Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κι οι πιο μικροί οι μαθητές τώρα σε ψηφιακή τάξη

Κι οι πιο μικροί οι μαθητές τώρα σε ψηφιακή τάξη

0

Ξεκινά από σήμερα η τηλεκπαίδευση των νηπίων και των μαθητών των δημοτικών σχολείων – Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Ξάνθης , Ε. Στυλιανίδου: «Έγινε προετοιμασία. Είμαστε έτοιμοι. Συνεργάσιμοι οι γονείς»

 

 

Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης , Δ. Ντούμος: «Ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού από το υπουργείο… Το 20% των παιδιών δεν έχουν laptop ή tablet»

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης, Α. Γανίδης: « Σαν σπουργιτάκια στο κλουβί τα παιδιά αλλά προέχει η δημόσια υγεία»

 

 

Πρεμιέρα σήμερα της τηλεκπαίδευσης και σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και οι οιωνοί δεν έιναι άριστοι… Οι δυσκολίες είναι πολλές κυρίως σε τεχνικό επίπεδο παρά το γεγονός ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς έχουν την πρόθεση και την διάθεση να υποστηρίξουν την προσπάθεια προκειμένου οι μαθητές να μην χάσουν διδακτικές ώρες και παρεμποδιστεί η εκπαίδευσή τους σε μια τόσο κρίσιμη φάση όπως οι πρώτες τάξεις του δημοτικού. Για την προετοιμασία που έχει προηγηθεί καθώς και τις προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα μιλούν στο «Ε» η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθη κα Εύη Στυλιαννίδου, ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθη κ. Αθανάσιος Γανίδης. Πρόκειται για ένα δευτεροβάθμιο όργανο στο οποίο συμμετέχουν 30 σύλλογοι γονέων απ’ όλο το φάσμα  των βαθμίδων της εκπαίδευσης στο δήμο Ξάνθης.

Πρωτοβάθμια Ξάνθης , Ε. Στυλιανίδου: «Είμαστε έτοιμοι για την τηλεκπαίδευση»

«Καθ’ όλα έτοιμοι», δηλώνει η κα Στυλιαννίδου περιγράφοντας την προετοιμασία που έχει προηγηθεί: «Από την Κυριακή έχουμε ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης όλους τους Διευθυντές των σχολείων, έχουν δοθεί οι οδηγίες του υπουργείου για το πώς θα υλοποιηθεί το εγχείρημα. Επίσης είχαμε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση και το υπουργείο και από χθες το πρωί σ’ όλα τα σχολεία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία οργάνωσης του υλικού έχει δοθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα και όλα είναι έτοιμα ενώ έχουν γίνει και δοκιμαστικά τεστ. Είχαμε επικοινωνία με συλλόγους διδασκόντων και γονέων και έχουμε την διαβεβαίωση ότι όλοι έχουν την πρόθεση, τη διάθεση αλλά και τις δεξιότητες να υποστηρίξουν την προσπάθεια». Σ’ ότι αφορά όμως τις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη υπολογιστών ή τάμπλετ ή ακόμη και σύνδεση με το διαδίκτυο η κα Στυλιαννίδου επεσήμανε: «Από τον Μάιο έχει έρθει κάποιο υλικό αλλά δεν αφορά όλους τους μαθητές. Οι διευθυντές κρίνουν σε ποια παιδιά θα δοθούν με βάση τα κοινωνικά κριτήρια που θέτει το υπουργείο.  Θεωρώ ότι τα παιδιά παρότι μικρά είναι πολύ εξοικειωμένα με τα κινητά και τα τάμπλετ και με λίγη εξάσκηση όλα θα πάνε καλά. Έχουμε δώσει τα νέα  links στους δασκάλους καθώς έχει γίνει αναβάθμιση της πλατφόρμας. Μέσω αυτών θα μπορούν να συνδέονται τα παιδιά. Υπάρχουν σχετικές οδηγίες για το πως θα συνδεθούν και μέσω κινητού με δωρεάν παροχή data (δεδομένα)».

Μειωμένο ωράριο – Συνεργάσιμοι οι γονείς

Να σημειώσουμε ότι το ωράριο είναι μειωμένο. Ειδικότερα για τα δημοτικά είναι από τις 2μ.μ. – 5μ.μ. με μισή ώρα κάθε μάθημα και 10 λεπτά διάλειμμα και για τα νηπιαγωγεία 2μ.μ. – 4μ.μ. Για τα παιδιά των νηπιαγωγείων καθώς και για τις πρώτες τάξει ς η παρουσία των γονέων κατά το μάθημα κρίνεται απαραίτητη: «Προς το παρόν δεν έχουμε παράπονα και διαμαρτυρίες από τους γονείς. Όλοι είναι καλοδιάθετοι και συνεργάσιμοι. Το θετικό για μας τους εκπαιδευτικούς είναι ότι θα μπούμε μέσα από τις ψηφιακές τάξεις να βλέπουμε τα πρόσωπα των παιδιών μας που τόσο μας έλειψαν και τα οποία τα έκρυβαν οι μάσκες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά του νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του σχολείου η έκφραση του προσώπου είναι πολύ σημαντική. Με την μάσκα χάσαμε την επικοινωνία και το κοινωνιολογικό κομμάτι. Είμαι αισιόδοξη ότι όλα θα πάνε καλά και τα όποια προβλήματα προκύψουν θα τα ξεπεράσουμε», καταλήγει η κα Στυλιαννίδου.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα είναι απογευματινά για να διευκολυνθούν οι οικογένειες σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχουν γονείς που τηλεργάζονται και μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου που κάνουν το πρωί τηλεκπαίδευση.

Επίσης για να διευκολυνθούν οι οικογένειες των οποίων οι γονείς μπορεί να τηλεργάζονται το πρωί και ταυτόχρονα να χρειάζεται να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά να συνδεθούν στις ψηφιακές τάξεις και για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση των δικτύων της χώρας από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές κ.ο.κ.

 

Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης , Δ. Ντούμος: «Ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού από του υπουργείο… Το 20% των παιδιών δεν έχουν laptop ή tablet»

Ολιγωρία και προχειρότητα σ’ ότι αφορά το θέμα της προετοιμασίας για την τηλεκπαίδευση καταλογίζει στο υπουργείο ο πρόεδρος του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ντούμος: «Εμείς οι εκπαιδευτικοί θα κάνουμε αυτό που πρέπει ωστόσο έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι το υπουργείο δυστυχώς έχει επιδείξει ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού. Από την Άνοιξη και όλο το καλοκαίρι είχε το χρόνο ή να μειώσει τον αριθμό των παιδιών σε 15 ανά τάξη όπως ζητάμε χρόνια τώρα τοποθετώντας νέες αίθουσες καθώς επίσης και να κάνει επιμορφωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς για την τηλεκαίδευση . Τίποτε απ’ αυτά δεν έκανε. Να τονίσουμε ότι  για τα παιδιά του δημοτικού η φυσική παρουσία στην τάξη δεν αντισταθμίζεται. Μοίρασαν 3 – 4 λάπτοπ στα σχολεία για επικοινωνιακούς λόγους  και θεωρούν ότι έτσι έλυσαν το πρόβλημα; Δεν υπάρχουν οι συνθήκες και οι υποδομές σε όλες τις οικογένειες για να υποστηρίξουν την τηλεκπαίδευση. Το 20% των παιδιών πανελλαδικά δεν θα έχουν πρόσβαση. Στα μικρά χωριά δεν έχουν ίντερνετ. Υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια γιατί δεν γνωρίζουν. Τι θα γίνει μ’  αυτά τα παιδιά; Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε αλλά είμαστε πολύ επιφυλακτικοί …».

Να διευκρινίσουμε ότι ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

 

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης, Α. Γανίδης: « Σαν σπουργιτάκια στο κλουβί τα παιδιά αλλά προέχει η δημόσια υγεία»

Πρόθυμοι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εγκλιματιστούν στην ψηφιακή τάξη δηλώνει από πλευράς της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης, ο πρόεδρος  κ. Αθανάσιος Γανίδης: «Αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία. Εφόσον έκριναν ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για την προστασία όλων μας εμείς σαν γονείς και κηδεμόνες θα συνεργαστούμε με τους δασκάλους για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Θα υπάρξουν προβλήματα γιατί όλοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο δήμος Ξάνθης έχει κάνει κάποιες συνδέσεις όπως επίσης έχουμε κάνει και κάποια τεστ. Δεν ξέρουμε από σήμερα τι θα προκύψει. Στο τέλος της εβδομάδας θα έχουν  εικόνα κυρίως οι δάσκαλοι για το πόσα παιδιά παρακολουθούν. Είναι δύσκολο κυρίως για τα μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη από την φυσική παρουσία. Θα είναι σαν …σπουργιτάκια στο κλουβί αλλά είναι πολύ σοβαροί οι λόγοι. Θα δυσκολευτούν τα παιδιά αλλά για την δημόσια υγεία πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …