Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

0

Αισιόδοξες ελπίδες
Να λοιπόν που πραγματικά επιβεβαιώνεται το λεγόμενο «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Ελπίζαμε όλος ο πλανήτης, όλοι οι κάτοικοι, φτωχοί και πλούσιοι, στην επιστήμη. Τους ανθρώπους των εργαστηρίων. Οι οποίοι και τελικά δικαίωσαν την αποστολή τους.
Μέρες και ώρες ατελείωτες μέσα στα εργαστήριά τους, επί 24 ώρες για να βρουν το εμβόλιο.
Εκατοντάδες επιστήμονες παντού στον προηγμένο κόσμο έδιναν μια «μάχη» ενάντια στον χρόνο. Και τελικά νίκησαν.
Άρχισε η περίοδος της ολοκλήρωσης του εμβολίου. Η ανθρωπότητα πήρε μια μεγάλη ανάσα για το καλό που έρχεται.
Γ.Δ.


Εμβόλιο από την Pfizer
Η μεγάλη αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε επίσημα την Δευτέρα ότι το εμβόλιο που παρασκεύασε αποδείχτηκε κατά 90% ότι καταπολεμά τον ιό SARS.
Όπως δήλωσαν οι άνθρωποι της εταιρείας έγιναν οι δοκιμές σε ανθρώπους και εκεί διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Μετά την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε και η δεύτερη με την οποία γινόταν γνωστό πως η διάθεση του εμβολίου θα ξεκινήσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές του  νέου χρόνου.
Δηλαδή, σε ελάχιστο χρόνο από σήμερα.
Γ.Δ.


Σύντομα κι άλλα νέα
Όμως τα καλά νέα για το εμβόλιο που θα ξεκινήσει να χορηγείται της εταιρείας Pfizer, δεν σταματούν εδώ.
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού χρησιμοποιείται και στην Ρωσία και σύντομα θα χορηγηθεί στον πληθυσμό.
Από την άλλη, εκατομμύρια εμβόλια θα παραχθούν και θα δοθούν στις χώρες που έχουν ήδη κάνει προεγγραφές.
Μέσα σ’ αυτές και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα παραλάβει 300 εκ. εμβόλια σε πρώτη δόση και θ’ ακολουθήσουν κι άλλα.
Παράλληλα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει πως σύντομα θα ολοκληρωθούν και τα εμβόλια των άλλων εταιρειών, οπότε η παραγωγή θα είναι τέτοια που θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες του πλανήτη μας.
Γ.Δ.


Άμυνα λοιπόν εμείς όλοι
Όχι δεν είναι ποδοσφαιρικού περιεχομένου το σχόλιο. Είναι μια φιλική παρότρυνση προς όλους, κυρίως τους κάπως ώριμους συμπολίτες. Τους υπενθυμίζουμε πως για λίγο χρόνο ακόμη οφείλουν να κάνουν αμυντικό παιγνίδι.
Άμυνα λοιπόν όλοι για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη.
Θα είναι κρίμα να βρεθούμε «ηττημένοι» λίγο πριν έρθει το εμβόλιο, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα. Ενός αγώνα δύσκολου, κουραστικού, ύποπτου και αναπάντεχου, από πού θα μας βρει αδύναμους.
Κουράγιο, είμαστε κοντά στο τέλος. Το σφύριγμα της λήξης θα πρέπει να μας βρει νικητές.
Γ.Δ.


Το είπαν και το έκαναν
Ο τίτλος πάει γάντι για τα «έργα και ημέρες της ΔΕΔΑ». Είναι δε η ΔΕΔΑ η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής Αερίου.
Λοιπόν ολοκληρώθηκε η υποβολή προσφορών για τα έργα που θα γίνουν στην Περιφέρειά μας. Τα οποία έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Κι όταν λέμε έργα, εννοούμε την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων διανομής εκτός των πόλεων. Είναι δε οι πόλεις για να τις θυμηθούμε η Ξάνθη, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Ορεστιάδα και η Καβάλα.
Και το πιο ωραίο; Η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής θα γίνει το 2023.
Να λοιπόν που ισχύει αυτό που γράψαμε στον τίτλο. Οι άνθρωποι της ΔΕΔ το είπαν και το έκαναν.
Γ.Δ.


Μεταίχμιο
Σε κάθε εποχή προβάλλονται ορισμένες αξίες, οι οποίες δεν συγκινούν άλλες εποχές.
Άλλες αξίες καλλιέργησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, άλλες ο χριστιανικός κόσμος του Μεσαίωνα και άλλες η Αναγέννηση.
Σε άλλες αξίες πίστεψε η αστική κοινωνία και άλλες αξίες πήγε να δημιουργήσει ο κομμουνισμός.
Κατά τον Μαξ Σέλερ οι αξίες είναι απόλυτες και έχουν αντικειμενική υπόσταση. Οι άνθρωποι δεν κατανοούν ούτε πραγματοποιούν τις αξίες σ όλη τους την πληρότητα. Απλώς τις προσεγγίζουν ή προσπαθούν να τις πραγματοποιήσουν.
Κατά τον Σαρτρ δημιουργός των αξιών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Και πραγματικά χαρακτηρίζουμε σαν αξίες τρόπους ζωής ή αντικειμενικά αγαθά, στα οποία δίνει ο άνθρωπος αξία ή μια ολόκληρη ομάδα, ένας λαός, μια κοινωνία. Η κοινωνία είναι επίσης εκείνη που κάτω από ορισμένες συνθήκες αλλάζει τις αξίες και τα ιδανικά της.
Οι αξίες δοκιμάζονται στην πράξη, στην ατομική και ομαδική δράση και ανάλογα καθιερώνονται και επικρατούν ή απορρίπτονται και αργότερα αντικαθίστανται από άλλες. Πολλές φορές γίνεται αντιστροφή των αξιών. Μια αξία μεταβάλλεται σε απαξία και μια απαξία σε αξία.
Όλα αυτά κι άλλα παρεμφερή τ ακούσαμε, τα διαβάσαμε, τα διδαχτήκαμε κάποτε. Και ίσως να τα προσπεράσαμε μετά τη λήξη κάποιων…
Πανελλαδικών- και μεις και οι νεότερες γενιές.
Τώρα πια είμαστε σ ένα μεταίχμιο. Να ναι η ώρα να σκύψουμε αληθινά πάνω απ’ τις αξίες, ν αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντί τους ιεραρχώντας και κείνη της Υγείας..;
Χρύσα Μπαΐρα


Προδομένοι νιώθουν οι Αρμένιοι της Ξάνθης
Έληξε άδοξα με συνθηκολόγηση και με παραχώρηση εδαφών στο Αρτσάχ η σύρραξη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους Αζέρους. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το βράδυ της Τετάρτης με εγγυήτρια δύναμη την Ρωσία που ήδη έχει στείλει ειρηνευτική δύναμη. Οι Αρμένιοι της Αρτσάχ αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν κάτω από την πίεση των Αζέρων και της Ρωσίας.
Σ΄ αυτό τον πόλεμο που κράτησε 1,5 μήνα χάθηκαν περίπου 2.500 νέοι Αρμένιοι. Θλίψη και οργή επικρατεί στην Αρμένικη κοινότητα Ξάνθης αλλά και στους απανταχού Αρμένιους που στήριξαν τον αγώνα και τώρα νιώθουν προδομένοι. Μάλιστα στην Αρμενία υπάρχει φόβος για εμφύλιο καθώς η συμφωνία που θα υπογράψει ο πρωθυπουργός έχει εξοργίσει το πλήθος που ζητά την παραίτησή του.
Θα υπάρξουν εξελίξεις.
Μ.Ξ


Υποχρεωτική…πειθαρχία
Εάν παρατηρήσει κανείς την κίνηση στους δρόμους της πόλης εύκολα θα βγάλει το συμπέρασμα πως οι συμπολίτες έχουν πειθαρχήσει. Δηλαδή έχουν αντιληφθεί πως οι βόλτες δεν έχουν κανένα νόημα όπως και οι έξοδοι χωρίς ουσιαστικό προορισμό.
Οι περισσότεροι που κυκλοφορούν το κάνουν για συγκεκριμένο σκοπό.
Εξάλλου τις βόλτες δεν βοηθά πλέον και ο καιρός ο οποίος αρχίζει ν’ αλλάζει και η θερμοκρασία να πέφτει σιγά-σιγά.
Μεταξύ μας βέβαια ο κυριότερος λόγος μη εξόδου είναι ότι τα καφέ όλα είναι κλειστά. Συζητήσεις και συναντήσεις στις καφετέριες δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Γι΄αυτό και η παραμονή στο σπίτι είναι λύση υποχρεωτική.
Γ.Δ.


Δεν θα είναι εύκολο το 2021
Όλοι οι σοβαροί Οικονομολόγοι στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως συμφωνούν πως το 2021 που σύντομα θα είναι κοντά μας, δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά.
Παρότι η χρήση του εμβολίου θ’ αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα προς τη θετική πλευρά, εντούτοις η επάνοδος στην προηγούμενη οικονομική κατάσταση δεν θα γίνει γρήγορα. Μάλιστα τονίζουν πως το «φως» στο τούνελ δεν θα φανεί αμέσως.
Βέβαια οι προβλέψεις δεν είναι αρνητικές όπως πριν λίγο χωρίς το εμβόλιο. Τονίζουν όλοι πως η ανάκαμψη δεν θα κάνει άλματα, θα είναι αργή.
Προσωπικά θα επισημάνω πως οι οικονομολόγοι αγνοούν τον ψυχολογικό παράγοντα. Ο οποίος θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Δηλαδή θα υπάρξει ανακούφιση κι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση, στα ταξίδια, στις επενδύσεις.
Γ.Δ.


Επιτέλους…υπάρχει ελπίδα
Στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας στην χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη. Πηγές αναφέρουν πως τα επίπεδα μόλυνσης είναι 1 στους 5, θετικός.
Οι κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ έχουν 100% πληρότητα ενώ ο πρόεδρος του νοσοκομείου προειδοποίησε ότι λίγο απέχει από το να γίνει …Μπέργκαμο η Θεσσαλονίκη. Κι όλοι θυμόμαστε τι συνέβη εκεί όταν οι γιατροί επέλεγαν ποιος θα μπει στην ΜΕΘ ή όχι ανάλογα με την ηλικία του και τις ελπίδες που έχει να επιβιώσει. Ένας πραγματικός εφιάλτης… Ευτυχώς υπάρχουν καλά νέα με το εμβόλιο της Pfizer/BionTech που έχει ενθουσιάσει την επιστημονική κοινότητα και αυτή τη στιγμή αποτελεί την μεγάλη ελπίδα στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα η Ε.Ε. και μαζί και η χώρα μας ετοιμάζονται να υπογράψουν συμβόλαιο με την εταιρεία που το παράγει και να προμηθευτούν το εμβόλιο στις αρχές του νέου έτους. Μέσα στην μαυρίλα του lockdown που σκοτεινιάζει όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, σίγουρα αυτό είναι ένα καλό νέο που δίνει ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ξαναζήσουμε όπως πρώτα με αγκαλιές, με γλέντια και χαρές, να αναπνέουμε ελεύθερα χωρίς μάσκες!
Όλα αυτά που τα θεωρούσαμε δεδομένα και ο κορωνοϊός μας έκανε να πληρώνουμε πρόστιμα γι αυτά!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…