Συμμετοχή προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας
Μέτρα και μελλοντικές ενέργειες
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας με θέμα τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ιδιαίτερα στις λατομικές μονάδες. Η συνάντηση προέκυψε έπειτα από πρόσκληση της προέδρου του Ε.Κ. Καβάλας, Ματίνας Τσούτσα και σ’ αυτήν συμμετείχαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Άγγελος Μπεμπεκίδης του ΕΚ Ξάνθης, ο Στάθης Ασπιώτης του ΕΚ Αλεξανδρούπολης, ο Παντελής Μαγαλιός του ΕΚ Κομοτηνής και Γιώργος Σαβρίδης του ΕΚ Δράμας. Παρόντες ήταν επίσης, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Γιώργος Χατζηαθανασίου, ταμίας του ΕΚ Κομοτηνής. Αποτέλεσμα στης συνάντησης εργασίας ήταν η απόφαση λήψης σειράς παρεμβάσεων, στο πλαίσιο των θέσεων της ΓΣΕΕ, για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.
Προτάσεις αναφορικά με τα λατομεία
Ειδικότερα στις Λατομικές Δραστηριότητες και τα λατομεία όπου τόσο ο αριθμός όσο και το ποσοστό των βαρέων και θανατηφόρων περιστατικών είναι ο υψηλότερος από άλλες περιοχές στην Ελλάδα, το κείμενο των προτάσεων αναφέρει πως η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πλέον υποβαθμισμένη όσον αφορά τις Εποπτικές Αρχές και Υπηρεσίες που σχετίζονται με τα Εργασιακά Θέματα (ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Μεταλλείων κ.α.). Προβλέπεται η δημιουργία νέων μονάδων και η πλήρης στελέχωσή τους για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων, με διαρκή Επιμόρφωση και Πιστοποίηση όλων των Εργαζομένων και των Εργοδοτών. Παροχή των ΜΑΠ πριν την ανάληψη εργασίας. Ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ. Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται εξαντλητικά στην εργασία τους. Δημιουργία Σχολών Εξόρυξης Μαρμάρου. Δημιουργία και συμμετοχή των Εργαζομένων στις θεσμοθετημένες Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Επιχειρήσεων.
Κύριες Προτάσεις Μέτρων και Πολιτικής της ΓΣΕΕ
Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής στα θέµατα ΥΑΕ αναλύθηκαν οι Κύριες Προτάσεις Μέτρων και Πολιτικής της ΓΣΕΕ για τη σύσταση και λειτουργία Φορέα Εκτίµησης και Ασφάλισης Επαγγελµατικών Ασθενειών και Εργατικών Ατυχηµάτων. Η αναβάθµιση λειτουργίας των θεσµών τριµερούς διαλόγου (Κυβέρνηση, Εργαζόµενοι, Εργοδότες): του Εστιακού Πόλου (FocalPoint) και του Εθνικού Συµβουλίου για θέµατα ΥΑΕ. Θέσπιση ειδικού νοµικου πλαισίου για τους τηλεργάτες, ένταξη του µαθήµατος ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραµµα από την πρωτοβάθµια έως την τριτοβάθµια εκπαίδευση, αναµόρφωση του συστήµατος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελµατικών ασθενειών και των εργατικών ατυχηµάτων καθώς και του συστήµατος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδοµένων. Τέλος, η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση επιτροπών ΥΑΕ µε την αντίστοιχη εκπροσώπηση των εργαζοµένων για τις πολύ µικρές επιχειρήσεις.
Επόµενες ενέργειες
Συνεχίζουν, κάνοντας αναφορά στην περίοδο υγειονοµικής κρίσης που διανύουµε χαρακτηρίζοντας ως απαραίτητη τη συνεχή επικαιροποίηση της Γραπτής Εκτίµησης Επαγγελµατικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ) των επιχειρήσεων και τη διαρκή Διαβούλευση, ενηµέρωση και εκπαίδευσή των εργαζοµένων. Οι φορείς που συµµετείχαν στην συνάντηση εργασίας προχώρησαν, τέλος, σε κοινή απόφαση µε την οποία ορίζεται το πλαίσιο των επόµενων ενεργειών, στις οποίες θα περιλαµβάνεται η µετάβαση στην έδρα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος και στην Διεύθυνση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Οκτωβρίου και σχετική παράσταση στους Προϊσταµένους των υπηρεσιών. Εφόσον δεν αντιµετωπιστούν τα συγκεκριµένα ζητήµατα, θα ακολουθήσει µετάβαση στην Αθήνα στις αρχές Δεκεµβρίου και συνάντηση µε τους αρµόδιους Υπουργούς. Στη συνέχεια, προβλέπεται εκστρατεία ενηµέρωσης των Σωµατείων της δύναµης κάθε Εργατικού Κέντρου για θέµατα ΥΑΕ, µε παράλληλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και παράσταση στο Περιφερειακό Συµβούλιο ΑΜΘ. Επιπλέον, κάθε πρώτη Δευτέρα του µήνα στην έδρα διαφορετικού κάθε φορά Εργατικού Κέντρου, θα πραγµατοποιείται συνάντηση για αξιολόγηση της κατάστασης και επανακαθορισµό στόχων και στρατηγικής, µε την πραγµατοποίηση Συνέντευξης Τύπους ύστερα από κάθε συνάντηση.
Τέλος, εκφράστηκε η ισχυρή βούληση όλων των συµµετεχόντων, για συνεργασία µέχρι να µηδενιστούν τα εργατικά δυστυχήµατα στην περιοχή.