Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δωρεάν σπίτια σε φτωχά νοικοκυριά από τις αδιάθετες Εργατικές κατοικίες

Δωρεάν σπίτια σε φτωχά νοικοκυριά από τις αδιάθετες Εργατικές κατοικίες

0
ergatikes katoikies-web

Υπάρχουν αδιάθετες εργατικές κατοικίες στην Ξάνθη – Αναμένονται οδηγίες και κριτήρια για να παραχωρηθούν στους δικαιούχους

 

Προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας άρθρο 47: « Εξαιρετικές περιπτώσεις παραχώρησης αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ»

 

 

Δωρεάν στέγη σε χιλιάδες νοικοκυριά που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες θα παράσχει ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που πλέον το αντικείμενο του διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για χιλιάδες αδιάθετες κατοικίες που άλλες έχουν κληρωθεί άλλες όχι και δεν παραχωρήθηκαν ποτέ. Ήδη αποφασίζεται με νόμο το Διοικητικό Συμβούλιο του OAEΔ να καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα μπορέσουν να τα αποκτήσουν οριστικά οι δικαιούχοι

 Υπάρχουν αδιάθετες εργατικές κατοικίες στην Ξάνθη – Αναμένονται οδηγίες και κριτήρια για να παραχωρηθούν στους δικαιούχους

Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από το τμήμα του ΟΕΚ στον τοπικό ΟΑΕΔ υπάρχουν αδιάθετα διαμερίσματα στην Ξάνθη αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός τους ούτε και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα παραχωρηθούν στους δικαιούχους.

Αναμένεται η υπουργική απόφαση καθώς και να ψηφιστεί η σχετική διάταξη που θα οριστικοποιεί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

Προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ειδικότερα η δωρεάν παροχή των εργατικών κατοικιών προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

OAED 2

Άρθρο 47 Εξαιρετικές περιπτώσεις παραχώρησης αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ

Οι κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ..

Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ. με τα Προγράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ., δυνάμει του άρθρου 8 του β.δ. 803/1970 (Α΄271), συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές για την προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 και για την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ..

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση της παρ. 1 και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…