Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Μονόδρομος οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Μονόδρομος οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

0

Της Κύρας Αδάμ

Με εκδήλωση αντιδράσεων υψίστης ευγενείας , σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς κανόνες του διπλωματικού σαβουάρ βιβρ, υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα , αλλά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, ( ΟΗΕ,ΕΕ, Ελλάδα, Βρετανία), την απόλυτη βαρβαρότητα του παρία της διεθνούς νομιμότητας Τ. Ερντογάν , ο οποίος προκλητικότατα, εν μέσω στρατιωτικών παρελάσεων με στρατεύματα που κουβάλησε από την Τουρκία, ανήγγειλε την πλήρη διχοτόμηση της Κύπρου.

« Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δυο ξεχωριστά δημοκρατικά συστήματα, δύο ξεχωριστά κράτη» είπε δικαιολογώντας τη διχοτόμηση της νήσου.

Και ακόμα , αναγγέλλοντας το «τέλος της διπλωματίας» ανέφερε ότι «Επί σειρά ετών υποστηρίζαμε ότι έπρεπε να υπάρξει μια ευκαιρία συνεργασίας για τις ενεργειακές πηγές στην Αν. Μεσόγειο. Η Τουρκία και η Β. Κύπρος δεν θα ανεχθούν πλέον διπλωματικά παίγνια για τα δικαιώματα στις οφσόρ πηγές υδρογονανθράκων».

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι γραφικά και άνευ σημασίας. Αν δεν είχαν εξελιχθεί σε τετελεσμένα, με την αδυναμία της Κύπρου να παρέμβει αποτρεπτικά, την απροθυμία της Αθήνας  να συμπεριφερθεί ως Εγγυήτρια Δύναμη και την προκλητική αδιαφορία του ΟΗΕ στις ευθείες προσβολές του Τ.Ερντογάν στην ίδια την οντότητα του Οργανισμού .

Υπενθυμίζεται ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο, οι οποίες ουδόλως κάμφθηκαν από τις γελοίες και άνευ σημασίας «κυρώσεις» που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ήταν η πρακτική εφαρμογή των «προτάσεων Ερντογάν» για τη λύση του Κυπριακού, τις οποίες συζήτησε πολλαπλώς με τον φίλο του Ντ Τραμπ. Η Άγκυρα επιμένει ότι πρώτα θα γίνει η ισοκατανομή των πόρων από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ στις δύο οντότητες. Σε ότι αφορά στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ της Κύπρου, η Τουρκία θα  παίρνει το 50% των πόρων  και «τα δύο κράτη» της Κύπρου θα μοιράζονται το άλλο μισό.

Με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις όχι μόνον στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην καταπατημένη ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου, σε πλήρη ανάπτυξη, ο γ γραμματέας του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες δεν κουνάει το δαχτυλάκι του και προφανώς εύχεται σιωπηλώς την « σταυροφορία « εναντίον της Τουρκίας να την αναλάβει η εκνευρισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι όμως δείχνουν διχασμένοι απέναντι στην Τουρκία , καθώς Βερολίνο, Ρώμη, Μαδρίτη και  χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ θέλουν η Τουρκία να πέσει στα μαλακά, ενώ η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, καθώς και Αθήνα και Λευκωσία,  κινούνται προς την κατεύθυνση των κυρώσεων. Η Αθήνα έχοντας χάσει δύο ευκαιρίες , τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αναμένει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για να θέσει το θέμα των κυρώσεων.

Σ αυτή τη «λέσχη των επικριτών» της Τουρκίας προστέθηκε αυτόκλητα και ο απερχόμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ Πομπέο, ο οποίος από το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «πολύ επιθετικές» και πρότεινε «η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν ώστε να πείσουν την Τουρκία ότι οι ενέργειες της είναι σε βάρος του λαού της». Για  να ολοκληρώσει την πρόκληση του προς τον Ερντογάν, επισκεπτόμενος μόνον τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο το ίδιο το Στεητ Ντηπάρτεμντ , μην ξεχνώντας  την πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα, ξέθαψε κυριολεκτικώς την έκθεση του για την Ελλάδα προς το Κογκρέσο, στην οποία διαφωνεί και στα 10νμ του εναερίου χώρου και δεν ασπάζεται την ελληνική θεώρηση για ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα όπου αυτά υπάρχουν.

Όπως και αν εξελιχθούν  τα πράγματα στην ΕΕ, με χαλαρές ή αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, το βάρος των εξελίξεων είναι μεγάλο, σε αδύναμες πλάτες όπως της Αθήνας και της Λευκωσίας, που μόνον ακολουθούν τις «κατευθύνσεις» των ισχυρών εταίρων τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…