Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ιατρικός κόσμος της Ξάνθης ενώνεται στη μάχη κατά της πανδημίας

Ο ιατρικός κόσμος της Ξάνθης ενώνεται στη μάχη κατά της πανδημίας

0

Ιδιώτες παθολόγοι ‘επιστρατεύονται’ εθελοντικά μετά από κάλεσμα των ιατρών του Νοσοκομείου. Ασφυκτική η πίεση στο ΓΝΞ από τον κορωνοϊό

Μεγάλη προσέλευση στα rapid test που ξεκίνησαν χθες-16 θετικά κρούσματα στα 215 δείγματα- 47 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ για την Ξάνθη

 

Στο κάλεσμα των ιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης ανταποκρίνονται οι ιδιώτες ιατροί της Ξάνθης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατ’ επέκταση το Νοσοκομείο μας στην νοσηλεία των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε επιστολή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Φίλιππος Φιλίππου αναφέρεται στον μεγάλο αγώνα και την προσπάθεια του προσωπικού του Νοσοκομείου όλο αυτό το διάστημα ώστε να διαχειριστεί τα περιστατικά της πανδημίας και τονίζει τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών, ώστε να αποτελούν ανάχωμα στην έξαρση του ιού. Καλεί δε τους ιατρούς της Ξάνθης να ενταχθούν στην προσπάθεια στήριξης του ΕΣΥ και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το προσωπικό του νοσοκομείου, ώστε να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας. Για την δυνατότητα που δίνει ο νόμος στη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών αναφέρεται σε επιστολή της και η διοίκηση του ΓΝΞ προς τον ΙΣΞ, επισημαίνοντας τις έκτακτες ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», ήδη ιατροί παθολόγοι σε πρώτη φάση, ανταποκρίνονται με θέρμη και εθελοντικά στο κάλεσμα των ιατρών του Νοσοκομείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες. Βέβαια, το δικό τους αγώνα συνεχίζουν να δίνουν και οι ιδιώτες ιατροί σχετικών ειδικοτήτων (παθολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι κλπ) που παρακολουθούν επιβεβαιωμένα κρούσματα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ήπια συμπτώματα.

Δυστυχώς, γίνονται βιωματικά κατανοητές για τους ιατρούς οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας και για το λόγο αυτό ο ιατρικός κόσμος της πόλης ενώνει τις δυνάμεις του για να προστατεύσει την υγεία των συμπολιτών.

Χθες το πρωί, στο ΓΝΞ νοσηλευόταν περίπου 52 περιστατικά, 6 εκ των οποίων στη ΜΕΘ.

Με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας, είναι κρίσιμο όσο ποτέ από την πλευρά των πολιτών να τηρούν τα μέτρα ευλαβικά, ώστε να μην επιβαρύνεται το σύστημα υγείας.

Μεγάλη προσέλευση στα rapid test- Στο 7,44% τα θετικά κρούσματα της πρώτης μέρας

Επί ποδός από τις 10 το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα “γρήγορα” τεστ αντιγόνου στους πολίτες του δήμου Ξάνθης. Η δειγματοληψία για τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού  πραγματοποιείται με τη γνωστή για τους ξανθιώτες διαδικασία του drive through, όπου οι προσερχόμενοι παραμένουν στο όχημά τους για να παραδώσουν τα στοιχεία και το δείγμα τους.

Από νωρίς συγκεντρώθηκαν μεγάλες ουρές από οχήματα, καθώς ανέλπιστα πολλοί είναι οι συμπολίτες που βρέθηκαν εκεί, μόνοι ή με τις οικογένειές τους για να ελεγχθούν. Όλοι φορούσαν μάσκα ενώ κανείς δεν εξερχόταν από το όχημά του.

Τις δειγματοληψίες ανέλαβαν οι ΚΟΜΥ Ξάνθης με έξι νοσηλευτές που εναλλάσσονται στα πόστα και δύο οδηγούς. Στο έργο τους συνέδραμαν δύο εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και δύο υπάλληλοι του δήμου. Η διαδικασία του drive through διευκολύνει ιδιαίτερα το έργο των ΚΟΜΥ και εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων, σημειώνει η συντονίστρια κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, ενημερώνοντας ότι από αύριο θα τροποποιηθεί η χωροθέτηση των κλιμακίων για καλύτερη διαχείριση της μαζικής προσέλευσης των πολιτών.

Οι πολίτες που υποβάλλονται σε τεστ αν είναι αρνητικοί ενημερώνονται με sms από τον ΕΟΔΥ, ενώ τηλεφωνικά λαμβάνουν πληροφόρηση και οδηγίες τα θετικά κρούσματα.

Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και σήμερα και τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ και του δήμου Ξάνθης.

Συνολικά, 215 τεστ πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τεστ της πρώτης ημέρας και προέκυψαν 16 θετικά κρούσματα, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,44%. Πρόκειται για 7 άνδρες και 9 γυναίκες, με μέση διάμεση ηλικία τα 39 έτη.

Να σημειωθεί ότι η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που η ουρά των αυτοκινήτων “έκλεισε” στις 12.30 προκειμένου να προλάβουν να υποβληθούν σε τεστ όσοι είχαν σπεύσει.

246 τα κρούσματα στην ΑΜΘ

47 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ για την ΠΕ Ξάνθης και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των μαζικών δειγματοληψιών.

Συνολικά στην ΑΜΘ καταγράφηκαν 246 κρούσματα. Αναλυτικά:

  • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 80 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 47 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 68 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, 3038 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα.

 

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…