Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

0

Αντί για την φυλακή τους στέλνει σπίτι τους η εισαγγελέας(;)
Αναστολή ποινών μέχρι το Εφετείο όλης της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν με κάθειρξη 13 ετών εκτός του Ρουπακιά που καταδικάστηκε ισόβια. Δηλαδή να μην πάνε ούτε ώρα φυλακή μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης. Κι αυτό διότι όπως έκρινε η εισαγγελέας είναι συνεπείς και δεν είναι επικίνδυνοι φυγής. Σεβαστή η άποψη της εισαγγελικής λειτουργού αλλά γεννά τεράστια ερωτήματα. Σε πρώτη φάση ζήτησε την αθώωση τους για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τώρα προτείνει να πάνε σπίτι τους. Συνήθως οι εισαγγελείς είναι πιο αυστηροί με τους κατηγορούμενους αλλά εδώ έχουμε το ακριβώς αντίθετο και αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει και τους νομικούς κύκλους αλλά και την κοινωνία, ειδικά αυτούς που έχουν νιώσει κα βιώσει τι σημαίνει Χρυσή Αυγή και τι έφερε στην πολιτική μας ζωή.
Μ.Ξ.


Πρέπει να αρέσει αυτό που βλέπει
Ενώ πλησιάζει η ποδοσφαιρική περίοδος της Σούπερ Λιγκ 2 στην οποία θα αγωνίζεται η ομάδα του ΑΟΞ, οφείλω να μεταφέρω μια άποψη των περισσοτέρων φιλάθλων. Αυτών που αγαπούν το ποδόσφαιρο ως θέαμα κι όχι των φανατικών οπαδών. Οι πρώτοι επιζητούν το όμορφο θέαμα, οι δεύτεροι το νικηφόρο αποτέλεσμα.
Εκ πεποιθήσεως ανήκω στην πρώτη κατηγορία, του ωραίου ποδοσφαιρικού θεάματος.
Υποστηρίζω ότι ο φίλαθλος επιθυμεί, γι’ αυτό πληρώνει, να βλέπει ένα όμορφο θέαμα. Ν’ αρέσει, να έχει σύστημα.
Για να κερδίσει επομένως η νέα ομάδα τους φιλάθλους πρέπει ν’ αρέσει αυτό που παίζει, αυτό που θα δημιουργεί ως θέαμα και σίγουρα οδηγεί στα γκολ και συμπεριλαμβάνει και τις νίκες.
Γ.Δ.


Προς αύξηση της θητείας
Την δήλωση έκανε ο υπουργός Αμύνης κ.Παναγιωτόπουλος στην Θάσο. Είπε λοιπόν πως το υπουργείο μετά από διαβούλευση με τους καθ’ ύλην Στρατιωτικούς, σύντομα θα αυξήσει σε δώδεκα από εννέα τους μήνες στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς.
Μάλιστα τόνισε ότι αυτό θα ξεκινήσει γρήγορα. Σημείωσε δε πως τόσο στο Ναυτικό όσο και στην Αεροπορία, η θητεία είναι 12 μήνες.
Ερμηνευτικά, μπορεί ο στρατός να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους επαγγελματίες ΕΠΟΠ, όμως στρατός χωρίς στρατιώτες δεν υπάρχει. Κι επειδή εμείς ως χώρα έχουμε από τη μια πλευρά την μείωση των γεννήσεων και από την άλλη την αποφυγή στράτευσης με διάφορες προφάσεις, δικαιολογίες και επινοήσεις, η στράτευση θα γίνεται στα 18 χρόνια και θα διαρκεί 12 μήνες.
Γ.Δ.


Δεν είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωση
Έχουμε μπει για τα καλά στην δεύτερη φάση της πανδημίας και πλέον κατά γενική ομολογία των λογικών ανθρώπων η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, το ίδιο και οι θάνατοι. Οι εκκλήσεις για φροντίδα και τήρηση των μέτρων καθημερινή. Όμως δεν αρκεί αυτό.
Στην υπόθεση αυτή της πανδημίας υπεισέρχεται και ο προσωπικός παράγων ευθύνης του καθενός από εμάς. Κι αυτό διότι δεν είναι δικαίωμα του συμπολίτη να αγνοεί τον νόμο και τις προτροπές, απεναντίας είναι υποχρέωση να τηρεί και εφαρμόζει ό,τι η πολιτεία αποφασίζει για την προστασία του πληθυσμού.
Όσοι συνεχίζουν να αγνοούν τις προφυλάξεις και συμπεριφέρονται αδιάφορα και αγνοούν τον κίνδυνο, καθίστανται επικίνδυνοι για τους ίδιους, την οικογένειά τους και τους συνανθρώπους τους.
Γ.Δ.


Συνέπεια λόγων και έργων
Κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως το Σαββατοκύριακο, ο σεβασμιότατος είπε «μπράβο» στον πρωθυπουργό γιατί ο γιος του θα υπηρετήσει όλη του τη θητεία στον Έβρο σχολιάζοντας πως συνήθως «οι πατεράδες έρχονται να πάρουν τα παιδιά τους που υπηρετούν εδώ και να τα πάνε αλλού να υπηρετήσουν».
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει το γιο του να ολοκληρώσει τη θητεία του στα σύνορα. Διότι δεν μπορεί να ζητάς από τα υπόλοιπα ελληνόπουλα να υπηρετούν την πατρίδα στα σύνορα ενώ το δικό σου παιδί να βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του στην Αθήνα. Όπως και δεν μπορεί να είσαι κατά της ιδιωτικής παιδείας για τα παιδιά των άλλων, ενώ τα δικά σου φοιτούν στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία.
Στην πολιτική όπως και στη ζωή σημασία πρέπει να έχουν όχι αυτά που λες αλλά κυρίως αυτά που τελικά πράττεις. Η συνέπεια λόγων και έργων…
Γ.Ε.


Καλή αρχή…
Θετική και μάλιστα σε αρκετό βαθμό, ήταν η αποδοχή εκ μέρους των Ξανθιωτών η απόφαση του δήμου Ξάνθης να συντηρήσει και φροντίσει το κτίριο της κεντρικής πλατείας.
Κάποιοι μάλιστα τόνιζαν πως ήταν ανεπίτρεπτο ένα τόσο όμορφο δημαρχιακό κτίριο να’  χει απέναντί του αυτή τη σημερινή ασχήμια. Μάλιστα μια άσχημη εικόνα που δεν την δικαιολογούσαν με τίποτε και όλοι την σχολίαζαν αρνητικά.
Τέλος πάντων το θέμα σύντομα θα τελειώσει και το κτίριο θ’ αλλάξει όψη.
Με την ευκαιρία οι ξανθιώτες ζητούν από τον δήμο να μην μείνει μόνον σ’ αυτό το κτίριο. Υπάρχουν κι άλλα δημοτικά κτίρια που χρειάζονται συντήρηση και ανάδειξη.
Γ.Δ.


Για την Παλιά Πόλη
Το θέμα της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης το έχουμε ξανατονήσει δημόσια, δεν είναι μια απλή εκδοχή «του μας έτυχε ένας άνθρωπος (στην περίπτωσή μας ο Κων/νος Θανόπουλος)».
Είναι μια οικιστική προσφορά από τους προγόνους μας μεν, αλλά και ένα στοιχείο που αξιοποιούμενο σωστά μπορεί ν’ αποφέρει πλούτο στην πόλη.
Η Παλιά Πόλη είναι ήδη γνωστή στη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί και πρέπει να γίνει γνωστή και στην υπόλοιπη όχι μόνον μέσω προβολής (που είναι απαραίτητη βέβαια…) αλλά και ανάδειξης, συντήρησης και άλλων κτιρίων μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλες, υπάρχει ανώτατο στέλεχος με καταγωγή από την Ξάνθη και ευθύνη τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις παλιές λεγόμενες πόλεις.
Το έχουμε επισημάνει με όνομα και επώνυμο σε δημοτικό αντιδήμαρχο και μήνες τώρα δεν υπήρξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον!
Το γιατί της αδιαφορίας άγνωστο. Προφανώς δεν έχει κατανοήσει ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του δήμου εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν παρεμβάσεις στην παλιά πόλη που είναι ένα τουριστικό προϊόν ιδιαίτερα σημαντικό.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση ατόμων εκτός Ξάνθης
Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω χρόνια τώρα και αφορά όλους τους δήμους του νομού, ακόμη και της Μύκης.
Είναι σοβαρό στοιχείο για κάθε δήμο να έχει καταγεγραμμένα τα άτομα που προέρχονται από το δήμο του και έχουν ξεχωρίσει και διακριθεί εκτός Ξάνθης και εκτός χώρας.
Τα άτομα αυτά, από την όποια θέση και αξίωμα, μπορούν να βοηθήσουν όταν τους ζητηθεί την γενέτειρά τους, των ιδίων και των γονιών τους.
Αυτή η καταγραφή, αφού εντοπιστούν που ζουν και δραστηριοποιούνται, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο τόσο κοινωνικού ενδιαφέροντος, όσο και αξιοποίησης των ανθρώπων αυτών για προσφορά βοήθειας προς τον δήμο.
Γ.Δ.


Επιτέλους αλλαγή στις προσλήψεις στο δημόσιο
Άντε λοιπόν, κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει στο δημόσιο. Βέβαια οι αλλαγές που θα γίνουν οφείλονται στον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, εξωκοινοβουλευτικό.
Λοιπόν, στο δια ταύτα της υπόθεσης που αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στις προσλήψεις στο δημόσιο και οι οποίες θα είναι γραπτές και προσέξτε το, ετήσιες.
Δηλαδή, θα υπάρχει αξιολόγηση των ικανών κι όχι την πρόσληψη μέσω κομματικών γραφείων και λοιπών διαδικασιών.
Έτσι, οι ικανοί, οι γνωρίζοντες και με προσόντα, θα στελεχώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες που θα προσλαμβάνουν μόνον όσους έχουν πραγματική ανάγκη κι όχι έτσι στο ξεκούδουνο όπου κάθε υπουργείο πρότεινε και προσλάμβανε αυτό όσους θεωρούσε πως χρειάζεται.
Πρόκειται για ένα σοβαρό και αξιόπιστο μέτρο που αλλάζει το τοπίο στις προσλήψεις στο δημόσιο. Έστω και αργά, καλοδεχούμενο. Και μια διευκρίνιση. Κατά το παρελθόν με εξετάσεις γίνονταν οι προσλήψεις. Η πίεση των βουλευτών και συνδικαλιστών τις κατάργησε.
Ήρθε όμως η ώρα της σωστής επαναφοράς των εξετάσεων, για να προσλαμβάνονται οι ικανοί.
Γ.Δ.


Ο θανατερός Οκτώβριος
Καλπάζει ο κορωνοϊός και στην χώρα μας . Μετά την Αττική μεγάλο πρόβλημα έχει και η Θεσσαλονίκη που είχε μηδενίσει πριν  1 μήνα τα κρούσματα και εξετάζεται το ενδεχόμενο του lockdown όπως στην Κοζάνη. Ο Οκτώβριος είναι ο χειρότερος μήνας από την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας. Είναι γεγονός ότι το δεύτερο κύμα που βιώνουμε τώρα είναι σφοδρότερο από το  πρώτο. Κι αυτό καταδεικνύεται από τους θανάτους. Ρεκόρ θανάτων με 90 νεκρούς σ’ ένα μήνα είχαμε τον Απρίλιο και μετά μια περίοδο ύφεσης το καλοκαίρι φτάσαμε στον Σεπτέμβριο που άρχισε το δεύτερο κύμα και είχαμε το αρνητικό ρεκόρ με 125 νεκρούς σε ένα μήνα. Αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν πολύ περισσότερο τον Οκτώβριο αφού  μέχρι τις 18 Οκτωβρίου είχαμε 118 νεκρούς σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ! Είναι φανερό ότι ο δείκτης της πανδημία τραβάει την ανηφόρα και οι επιστήμονες προειδοποιούν για εφιαλτική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών αν δεν τηρούνται τα μέτρα. Στην Ξάνθη σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα μηδενίσαμε τα κρούσματα αυτές τις μέρες. Παραμένουμε όμως στον δείκτη ετοιμότητας 2.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…