Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αμοιρίδης-Βουρβουκέλης-Χατζηγκενέ: Ο αγρότης της Ξάνθης δεν είναι στις προτεραιότητες της ΠΑΜΘ

Αμοιρίδης-Βουρβουκέλης-Χατζηγκενέ: Ο αγρότης της Ξάνθης δεν είναι στις προτεραιότητες της ΠΑΜΘ

1

Με αφορμή την απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ξάνθης σε ερώτησή τους, ζητούν πολιτική απάντηση και σχεδιασμό για την άρδευση της Ξάνθης

 Οι σύμβουλοι της «περιφερειακής Σύνθεσης» ρωτούν τους συμβούλους της διοίκησης της Περιφέρειας από την Ξάνθη να τοποθετηθούν και καλούν σε συνεργασία για τη βελτίωση της άρδευσης

 

Προτάσσοντας ότι διεκδικούν πολιτική απάντηση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη βελτίωση της άρδευσης στον κάμπο της Ξάνθης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Περιφερειακής Σύνθεσης» της ΠΕ Ξάνθης Μιχάλης Αμοιρίδης, Οδυσσέας Βουρβουκέλης και Ιρφάν Χατζηγκενέ τοποθετούνται επί της απάντησης που έλαβαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ξάνθης, αναφορικά με τα σχετικά ερωτήματα που έθεσαν στη διοίκηση της Περιφέρειας. Ζητούν δε, τη γνώμη των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Μέτιου για το κατά πόσο συμφωνούν με τον τρόπο που προσεγγίζεται το ζήτημα από τη διοίκηση και καλούν σε συνεργασία για το ζωτικής φύσης θέμα του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν: «στις 20 Οκτωβρίου είχαμε υποβάλει εγγράφως στον κο περιφερειάρχη, ερώτημα που αφορούσε την πρόβλεψη και μέριμνα όσον αφορά ζητήματα άρδευσης και διαχείρισης αδρανών στον Κόσυνθο και συγκεκριμένα στην περιοχή των οικισμών Βαφέϊκα και Πολύσιτο. Η περιφέρεια ΑΜΘ μας απάντησε στέλνοντας μας, στις 11 Νοεμβρίου, e-mail με πληροφορίες από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Ξάνθης. Σε ένα ερώτημα πολιτικού σχεδιασμού νόμιζαν ότι θα υπεκφύγουν της ουσίας με αυτό τον τρόπο.

Εκτιμούμε την απάντηση της ΔΤΕ ΠΕ Ξάνθη, η οποία εκτελεί το καθήκον της στο πλαίσια των εντολών που λαμβάνει και σύμφωνα με τις πολιτικές οδηγίες και προγραμματισμό έργων. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι αρμόδια για όλα και δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τη συνολική απάντηση στα ερωτήματα μας. Παρόλα αυτά, από το έγγραφο της, είναι εμφανείς τελικά οι απαντήσεις στα ερωτήματα μας:

α) Δόθηκαν από την Περιφέρεια κατευθύνσεις στις υπηρεσίες και στους μελετητές για τις ανάγκες των αγροτών και την βελτίωση της άρδευσης; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

β) Προβλέπεται συντήρηση του υφιστάμενου αναβαθμού στον Πολύσιτο που εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα σε μία ευρύτερη περιοχή από Γενισέα, Βαφέικα έως τον Πολύσιτο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ και όχι μόνο αυτό αλλά μάλλον θα τον ακυρώσουν, κατεδαφίζοντας τον!!!

γ) Προβλέπεται δημιουργία νέων αναβαθμών για περαιτέρω βελτίωση της άρδευσης; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

δ) Υπάρχει πρόβλεψη για την διαχείριση των αδρανών υλικών της κοίτης; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Δυστυχώς η ολοκληρωμένη διαχείριση ενός σημαντικού υδάτινου πόρου της Ξάνθης, ώστε να συμπεριλάβει και άλλες παραμέτρους όπως είναι η βελτίωση του υδροφόρου ορίζοντα προς όφελος των αγροτών αποκλείεται, καμία πρόβλεψη, καμία μέριμνα και ενδιαφέρον.

Η σύγχρονη διαχείριση των υδάτινων πόρων σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες για την περιβαλλοντική διαχείριση τους, σε συνάρτηση με τη συμμόρφωση στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής, επιβάλουν τέτοια έργα να εξετάζονται συνολικά και όχι αποσπασματικά. Συνεπώς η Περιφέρεια οφείλει να συγκεντρώσει όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για να σχεδιαστεί, μελετηθεί και υλοποιηθεί ένα έργο τέτοιας μορφής.

Δεν φταίνε οι υπηρεσίες, κάνουν αυτό που τους λένε οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Η ευθύνη ανήκει στην πολιτική ηγεσία της ΠΑΜΘ και δεν αναφερόμαστε μόνο στον κο Περιφερειάρχη αλλά και στους Ξανθιώτες περιφερειακούς συμβούλους του. Είναι ενημερωμένοι; Συμφωνούν στο ότι όχι μόνο δεν προγραμματίζονται έργα βελτίωσης της άρδευσης αλλά προετοιμάζεται και η κατάργηση κάποιων υφιστάμενων; Κάτι παρόμοιο προετοιμάζεται και στο Λασπία! Το ξέρουν;

Ο αγρότης της Ξάνθης δεν είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ!

Καμία συνεργασία, πρόβλεψη, πρόνοια για έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την παραγωγική ικανότητα του Ξανθιώτη αγρότη και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής!

Πρέπει να εργαστούμε για τις ανάγκες του, να λύσουμε τα προβλήματα του. Η βελτίωση της αρδευτικής ικανότητας στο Νομό μας πρέπει να γίνει προτεραιότητα και υπάρχουν τρόποι και έργα που σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, περιμένοντας φυσικά και την υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού που ξεκόλλησε από τις νομικές εμπλοκές του πέρσι.

Επειδή στα προβλήματα της Ξάνθης μας, δεν χωράνε αντιπαλότητες και επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μεγάλο αριθμό αγροτών μας καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους της Ξάνθης, όλοι μαζί να συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και όχι μόνο, για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων,  ώστε με τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει η Περιφέρεια να γίνουν έργα σημαντικά, να αποτελέσουν πηγή ζωής και ανάπτυξης, να βελτιώσουν την παραγωγική ικανότητα των χωραφιών, να μειώσουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μας.

Ο αγρότης της Ξάνθης πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ και θα πιέσουμε για αυτό».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επαναλειτουργούν τα Λουτρά Ποταμιάς

Με χαρτί γιατρού και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test   Η «ψυχρολουσία» του δήμου Αβ…