Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

0

Ποια μέτρα; Μόνο το εμβόλιο θα μας σώσει…
Μας πλακώνει καθημερινά αυτή η αγωνία από την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση δεν βελτιώνεται αντίθετα επιδεινώνεται και ενώ διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα σε lockdown και την τρίτη η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Ακόμη δεν έχουν αποτελέσματα τα μέτρα και αυτό είναι ένα ζητούμενο. Είμαστε σε σκληρότερα μέτρα από την Παρασκευή ενώ από σήμερα είναι κλειστά και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Προφανώς και δεν τα έκλεισαν νωρίτερα για να μην υπολειτουργεί το δημόσιο λόγω γονικών αδειών. Το μοναδικό φως στο τούνελ είναι το εμβόλιο και το θετικό είναι ότι όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα διατίθεται δωρεάν και στο α΄ εξάμηνο του 2021 θα εμβολιαστούν κατά σειρά πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί και στην συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός.


Δεν μπορεί να χωνέψει την ήττα του ο Τράμπ
Ακόμη και τώρα που είναι τόσο ξεκάθαρη η νίκη του Μπάιντεν αυτός επιμένει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Ένας ένας οι άνθρωποί του, οι συνοδοιπόροι του τον πιέζουν να αποδεχτεί το αποτέλεσμα και αποστασιοποιούνται. Αλλά μάταια …Ο άνθρωπος Τραμπ μέχρι το τέλος… Δεν τον αφήνει ο εγωισμός και η αλαζονεία του ανθρώπου να κάνει το αυτονόητο. Να αποδεχτεί την ήττα του που είναι αποτέλεσμα της δημοκρατικής έκφρασης του λαού τους. Αντίθετα βλέπει παντού συνωμοσίες και νοθείες προσβάλλοντας τους θεσμούς του κράτους που ήταν πρόεδρος 5 χρόνια.
Η στάση του αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη πόσο μικρός πόσο απελπιστικά λίγος και ανεπαρκής πολιτικός και άνθρωπος είναι.
Το πιθανότερο να τον πάρουν σηκωτό από το οβάλ γραφείο…
Κι όμως σε κάποια θα λείψει ο Τραμπ… Δεν είναι άλλη από την …Γελοιογραφία όπως δείχνει το σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.


Συγκλονιστική μαρτυρία
Διάβασα μια ανάρτηση του δικηγόρου Στέργιου Γιαλάογλου. Γράφτηκε με αφορμή αυτών που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη με την πανδημία και τον προσωπικό αγώνα συναδέλφων του που υπέστησαν τη δοκιμασία του κορωνοϊού.
Διαβάζοντας τα λόγια των ανθρώπων αυτών δεν μπορεί κανείς να μείνει ασυγκίνητος, να μην αγνοήσει τη λήψη όλων των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ομολογώ πως συγκλονίστηκα διότι μιλούσαν δύο άτομα που το ένα μόλις είχε επιτυχώς αντιμετωπίσει τον ιό και ο δεύτερος που βρισκόταν στο αρχικό στάδιο.
Εύχομαι ειλικρινά οι δύο αυτοί συνάνθρωποι να θεραπευτούν σύντομα, όπως και κάθε συμπολίτης που βρίσκεται στη δοκιμασία αυτή.
Παράλληλα, δεν το κρύβω, αγανακτώ πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός δεν υπάρχει…
Γ.Δ.


Δύο νέα ΚΕΠ
Ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε να ιδρύσει και λειτουργήσει δύο νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα γνωστά σε όλους ΚΕΠ.
Η απόφαση θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και έρευνα, το ένα ΚΕΠ θα γίνει στα Κιμμέρια και το δεύτερο στο Εύμοιρο.
Σκοπός της απόφασης είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών των δύο περιοχών και η αποσυμφόρηση των ΚΕΠ εντός της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο ΚΕΠ θα στελεχωθούν από άτομα που εργάζονται στα δημοτικά διαμερίσματα και θα στεγαστούν στα υπάρχοντα κτίρια.
Γ.Δ.


Η δοκιμασία της Θεσσαλονίκης
Η υπόθεση με την πανδημία του κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη έχει φθάσει πλέον στα όρια.
Αυτό που βιώνει η αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη είναι κάτι μοναδικό.  Βρέθηκε από το πολύ καλό της πρώτης περιόδου στο πολύ κακό της δεύτερης.
Αδικαιολόγητο και ανεξήγητο δεν είναι.
Εκείνο όπως που είναι, τώρα πλέον, είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει σε κρούσματα και ζωές.
Μάλιστα διασωληνώνονται άνθρωποι 40-50 χρόνων κι αυτό είναι τρομερό.
Η Θεσσαλονίκη έχει χτυπηθεί πάρα πολύ κι αυτό σημαίνει πως θα πληρώσει βαρύ ανθρώπινο τίμημα, όσο κι αν αυτό ακούγεται σκληρό.
Γ.Δ.


Κακό παράδειγμα
Η γειτονική μας Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα αδιάψευστο κακό παράδειγμα επιδημιολογικής έξαρσης.
Πληρώνει την ανεμελιά, το δε βαριέσαι, το γλέντι, τα πάρτυ, τον Άγιο Δημήτρη.
Κι όλα αυτά, μαζεύτηκαν κι έγιναν μεγάλη έκρηξη σε σημείο πλέον να μη χωράνε τα κρούσματα στα Νοσοκομεία.
Το χτύπημα μεγάλο και το τίμημα ακόμη μεγαλύτερο σε ανθρώπινες ζωές.
Άνθρωποι απλοί, επιστήμονες, νοσοκόμοι, ιερείς, Μητροπολίτες, επαγγελματίες ανάμεσα στα κρούσματα. Εξαιρέσεις δεν κάνει ο ιός. Όταν δεν τον υπολογίζεις, δεν αμύνεσαι, τον αγνοείς, χτυπά απρόσμενα.
Γ.Δ.


Το μικρό κολυμβητήριο
Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Το πού θα γίνει το μικρό κολυμβητήριο, το ανοιχτό, αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου Ξάνθης.
Όμως, αυτή η εκλογή θα έπρεπε να είναι προϊόν βασάνου. Δηλαδή έρευνας χωροταξικής, ελεύθερου κατάλληλου χώρου, εύκολης πρόσβασης πεζών και οχημάτων άρα και χώρος πάρκινγκ και το κυριότερο ποιους κατοίκους θα εξυπηρετήσει αυτό το μικρό ανοιχτό κολυμβητήριο που σκέφτεται να φτιάξει ο δήμος.
Όσο κι αν σκέφτηκα δεν μπόρεσα να ερμηνεύσω την επιλογή του χώρου των παλαιών σφαγείων.
Εκτός κι αν το εν λόγω κολυμβητήριο θα γίνει για να εξυπηρετεί τους κατοίκους των συνοικισμών Πετρελαιοαποθηκών και Δροσερού. Εάν αυτός είναι ο στόχος, τότε ναι, η επιλογή του χώρου είναι σωστή.
Διαφορετικά…
Γ.Δ.


Διαφορετικά…
Ναι, διαφορετικά, η επιλογή του χώρου θα πρέπει ν’ αλλάξει. Πού να πάει;
Εγώ προτείνω και επαναφέρω την πρόταση του Μάριου Κουτσουρίδη. Κι αυτή είναι το μικρό κολυμβητήριο να γίνει δίπλα στο μεγάλο, εκεί που είναι οι μπασκέτες και το «τένις».
Είναι ο ιδανικός χώρος και για έναν άλλο λόγο. Θα έχουν φύλαξη και φροντίδα και τα δυο κολυμβητήρια μαζί, θα έχουν εύκολη πρόσβαση, διαθέτουν πάρκινγκ και θα γίνει μια κυψέλη για μικρούς και μεγάλους χειμώνα-καλοκαίρι ο χώρος.
Η πρόταση Κουτσουρίδη ήταν ακριβώς η αντίθετη. Να γίνει κλειστό κολυμβητήριο μια 25άρα πισίνα για να θερμαίνεται εύκολα στο χώρο του μπάσκετ και ένα μεγάλο ανοιχτό κολυμβητήριο 50άρι.
Δεν εισακούστηκε τότε και η κατάληξη ήταν να έχει υψηλό λειτουργικό κόστος θέρμανσης το μεγάλο κολυμβητήριο. Αυτά για τότε.
Για το σήμερα ας επικρατήσει η λογική.
Γ.Δ.


Αυτά είναι παιδαριώδη
Λένε ότι σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο τίποτα δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Λένε ότι δε τα έχουμε δει όλα ακόμη. Λένε ότι η… ευρηματικότητα είναι ανεξάντλητη. Ομολογώ όμως ότι μου προκαλεί έκπληξη η ιστορία που προκάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση για την απονομή τιμητικών διακρίσεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως μαθαίνω, οι παρατάξεις Μελισσόπουλου, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζη ψήφισαν μεν, θετικά στη δια περιφοράς συνεδρίαση για το θέμα, αλλά ελάχιστα λεπτά εκτός προθεσμίας. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δέχθηκε την ψήφο τους και αυτοί έκαναν ένσταση στην Αποκεντρωμένη γιατί το δέχθηκε! Δηλαδή, δε θέλαν να εγκρίνουν, αλλά πώς να πουν και όχι στην ΠτΔ και τελικά είπαν ‘ναι’, αλλά σαν να μην πρόλαβαν! Τι; Κατάλαβα λάθος;
Αυτά είναι παιδαριώδη. Πάντως, η ένσταση απορρίφθηκε.
Ε.Δ.


Κατεβάζει ρολά
Ως γνωστόν η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του υποκαταστήματος στα Άβδηρα.
Την γνωστοποίηση αυτή έκανε προς τον δήμαρχο Τσιτιρίδη ο Παναγιώτης Μοσχίδης κάτοικος Αβδήρων, πρώην σύμβουλος με έργο και προσφορά,  την Τρίτη.
Ο δήμαρχος αγνοούσε την απόφαση της Τράπεζας και ξαφνιάστηκε.
Με την παρότρυνση του Μοσχίδη επίσης και ως εκ της θέσεώς του, ζητήθηκε να υπάρξει κινητοποίηση και αντίδραση η οποία τελικά εκδηλώθηκε σε μια τυπική επιστολή προς την διοίκηση της Τράπεζας.
Τώρα ως προς την ουσία, το υποκατάστημα θα κλείσει. Θα επιδιωχθεί ν παραμείνει το ΑΤΜ σε κάποιο κατάλληλο χώρα γύρω από την πλατεία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…