Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αρμένιοι της Ξάνθης: «Νιώθουμε προδομένοι από την συμφωνία…»

Αρμένιοι της Ξάνθης: «Νιώθουμε προδομένοι από την συμφωνία…»

0

Κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με ήττα της Αρμενίας – Σφοδρές αντιδράσεις κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας – Τον αποκαλούν «προδότη» – Εκφράζονται φόβοι για ταραχές

 

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης Ταγκβόρ Καραογλανιάν: «Πρέπει να επικρατήσει η λογική και να δοθεί δημοκρατική λύση»

 

 

Σαν …βόμβα έπεσε στην Αρμένικη Κοινότητα Ξάνθης η είδηση της συμφωνίας – συνθηκολόγησης μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μια συμφωνία ήττας για την Αρμενία καθώς περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών της αυτόνομης περιοχής Αρτσάχ όπου κατοικείται από Αρμένιους. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έκανε λόγο για μια «οδυνηρή συμφωνία», τονίζοντας πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της και από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ισχύει γενική κατάπαυση πυρός, που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ρόλο εγγυητή αλλά και μεγάλου «αφεντικού» του Καυκάσου ενώ έχει ήδη στείλει ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών στην περιοχή.

Ταγκβόρ Καραογλανιάν: «Νιώθουμε προδομένοι… Χάθηκαν 2.500 νέα παιδιά»

Ανάστατη είναι η Αρμένικη Κοινότητα της Ξάνθης. Μια κοινότητα που έδωσε τον δικό της αγώνα για να στηρίξει τα παλικάρια της Αρμενίας αλλά και τους απανταχού Αρμένιους της διασποράς που παράτησαν τις ζωές τους και πήγαν εθελοντές το μέτωπο για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Που πολέμησαν και θυσιάστηκαν… Κι είναι 2.500 νέα παιδιά 18 – 19 χρονών! «Ήταν ένας αγώνας ζωής και θανάτου. Ένας αγώνας ύπαρξης ενός λαού για την υπεράσπιση των εθνικών του εδαφών. Χάθηκαν 2.500 νέα παιδιά αμούστακα. Τα παράτησαν όλα και πήγαν στην πρώτη γραμμή. Κάθε Αρμένιος νιώθει χρέος να βοηθήσει την πατρίδα του. Είμαστε συντετριμμένοι και νιώθουμε προδομένοι… Προδομένοι από τους Ρώσους που κάνουν τα παιχνίδια τους για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχής. Προδομένοι και από τους κυβερνώντες που δέχτηκαν μια τέτοια συμφωνία ήττας. Αυτή η συμφωνία δεν εκπροσωπεί τον λαό της Αρμενίας», τονίζει με εμφανή συγκίνηση ο πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας Ξάνθης κ. Ταγκβόρ Καραογλανιάν.

 

Σφοδρές αντιδράσεις για την συμφωνία

Γεγονός ότι υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Αρμενίας . O Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε μιλήσει νωρίτερα για «μια πολύ δύσκολη απόφαση για τον ίδιο και τον αρμενικό λαό» και φαίνεται πως είναι ο μεγάλος χαμένος της ιστορίας. Όπως δήλωσε «δεν υπήρχε εναλλακτική λύση» από την υπογραφή της κοινής δήλωσης με Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν, καθώς συμβουλεύθηκε γνώστες της στρατιωτικής κατάστασης επί του εδάφους, όπου οι αρμενικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν «τρομοκράτες, τον δεύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και τον αζέρικο στρατό». Πριν από τη συμφωνία, είχε γίνει γνωστό ότι οι Αρμένιοι έχασαν και τη στρατηγική πόλη Σούσι στο Καραμπάχ, που κατελήφθη από Αζέρους μαζί με πολλά χωριά και περιοχές, που κατείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Αρμένιοι, ως νικητές στον εξαετή πόλεμο των ετών 1988-1994.

«Προδότη» αποκαλούν τον πρωθυπουργό τους οι Αρμένιοι

Χρεώνοντας του ευθύνες για την ήττα, αλλά και τις υποχωρήσεις, διαδηλωτές εισέβαλαν τη νύχτα στο μέγαρο της κυβέρνησης της Αρμενίας στην πρωτεύουσά της Γερεβάν, καταγγέλλοντας τον Νικόλ Πασινινάν ως προδότη. Η οργή των διαδηλωτών ξέσπασε στον πρόεδρο της Βουλής Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από το πλήθος και διασώθηκε από στρατιωτικό σώμα και άνδρες της φρουράς της Βουλής, που τον φυγάδευσαν.

«Πρέπει να επικρατήσει η λογική και να δοθεί δημοκρατική λύση»

Στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμο στην Αρμενία ο κ. Καραογλανιάν εκτιμά και εύχεται να επικρατήσει η λογική: «Δεν είναι λύση ο εμφύλιος. Βέβαια η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Όπως μαθαίνουμε υπάρχουν αντιδράσεις και ταραχές.  Πρέπει να επικρατήσει η λογική και να δοθεί δημοκρατική λύση».

Ωστόσο είναι πασιφανές πως η χώρα διέρχεται μια κρίση ενώ υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου σ’ ότι αφορά τη συμφωνία: «Εμείς οι Αρμένιοι της διασποράς ενημερωνόμαστε κυρίως από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για ότι συμβαίνει στην Αρμενία. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι και πικραμένοι μ΄όλα όσα έγιναν. Προσπαθήσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε με ότι μέσα είχαμε. Κινητοποιήσαμε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε πολύ. Διοργανώσαμε συναυλία και Bazar στην Ξάνθη για να συνεισφέρουμε στον αγώνα . Έχουμε συγγενείς στην Αρμενία που έχασαν παιδιά, ανίψια,  εγγόνια. …Πονάμε για αυτά τα παιδιά που θυσιάστηκαν για έναν αγώνα που προδόθηκε!», καταλήγει ο κ.Καραογλανιάν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…