Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δικαίωση για τους εμπόρους η απαγόρευση πώλησης διαρκών ειδών από τα σούπερ μάρκετ

Δικαίωση για τους εμπόρους η απαγόρευση πώλησης διαρκών ειδών από τα σούπερ μάρκετ

0

Για την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εν μέσω lockdown απαγορεύει την πώληση ειδών ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικών ειδών και βιβλίων το Υπουργείο Ανάπτυξης

 Πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας: Πρόκειται για μία ουσιαστική και ηθική δικαίωση για τον εμπορικό κόσμο που έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα. Ζητούμε στοχευμένες και πραγματικές ενέσεις ρευστότητας από την Πολιτεία

Βαδίζοντας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και λαμβάνοντας υπόψη την αγωνία των εμπόρων της χώρας για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί σε βάρος των μικρών καταστημάτων η πώληση βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση «απόσυρση» των συγκεκριμένων προϊόντων από τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων υπεραγοράς, προκειμένου να μην υποστούν και άλλες «πληγές» τα μικρά εμπορικά καταστήματα, που για μια ακόμη φορά τέθηκαν σε αναστολή, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ξεκινά άμεσα η απαγόρευση

Η απόφαση για την απαγόρευση πώλησης διαρκών ειδών, όπως ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρονικά, έπιπλα κλπ, υπεγράφη το πρωί της Τρίτης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ύστερα από αίτημα των 330 εμπορικών συλλόγων της χώρας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να δοθεί εντολή για την απαγόρευση. Η πρακτική που θα ακολουθηθεί δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει την «εξαφάνιση» των ειδών αυτών σε μία νύχτα από τα σούπερ μάρκετ, αρκεί να «μπλοκαριστεί» η τιμολόγησή τους από τις ταμειακές μηχανές. Στα πρότυπα άλλων χωρών, τα καταστήματα μπορούν να βάλουν κόκκινες λωρίδες στα ράφια ή σχετικές ενημερωτικές πινακίδες.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σεβόμενο τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, από την πώληση από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, την ώρα που τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά καταστήματα έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αποφάσισε να απαγορεύσει κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την πώληση των ειδών αυτών με λιανική πώληση από τα σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να εξασφαλίσει ισορροπία και ισονομία στην αγορά. Στόχος μας όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης είναι να είμαστε όλοι εδώ με υγιείς επιχειρήσεις και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Έχει έλθει η ώρα να συνεννοηθούμε πολιτισμένα για να πάμε όλοι μαζί μπροστά», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Γ. Καρανίκας: Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που θα δημιουργούνταν, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα

Πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας: Είναι μια ηθική και ουσιαστική δικαίωση για τους εμπόρους που τώρα «βάζουν πλάτη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Μιλώντας στο «Ε» αναφορικά με την απόφαση που έγινε γνωστή χθες το πρωί, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έκανε λόγο για μία «ηθική και ουσιαστική δικαίωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν πλάτη στην διαχείριση της πανδημίας». Όπως εξήγησε, «αν συνεχιζόταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερο το πλήγμα και γι’ αυτό ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης και του υπουργείου».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα σούπερ μάρκετ και μπορούν και έχουν την πρόθεση να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση ή διαμαρτυρίες την εν λόγω απόφαση.

«Λένε τις ΜμΕ τη ‘ραχοκοκαλιά’ της οικονομίας. Ευκαιρία να το αποδείξουν»

Ο κ. Καρανίκας μετέφερε την αγωνία του εμπορικού κόσμου που για δεύτερη φορά βιώνει συνθήκες lockdown. «Οι καιροί είναι ανεμικοί», σημείωσε, «πολλοί έμποροι βιώνουν πτώση του τζίρου πάνω από 40%». Όπως τόνισε πράγματι λειτούργησαν οι αναστολές εργασίας και δόθηκε μία «ανάσα» μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, ωστόσο, όσο διαρκούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, οι ανελαστικές δαπάνες πιέζουν ασφυκτικά τις εμπορικές επιχειρήσεις. «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι 24 δόσεις αποτελούν ένα μέτρο στήριξης, αλλά πλέον και αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς τα έξοδα συνεχίζουν να ‘τρέχουν’ για τα καταστήματα», ανέφερε ο κ. Καρανίκας, επισημαίνοντας, «ζητούμε από την Πολιτεία να σταθεί δίπλα στις εμπορικές επιχειρήσεις με πραγματικές και στοχευμένες ενέσεις ρευστότητας. Απαιτείται συνεχής διάλογος και μία αναπροσαρμογή των σχεδιασμών, ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική ενίσχυση για τις ΜμΕ που συχνά αποκαλούν ‘ραχοκοκαλιά’ της οικονομίας. Είναι η ευκαιρία να το αποδείξουν».

Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με νόημα πρόσθεσε ότι: «ο εμπορικός κλάδος είναι ο βασικός αδικημένος σε αυτή τη συγκυρία κι αυτό γιατί είναι ένας δύσκολα διαχειρίσιμος κλάδος. Η εστίαση μπορεί την επόμενη ημέρα της άρσης των μέτρων να λειτουργήσει. Οι έμποροι, όμως, με δυσκολία κατάφεραν να πάρουν εμπόρευμα τον Οκτώβριο κι αν φύγει η εποχή θα είναι άχρηστο».

Συζητιέται το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, αλλά δεν υποστηρίζεται από όλους

Από την πλευρά του υπουργείου εξετάζεται και αίτημα για άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι « θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο».

Πάντως, αν και ως προς την προμήθεια σχολικών ειδών υπάρχει μία επαρκής αιτιολόγηση στο αίτημα, από την πλευρά των μικρών βιβλιοπωλείων εκφράζεται η πεποίθηση ότι στη διάρκεια του πρώτου lockdown ο κόσμος στράφηκε στο τοπικό βιβλιοπωλείο, για την ταχύτητα και την αξιοπιστία του με αποτέλεσμα να μειωθούν οι διαδικτυακές πωλήσεις από τα μεγάλα κεντρικά βιβλιοπωλεία. Υποστηρίζουν για το λόγο αυτό ότι, το άνοιγμα τελικά δε θα εξυπηρετήσει τις μικρές επιχειρήσεις πώλησης βιβλίου, αλλά θα ευνοήσει τελικά τις μεγάλες αλυσίδες, αφού θα πλήξει την προσωπική σχέση αμεσότητας που έχει δημιουργηθεί.

Τα «απαγορευμένα» προϊόντα

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (super markets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

-Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),

-τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),

-εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),

-κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),

-χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),

-ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),

-έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται  ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),

-βιβλία (ΚΑΔ 47.61),

-παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),

-ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),

-υποδήματα δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …