείου Ιδρύματος.
Και βέβαια, κανείς στη Θεσσαλονίκη δεν βγήκε να κριτικάρει Περιφερειάρχη, δήμαρχο και γιατρούς για την επιλογή του χώρου.
Σε αντίθεση βέβαια με ότι έγινε εδώ σε μας για την επιλογή του Αμοιρίδειου.
-Τα συμπεράσματα δικά σας.
Γ.Δ.


Έσοδα από το Αιολικό Κιμμερίων
Η δημοτική κοινότητα Κιμμερίων του δήμου Ξάνθης μέσω του δήμου φυσικά, θα εισπράξει χρήματα εξαιτίας του Αιολικού Πάρκου που υπάρχει στην περιοχή τους.
Συγκεκριμένα, ένα από τα οφέλη της κατασκευής αιολικών πάρκων, το οποίο πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν, είναι πως όπου αυτά αναπτύσσονται, και συγκεκριμένα σε χωριά, παρακρατείται και αποδίδεται στους κατοίκους και τις τοπικές Αρχές το 3% του τζίρου.
Αυτό το ειδικό τέλος κατανέμεται σε 1,7% για τους ΟΤΑ με την υποχρέωση να το διαθέτουν για έργα τοπικής ανάπτυξης, ενώ 1% δίνεται στους οικιακούς καταναλωτές των χωριών που φιλοξενούν τους σταθμούς των ανεμογεννητριών για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.
Το υπόλοιπο 0,30% πάει στο Πράσινο Ταμείο.
-Να λοιπόν που θα έχουν έσοδα οι Κιμμεριώτες.
Γ.Δ.


Τα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ
Φίλος συμπολίτης μου έθεσε ένα ερώτημα κι έναν προβληματισμό. Αφορά τα γνωστά Γραμματοκιβώτια που έχει τοποθετημένα ο ΕΛΤΑ σε διάφορα σημεία της πόλης.
Ρωτήθηκα λοιπόν εάν γνωρίζω κάθε πότε υπάλληλος του Οργανισμού, περνά και μαζεύει από τα κιβώτια αυτά την υπάρχουσα αλληλογραφία.
Ομολογώ πως δεν το γνωρίζω κάθε πότε γίνεται αυτό. Πιστεύω όμως πως θα γίνεται κάθε 2-3 ημέρες οπωσδήποτε.
Δεν φαντάζομαι να μένουν μέρες εκεί μέσα οι φάκελοι, διότι τότε δεν έχει νόημα η ύπαρξη των γραμματοκιβωτίων αυτών.
Γ.Δ.


Αρχίζει η τηλεκπαίδευση στα δημοτικά κουτσά – στραβά…
Αρχίζει σήμερα η μετεκπαίδευση και σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία αλλά ζητούμενο παραμένει αν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή στα νοικοκυριά για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το νέο σύστημα. Με 6 – 7 λάπτοπ και τάμπλετ που έστειλε το υπουργείο στα σχολεία για να τα μοιράσουν σε οικογένειες πιο ευάλωτες δεν λύνεται το πρόβλημα. Υπάρχουν σπιτικά χωρίς internet με γονείς που δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία. Πώς θα βοηθήσουν τα μικρά παιδιά; Υπάρχουν αντικειμενικές και τεχνικές δυσκολίες και είναι φανερό ότι δεν έχει γίνει  η απαραίτητη προετοιμασία από το υπουργείο από το καλοκαίρι κι ενώ τα πράγματα έδειχναν ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα. Δεν έγιναν επιμορφωτικά σεμινάρια στους δασκάλους αλλά δεν φρόντισε το υπουργείο να διαθέσει το απαραίτητο υλικό στα σχολεία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Ξεκινά η τηλεκπαίδευση και ακόμη δεν γνωρίζουν στα σχολεία τι ποσοστό παιδιών μπορεί να συμμετέχει. Κι εννοείται ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή διαφορετικά θα  μπαίνει απουσία.
Αυτές είναι οι λεγόμενες δουλειές του ποδαριού… και χρεώνεται στην κα Κεραμέως…. βεβαίως …βεβαίως!
Μ.Ξ.


Η τυφλή καταστροφική βία δεν είναι κανονικότητα …
Παρά τα μέτρα για την πανδημία και την απαγόρευση της πορείας, τηρήθηκε και φέτος η …κανονικότητα. Το μοντέλο δηλαδή του εορτασμού  που περιλαμβάνει συγκρούσεις με τα ΜΑΤ κάποιων ομάδων αναρχικών ενώ έγιναν προσαγωγές και συνελήφθη και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν κοντάρια και αντιασφυξιογόνες μάσκες και άλλα σύνεργα του αγώνα! Να υποθέσουμε δηλαδή ότι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 73 όταν αγωνίζονταν για  «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αυτό οραματίζονταν; Τι λένε οι ίδιοι;
Ο Έλληνας ερευνητής, υπεύθυνος στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, γυρνάει τον χρόνο πίσω στις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ’73. Ο κ. Παυλάκης που ήταν υπεύθυνος του πρόχειρου ιατρείου που είχε στηθεί στο κτίριο της αρχιτεκτονικής μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook τονίζει πως οι συμμετέχοντες στην εξέγερση δεν θεωρούσαν ότι το κάψιμο είναι κανονικότητα.
«Οι πρωταγωνιστές και κομπάρσοι εκείνης της εξέγερσης δεν θεωρούσαμε ότι το κάψιμο του Πολυτεχνείου είναι η κανονικότητα και θελήσαμε να κάνουμε κάτι για την αποκατάστασή του. Μετά την πτώση της χούντας, στη δημοκρατική Ελλάδα μπήκαν άλλα καθήκοντα. Αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε και σήμερα, ότι η τυφλή καταστροφική βία δεν είναι κανονικότητα και σκοπός. Θέλουμε ειρήνη, ελευθερία και Παιδεία», τονίζει μεταξύ άλλων.
Μ.Ξ.


Θλίψη και προβληματισμός
Συναισθήματα άσχημα, θλίψη και έντονο προβληματισμό καταλαμβάνουν τους λογικούς πολίτες με όλα αυτά τα κρούσματα που καθημερινά αυξάνουν.
Οι επιδημιολόγοι λένε πως σύντομα θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων και αυτοί γνωρίζουν το τι θα γίνει κι εμείς το αποδεχόμαστε.
Όμως το να ξεπεράσουμε αυτό το γεγονός δεν είναι εύκολο.
Και δεν είναι διότι ανάμεσα στα κρούσματα είναι φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, γείτονες.
Όντως πρόκειται για μια δυνατή δοκιμασία γι’ αυτούς που υποχρεούνται να μείνουν μέσα επί μέρες υφιστάμενοι την μοναξιά και την επιθυμία να μην μεταφέρουν τον ιό στους οικείους τους.
Όμως, παρά τις δυσκολίες, ανησυχίες και προβληματισμό, μια είναι η διέξοδος. Υπομονή και τήρηση των μέτρων.
Γ.Δ.


Κλείνει όντως κατάστημα Εθνικής
Επιβεβαιωμένο και διασταυρωμένο το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τραπέζης στην οδό 40 Εκκλησιών γωνία Αγίου Ελευθερίου.
Έτσι, στην πόλη μας θα λειτουργούν το κατάστημα της Γεωργίου Σταύρου, το κεντρικό, και δεύτερο της οδού Θερμοπυλών που όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο κατάστημα.
Ως εκ τούτου, όλο το βάρος πλέον θα «πέσει», στο  κεντρικό.
Συνολικά κλείνουν 43 καταστήματα πανελλαδικά της Εθνικής, στο πλαίσιο της σύμπτυξης των καταστημάτων, της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
Είναι γεγονός πλέον πως αρκετές εργασίες διεκπεραιώνονται στις Τράπεζες ηλεκτρονικά χωρίς την φυσική παρουσία των πελατών.
Γ.Δ.


Όλα ηλεκτρονικά
Είναι γεγονός πως η παλιά εικόνα του Τραπεζικού καταστήματος σιγά-σιγά αλλάζει. Μάλιστα σε λίγα χρόνια με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών Μέσων στις Τράπεζες ελάχιστοι θα προσέρχονται ως πελάτες για να ολοκληρώσουν κάποια εργασία τους.
Ήδη από τώρα, η νέα γενιά δεν πάει στις Τράπεζες. Ό,τι θέλει το τελειώνει από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο. Αυτή μάλιστα η διαδικασία θα αυξηθεί και σχεδόν όλες οι υποθέσεις θα τελειώνουν ηλεκτρονικά, ακόμη και η διαδικασία έκδοσης δανείων, εγγυητικών, εξαγωγών, εισαγωγών κλπ.
Για όλην αυτήν την αλλαγή θα είναι απαραίτητοι λίγοι υπάλληλοι οι οποίοι θα γνωρίζουν και θα χειρίζονται άριστα τους υπολογιστές και εν γένει τα δίκτυα.
-Οι αλλαγές έρχονται, ήδη κάποιες είναι εδώ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Θα εξεταστούν Θα το έχετε ακούσει  τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Ότι υπάρχει ενδιαφέρον …