Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά, όπως και να τη φωνάξεις, όποια και να είναι, άνθρωπος, γάτα ή πουλί, νιώθει και αντιδρά το ίδιο!
Η μητρότητα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μια ιδιότητα, που αφορά όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου και απασχολεί την καθημερινότητα, την επιστήμη, τη θρησκεία, την τέχνη, την πιο κοινή έως και την πιο διάσημη γυναίκα. Η πιο αμόρφωτη και η πιο πετυχημένη γυναίκα, γυναίκες από διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετικές συνήθειες, θα μιλήσουν την ‘ίδια γλώσσα’ όταν πρόκειται για το παιδί τους! Θα δημιουργήσουν ένα είδος συνομωσίας, που αποκλείει κάθε μη μητέρα και κάθε άνδρα, που θεωρεί απαράκλητα και πιστεύει ακράδαντα, ότι κανείς δεν μπορεί να νιώσει κάτι παρόμοιο, εάν δεν ανήκει σε αυτή. Και που από αυτή θα πηγάσουν συμπεριφορές και αντιδράσεις, άλλοτε συγκινητικές, άλλοτε ευτράπελες, όλες δικαιολογημένες, γιατί αφορούν τη μητρότητα, το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο γυναικείας ‘αποβλάκωσης’ και ολοκλήρωσης, που αναιρεί οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα της γυναίκας, ακόμη και τα μεγαλύτερα επαγγελματικά της επιτεύγματα! Και έτσι κάπως θαυμάζει κανείς τη δύναμη των ορμονών!
Η δύναμη του φαινομένου είναι τέτοια που στέκεται υπεράνω κάθε κανόνα και ανάγκης, γίνεται έως και εμμονή και διεγείρει την ανθρώπινη ευρηματικότητα προς μόνη κατεύθυνση την απόκτηση παιδιού. Πέρα λοιπόν από τη φυσιολογική διαδικασία, έχουν εξελιχθεί και οι παρακάτω εναλλακτικές:
- Σπερματέγχυση είτε στον κόλπο είτε μέσα στη μήτρα, συνήθως λόγω αδυναμίας του σπέρματος, που χρειάζεται επεξεργασία στο εργαστήριο πριν τοποθετηθεί στο γυναικείο σώμα.
- Εξωσωματική. Αφορά την τοποθέτηση στη μήτρα, εμβρύου που προέκυψε από γονιμοποίηση στο εργαστήριο, αφού ενώθηκαν το σπέρμα του άνδρα με τα ωάρια της γυναίκας, αφού συνήθως έχει διεγερθεί η ωοθήκη φαρμακευτικά.
- Δωρεά ωαρίου ή σπέρματος, σε περιπτώσεις στειρότητας ή ομόφυλων ζευγαριών. Το παιδί ανήκει γενετικά μόνο στον ένα γονέα, ενώ ο δότης παραμένει άγνωστος, εκτός εάν προκύψουν σοβαρά ζητήματα υγείας.
- Κύηση εμβρύου από δότη σπέρματος και δότρια ωαρίου, οπότε κανένας από τους γονείς δεν είναι ο βιολογικός. Και φυσικά, το παιδί μπορεί να έχει αμφιθαλή ή ετεροθαλή αδέλφια, εάν δοθούν αδέλφια έμβρυα και σε άλλα ζευγάρια ή εάν οι δότες αποκτήσουν δικά τους παιδιά με το σύντροφό τους.
- Παρένθετη μητέρα, δηλαδή γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει το παιδί άλλης, επειδή η δεύτερη δεν μπορεί για διάφορους λόγους (δεν έχει μήτρα ή πάσχει από καρκίνο ή άλλη σοβαρή χρόνια νόσο).
- Θηλασμός από εθελόντρια.
- Γιαγιά, θεία, νταντά ή υπάλληλος ιδρύματος που μεγαλώνει παιδί που στερείται για κάποιο λόγο τη μητέρα του.
- Υιοθεσία ή αναδοχή.
- Συνδυασμός των παραπάνω, για παράδειγμα, δωρεά ωαρίου και σπερματοζωαρίου και παρένθετη μητέρα. Δηλαδή, το παιδί έχει μία βιολογική μητέρα στην οποία ανήκει το ωάριο, μία παρένθετη που το κυοφόρησε και μία που θα το μεγαλώσει.
Είναι μία από τις παραπάνω περισσότερο μάνα από την άλλη; Είναι όλες κατάλληλες για μάνες;
Ποιος τολμά να το πει αυτό… Οι εναλλακτικές καλό είναι να υπάρχουν.
Ταυτόχρονα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΌΛΑ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ. Προς σκέψη…
Ιατρός Σταυρούλα Ε. Παπαδοπούλου
Ειδικός Παθολόγος
Ειδικός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος και Μεταβολικών νόσων
Βελισσαρίου 4 – 6, 5ος όροφος, Ξάνθη, 67100, Ελλάδα
Τηλ/Φαξ: 2541.400.119/ Κιν: 6934.56.22.24