Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

0

Προβληματισμός για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια
Σήμερα ως γνωστόν ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος σε συνέντευξή του θα ανακοινώσει το ύψος και τις προϋποθέσεις της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.
Επιχορήγησης οικονομικής προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας μας στο σκεπτικό του Χρ. Μέτιου θα επικρατεί η άποψη της ενίσχυσης επιχειρήσεων οι οποίες θ’ αποδείξουν με στοιχεία πως είχαν μείωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας.
Το αν υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις όπως αριθμός ατόμων απασχόλησης ή κάτι άλλο, θα γίνει γνωστό σήμερα.
Ελπίζουμε στο όλο πρότζεκτ να επικρατήσει η λογική και η δίκαιη αξιολόγηση των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων.
-Ίδωμεν…
Γ.Δ.


Ξεκινάει το ελαιοτριβείο
Να που έφθασε και φέτος η εποχή της συλλογής της ελιάς. Ο ευλογημένος αυτός καρπός εδώ και αρκετά χρόνια καλλιεργείται πλέον και στην Ξάνθη. Μάλιστα έχουν φυτευτεί δεκάδες χιλιάδες δέντρων ελιάς διαφόρων ποικιλιών, τόσο επιτραπέζιες όσο και για παραγωγή λαδιού.
Και μια πληροφορία για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες παραγωγούς ελιάς.
Το ελαιοτριβείο Δερμεντζίδη στο Τύμπανο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 15 Οκτωβρίου, έτοιμο από κάθε πλευρά.
Το τηλέφωνο για ραντεβού είναι το 25410 93545.
Γ.Δ.


Τους ρώτησαν;
Φίλος επιχειρηματίας ο οποίος είχε άσχημες και αρνητικές εμπειρίες από το ελληνικό δημόσιο, γελούσε ειρωνικά προχθές στη συζήτηση της γνωστής παρέας.
Θέμα, οι βήμα-βήμα συναλλαγές του πολίτη με το e-Δημόσιο.
Γελούσε ο φίλος ειρωνικά για τις δηλώσεις των πολιτικών για την ηλεκτρονική εποχή που ετοιμάζουν να «μπει»  το ελληνικό δημόσιο.
Γελούσε για την ευπιστία των υπολοίπων ότι θα ενταχθούν χιλιάδες διαδικασίες σε ένα μητρώο το οποίο θα βάλει τέλος στη γραφειοκρατία. Μάλιστα εδώ γέλασε δυνατά, λέγοντας «στα χαρτιά όλα είναι εύκολα, όλα δύνανται ότι μπορούν να γίνουν. Οι υπουργοί όμως ξέχασαν κάτι κι αυτό είναι σημαντικότατο. Ρώτησαν τους μανδαρίνους των υπουργείων και τους συνδικαλιστές του δημοσίου;»
Ξαναγέλασε άλλη μια φορά ενώ όλοι τον κοίταζαν επιδοκιμαστικά. Φεύγοντας είπε «από καλές προθέσεις είναι γεμάτη η ζωή, κυρίως των πολιτικών, από έργα πάσχουμε και από διάθεση ν’ αλλάξουμε».
Γ.Δ.


Εκλογή Μουφτήδων τέλος
Η υπόθεση του αιτήματος εκλογής των Μουφτήδων της Θράκης σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μάλλον κλείνει οριστικά.
Το ΣτΕ, όπως δημοσιεύσαμε στο σχετικό ρεπορτάζ χθες, δεν αφήνει καμία περίπτωση αμφιβολίας ως προς την ουσία της υπόθεσης. Η απόρριψη της σχετικής αίτησης ακύρωσης μουσουλμάνου συμπολίτη είναι αναλυτική μεν, οριστική δε και « κλείνει την πόρτα» στο θέμα να εκλέγονται οι μουφτήδες της Θράκης γενικώς.
Μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης και την σημασία αυτής με δηλώσεις του ερμηνεύει ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, βαθύς γνώστης των θεμάτων αρμοδιότητάς του.
Γ.Δ.


Ψυχραιμία για τα κρούσματα στο Δροσερό
Ως γνωστόν επιβεβαιώθηκαν από την αρχή της εβδομάδας πέντε κρούσματα στον οικισμό του Δροσερού με δύο εξ’ αυτών σε παιδιά των δημοτικών σχολείων.
Αξίζει να αναφερθεί πως και τα πέντε κρούσματα προέρχονται από γνωστή περίπτωση ασθενούς η οποία μάλιστα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
Για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ξεκίνησαν μαζικά τεστ από 3 συνεργεία στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο, ενώ ήδη ο δήμος Ξάνθης έχει αποφασίσει ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.
Άρα, απαιτείται ψυχραιμία και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Συνεργασία από τους κατοίκους του οικισμού με τα συνεργεία που διενεργούν τους ελέγχους και ψυχραιμία από τους υπόλοιπους κατοίκους του δήμου οι οποίοι θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν την υπόθεση των κρουσμάτων ως ένα γεγονός που ήδη αντιμετωπίζεται. Αφορισμοί και άλλες δηλώσεις και εκδηλώσεις δεν χρειάζονται.
-Στη δοκιμασία χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση και υπακοή στις εντολές.
Γ.Δ.


Ποτέ ξανά «Χρυσή Αυγή»
Μια ιστορική μέρα, μια μέρα γιορτής της Δημοκρατίας και καταδίκης του φασισμού, της βίας και του σκοταδισμού ήταν η χθεσινή Τετάρτη 7 Οκτωβρίου. Μια μέρα που η ελληνική δικαιοσύνη απέδωσε δικαιοσύνη και καταδίκασε το «κτήνος» όπως περιγράφει τον ναζισμό ο Μάνος Χατζιδάκις. Καταδίκασε το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση στέλνοντας στην φυλακή τον αρχηγό  και τους πρώην βουλευτές της. Καταδίκασε τον Ρουπακιά στέλεχος  της Χρυσής Αυγής για την δολοφονία Παύλου Φύσσα. Μια μέρα που θα γραφτεί στην ιστορία μας ως μια νίκη της Δημοκρατίας, νίκη της Δικαιοσύνης που αποτελεί πυλώνα της, νίκη της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, μια εθνική νίκη!
Μ.Ξ.


Foto:John D. Carnessiotis

«Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου»
Η πιο εμβληματική μορφή αναμφισβήτητα στην δίκη αυτή ήταν η μάνα του Παύλου , η Μάγδα Φύσσα. Δεν έλειψε ούτε μια μέρα επί 5,5 χρόνια από την δίκη. Στην μορφή της, στα μάτια της καθρεπτίζεται ο μεγαλύτερος πόνος . Αυτός της μάνας για την απώλεια του παιδιού της. Αυτός ο πόνος που της έδωσε τη δύναμη να αγωνίζεται για την απονομή δικαιοσύνης. « Δικαιοσύνη μόνο δικαιοσύνη», προσερχόμενη στο Δικαστήριο πριν την αναγγελία της απόφαση και μετά την ανακοίνωσή της η σπαρακτική φτράση της δικαίωσης : «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου» και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Μ.Ξ.


Ποια είναι αυτή η Microsoft;
Ήρθε η Microsoft στην Ελλάδα για μια επένδυση ενός δισ. ευρώ. Πολύ σημαντικό, εξαιρετικά ελπιδοφόρο, χαράς ευαγγέλια. Ναι, μόνο που η Microsoft έχει πρόσβαση απευθείας στον Πρωθυπουργό. Ευτυχώς, γιατί αν πήγαινε μέσω της τυπικής, κανονικής οδού, αργά ή γρήγορα θα έπεφτε σε κανέναν διευθυντή ή τμηματάρχη του Δημοσίου που θα έλεγε: «Ποια είναι αυτή η Microsoft και γιατί μας πρήζει τα ούμπαλα πρωινιάτικα;». Κι αν βρισκόταν κανένας ξύπνιος υφιστάμενος που θα απορούσε «μα καλά, δεν ξέρετε τη Microsoft;» ο κύριος διευθυντής θα απαντούσε ξεφυσώντας «γιατί να την ξέρω, αυτή με ξέρει;».
Διότι δεν ξέρω πώς το έχουν φτιάξει έτσι το ρημάδι το κράτος, αλλά πάντα μέσα στην αλυσίδα έγκρισης μιας επένδυσης υπάρχει κάποιος κολλημένος ευθυνόφοβος. Κάποιος που θεωρεί ότι ο ιδιώτης επενδυτής είναι de facto εχθρός και ψεύτης, κάποιος που πιστεύει ότι ο φάκελος που καταφθάνει στα «αρμόδια» χέρια του, για μελέτη και έγκριση, είναι πρήξιμο των όρχεών του.
Δυστυχώς  στη σημερινή «φιλοεπενδυτική» Ελλάδα, οι επενδύσεις έχουν φίλους μόνο στα κυβερνητικά κλιμάκια, κάτω από ‘κεί υπάρχει το απόλυτο αντιεπενδυτικό χάος. Επίσης, στη σημερινή Ελλάδα έχουν τύχη οι μεγάλοι επενδυτές, αυτοί δηλαδή που έχουν ισχυρό, γνωστό όνομα και θέλουν να ρίξουν στην αγορά εκατοντάδες εκατομμύρια. Αν όμως έχεις ένα συνηθισμένο ονοματάκι και σκοπεύεις να επενδύσεις διακόσιες, τριακόσιες ή πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ για να μεγαλώσεις την δουλειά σου, τότε μαύρο φίδι και κολοβό που σ’ έφαγε.
Δ.Ε.


Ο δολοφόνος τιμωρήθηκε

 

Πόση αντοχή και ανοχή μπορεί να διαθέτει η οικογένεια της Ζωής για να ξαναζεί το ίδιο δράμα της μνήμης του παιδιού τους, και της τραγικής απώλειάς του;
Δυστυχώς ο δράστης δεν τους άφησε στον πόνο τους. Τους «υποχρέωσε»  μέσω του δικονομικού συστήματος να τα ζήσουν όλα τα αποτρόπαια από την αρχή. Πρώτη, δεύτερη και τελευταία προχθές στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης που εκδικάστηκε η αναίρεση του δράστη.
Τελικά του επιβλήθηκαν οι υψηλότερες ποινές και πάλι, δηλαδή ποινή ισοβίων και 18 ετών μειωμένη λίγο λόγω των αλλαγών του νέου Ποινικού Κώδικα.
Πίστευε ο δράστης ότι θα του μειωνόταν η ποινή. Το δικαστήριο όμως δεν μπορούσε παρά να αξιολογήσει για άλλη μια φορά την βάρβαρη και απάνθρωπη συμπεριφορά του που μόνον υπάνθρωποι φτάνουν σ’ αυτά τα όρια.
-Έστω μετά από οκτώ χρόνια ο κύκλος έκλεισε με τιμωρία του δράστη.
Γ.Δ.


Στη μικρή χουφτίτσα…
«Δώδεκα αγκαλίτσες την ημέρα χρειαζόμαστε, μικροί και μεγάλοι μα κυρίως τα παιδιά» είχε υπογραμμίσει πριν λίγα χρόνια στο νεαρό κυρίως ακροατήριό του ο ψυχίατρος Ιάκωβος Μαρτίδης.
Μητερούλες και πατεράδες κρέμονταν απ’ τα χείλη του τότε.
Σήμερα οι αγκαλίτσες είναι ανέφικτες, σχεδόν απαγορευμένες πια.
Τουλάχιστον ας κρατάμε το χεράκι του παιδιού μας, όσο διαρκεί η σύντομη διαδρομή απ’ το σπίτι ίσα με το σχολειό, όσο κρατάνε οι λιγοστές, οι πολύτιμες  στιγμές.
Και ίσως είναι οι μοναδικές στιγμές στη διάρκεια μιας «λαχανιασμένης» μέρας, να μεταγγίσουμε στ’ αγνό, στο λαμπερό    -στο πλέον ανεύθυνο για όσα εξυφαίνονται και μη-φιντανάκι μας, την τρυφερότητα, τη ζεστασιά που περισσότερο από άλλοτε τόσο πολύ χρειάζεται.
Ίσως είναι οι λιγοστές στιγμές, αυτές απ’ το σχολειό ίσα με το σπίτι, για να περάσει στη μικρή χουφτίτσα-στη μόνη αληθινή, τη σιωπηρή υπόσχεση για τ αύριο και τη συνέχεια-η σιγουριά και η αγάπη…
Χρύσα Μπαΐρα


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…