Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κρατικά δάνεια με εξπρές διαδικασίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες

Κρατικά δάνεια με εξπρές διαδικασίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες

0

Δεν θα επιστρέφεται το 50% του δανείου εφόσον διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας έως τις 31 Μαρτίου 2021

Mε διαδικασίες-εξπρές θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο Δεκέμβριος να βρει τις επιχειρήσεις με χρήματα στα ταμεία έτσι ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους και να ανοίξουν κανονικά, όποτε αυτό αποφασισθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει το προσεχές Σαββατοκύριακο στην ηλεκτρονική διεύθυνση «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusines

ssupport).  Από το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι θα επιστρέψουν τα μισά, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα αποτελούν μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων), υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) και έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.
  • Αποκτούν, πλέον, δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.

Ολοι οι αιτούντες, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, θα λάβουν τουλάχιστον:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 1 έως 5 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 6 έως 20 εργαζομένους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 21 έως 50 εργαζομένους.
  • 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις, η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

Τα ανώτερα όρια ενισχύσεων ορίζονται στις 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και στις 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για όσες δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η αποπληρωμή

Όπως προαναφέρθηκε, το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Οσον αφορά το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης, για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Γίνονται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις

Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια Το δρόμο για την υπο…