Με μάσκες αντισηπτικά και αποστάσεις η διαδικασία ελαιοπαραγωγής στο Ελαιοτριβείο Τυμπάνου
Μέτρια σε ποσότητα η φετινή παραγωγή , εξαιρετική όμως σε ποιότητα
14.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα στην Ξάνθη – Περίπου 400.000 λίτρα το λάδι της χρονιάς
Στην «βράση» του βρίσκεται το μάζεμα της ελιάς και η ελαιοπαραγωγή στην περιοχή μας και όλες οι ενδείξεις συγκλείνουν ότι είναι μια μέτρια χρονιά σε σχέση με την ποσότητα αλλά μια πολύ καλή σε σχέση με την ποιότητα. Αυτό αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί που ρωτήσαμε αλλά και ο κ. Κώστας από το Ελαιοτριβείο Δερμεντζίδη του Τυμπάνου το οποίο και δουλεύει νυχθημερόν για να προλάβει να εξυπηρετήσει τους πελάτες του και κάτω από δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
14.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα στην Ξάνθη – Περίπου 400.000 λίτρα το λάδι της χρονιάς
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής στο νομό μας καλλιεργούνται 14.000 στρέμματα με ελιές. Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος κ. Ανδρέας Καμαριανάκης είναι μια καλλιέργεια που έχει ανοδικές τάσεις καθώς είναι η μεγαλύτερη δενδρώδης καλλιέργεια, ωστόσο είναι περισσότερο σε ερασιτεχνικό επίπεδο και το χαρακτηριστικό της είναι ότι καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες και κυρίως στην παραλιακή ζώνη του νομού. Όπως ανέφερε ο κ. Καμαριανάκης πέρσι η παραγωγή ανήλθε σε 320.000 λίτρα και φέτος αναμένεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα έως και 400.000 λίτρα.
«Η καλλιέργεια της ελιάς στην Ξάνθη έχει περιθώρια ανάπτυξης αλλά ιδιαίτερα φέτος λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού και το κλείσιμο της εστίασης έχει μειωθεί η κατανάλωση λαδιού και αυτό έχει σαν συνέπεια να μειωθούν οι τιμές αλλά και οι εξαγωγές».
Τι λένε οι παραγωγοί για την παραγωγή τους
Στο κτήμα του συναντήσαμε τον κ. Γερμαντζίδη να μαζεύει τις ελιές για να τις μεταφέρει στο ελαιοτριβείο. Δηλώνει ικανοποιημένος γιατί όπως είπε έκανε ανανεωτικό κλάδεμα και είχε καλή παραγωγή. Καλλιεργεί μόνο την κορωνέικη ποικιλία που είναι ειδική για λάδι : Δεν είχαμε ζημιές γιατί κατά την ανθοφορία και το δέσιμο του καρπού την άνοιξη δεν είχαμε ούτε χαλαζοπτώσεις ούτε δυνατούς ανέμους. Οπότε η παραγωγή είναι καλή. Φέτος το χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ωριμάσει η ελιά. Έχει καθυστερήσει από τις κλιματολογικές συνθήκες και το λάδι που βγάζουμε είναι αγουρέλαιο εξαιρετικής ποιότητας αλλά οι αποδόσεις είναι χαμηλές 1 – 7 κιλά. Παρότι είμαστε άπειροι σχετικά με άλλες περιοχές στην καλλιέργεια της ελιάς έχουμε πολύ καλή ποιότητα και οξύτητα στα 0,25», αναφέρει ο κ. Γερμαντζίδης. Αντίθετα ο κ. Γιάννης μας λέει ότι δεν είχε φέτος καλή παραγωγή επειδή στο σημείο που είναι ο ελαιώνας του επηρεάστηκε κατά την ανθοφορία από τις καιρικές συνθήκες. Το μικροκλίμα της περιοχής δεν ήταν ευνοϊκό και δεν έδεσαν καρπό.
Στην εποχή του κορωνοϊού … κορωνέικη ελιά με πολύ καλό λάδι στο Ελαιοτριβείο
«Οργασμός» δουλειάς το Ελαιοτριβείο του κ. Δερμεντζίδη στο Τύμπανο Ξάνθης. Καθώς είναι σε εξέλιξη η περίοδος της ελαιοπαραγωγής. : Έχουμε πολύ κίνηση. Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα, είμαστε όλοι με μάσκες και οι παραγωγοί. Κανένας εκτός από τον παραγωγό δεν μπαίνει μέσα στο χώρο του ελαιοτριβείο. Μας είπαν ότι θα δουλεύουμε κανονικά στο lockdown αφού επιτρέπονται οι μετακινήσεις των παραγωγών» επισημαίνει ο κ. Κώστας συνεταίρος του κ Βαγγέλη Δερμεντζίδη. Σ’ ότι αφορά την παραγωγή και την ποιότητα του λαδιού: «Η χρονιά είναι σχετικά καλή από ποσότητα η παραγωγή. Πρόβλημα έχουν μόνο αυτοί που δεν πότισαν τα δέντρα το καλοκαίρι που είχε ξηρασία αλλά το λάδι είναι εξαιρετικό σε ποιότητα».
Μαριάννα Ξανθοπούλου