Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

0

Συλλυπητήρια για την Φωφώ Βλαχοπούλου
Πληροφορηθήκαμε για τον ξαφνικό θάνατο της συμπολίτισσας Φωφώς Βλαχοπούλου, μητέρας του εκδότη της «Φωνής της Ξάνθης» Σταύρου Βλαχόπουλου.
Η Φωφώ υπήρξε ένας ευγενικός άνθρωπος, χαμηλών τόνων με καλλιτεχνικές ανησυχίες και κυρίως με μια αστική συμπεριφορά.
Στον γιο της Σταύρο, τα θερμά μας συλλυπητήρια από την οικογένεια της Εφημερίδας μας.
Γ.Δ.


Η ΔΕΗ αλλάζει
Η ΔΕΗ κατάλαβε πως αν δεν αλλάξεις χάνεσαι, μένεις πίσω, σε ξεπερνάει ο ανταγωνιστής.
Έτσι, έχοντας νέα διοίκηση, προχώρησε στη λήψη διαφόρων αποφάσεων ανανέωσης αλλά και παρέμβασης στην κοινωνία, στους πελάτες.
Έχοντας κατά το παρελθόν το μονοπώλιο της ηλεκτρικής ενέργειας, είχε επαναπαυθεί στην κρατική της ισχύ. Η αλλαγή όμως των δεδομένων με την είσοδο νέων ιδιωτών παικτών, κατάλαβε πως κινδύνευε να μείνει πίσω.
Κι έτσι, κινήθηκε λαμβάνοντας νέες αποφάσεις προς τους παλαιούς πελάτες αλλά και προσελκύοντας νέους.
Πλέον τα οικονομικά και εν γένει επιχειρηματικά δεδομένα αλλάζουν και η προσαρμογή είναι απαραίτητη για όλους, μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες.
Γ.Δ.


Ας μιλήσουμε για Πολιτική
Η ποικιλία των θεμάτων που σχολιάζει η στήλη είναι γνωστή. Προφανώς δεν λείπει και η Πολιτική η οποία αντιμετωπίζεται με την αρμόζουσα σοβαρότητα, άσχετα εάν τώρα οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν το κάνουν.
Τέλος πάντων Πολιτική και Πολιτικοί είναι ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα που κάποιοι το έχουν υποβαθμίσει αρκετά.
Σήμερα λίγα λόγια για μια κουβέντα που λέχθηκε από έναν παλιό του χώρου. Έλεγε λοιπόν πως «για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του λαού, της κοινωνίας ως πολιτικός, χρειάζεται χρόνος. Ξεκινάει με το να είσαι αξιόπιστος τόσο στην κυβέρνηση, όσο και ως αντιπολίτευση. Για να σε πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες».
Πόσο δίκιο έχει ο αγαπητός συμπολίτης.
-Άραγε τον ακούει κανείς από αυτούς που πρέπει;
Γ.Δ.


Συνέχεια της πολιτικής
Ο ίδιος συμπολίτης, αγαπητός ιδιαίτερα, έλεγε πως είναι λάθος να ασκείς κριτική και να κακολογείς τους εκλογείς-ψηφοφόρους γιατί ψήφισαν τον άλλο αντί για εσένα. Αυτό είναι λάθος. Όπως λάθος είναι να ξεχνάς πως όταν χάνεις τις εκλογές, αξίζει να τις χάσεις. Δεν ρωτάς τους πολίτες τι σκέφτονταν όταν ψήφιζαν.
Δικαίωμά τους να κάνουν την όποια επιλογή τους οι πολίτες, την οποία ο πολιτικός οφείλει να σέβεται χωρίς να «κρατά μούτρα», να μην χαιρετά αυτόν που νομίζει πως δεν τον ψήφισε.
-Εδώ, σ’ αυτό το σημείο είναι η διαφορά μεταξύ ενός σοβαρού πολιτικού από έναν που έτυχε να πάρει το χρίσμα.
Προφανώς τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους υποψήφιους.
Γ.Δ.


Δικαίωση και για τους νεκρούς της Marfin
Η Μάγδα Φύσσα δικαιώθηκε, και έστω μετά από 7 χρόνια από το χαμό του παιδιού της θα δει τους δολοφόνους του, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς να τιμωρούνται. Ωστόσο τρεις άλλοι γονείς δεν ευτύχησαν να ζήσουν ακόμα αυτή τη δικαίωση. Οι δολοφόνοι των δικών τους παιδιών κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι, δέκα χρόνια μετά τον φριχτό τους χαμό μέσα στις φλόγες της Marfin. Ίσως μάλιστα κάποιοι από αυτούς τους φονιάδες να πανηγύριζαν προχθές ανάμεσα στο πλήθος για την τιμωρία των Χρυσαυγιτών, ενώ το δικό τους έγκλημα που ήταν εξίσου φασιστικό και ειδεχθές, μένει ακόμα ατιμώρητο.
Ίσως όμως η ατιμωρησία τους να φτάνει στο τέλος της διότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε σύντομα εξελίξεις στην διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Φαίνεται πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έβαλε τέλος στον κύκλο αίματος της 17 Νοέμβρη, θα είναι ο μοιραίος άνθρωπος που θα  κλείσει και αυτόν της δεκαετίας των τεράτων που διανύσαμε.
Μόνο όταν γίνει αυτό θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Όταν αποδοθεί δικαιοσύνη παντού και τιμωρηθεί σκληρά η βία και ο φασισμός, όποια απόχρωση κι αν έχουν.
Ήρθε η ώρα, τη δικαίωση της Μάγδας Φύσσα να τη δουν και οι γονείς και οι οικογένειες των αδικοχαμένων της Marfin…
Γ.Ε.


Μείωση των πλαστικών
Πλαστικά είδη διάφορα, τέλος. Κυρίως δε στα πλαστικά μιας χρήσης.
Τα γνωστά σε όλους μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, τερματίζουν την παρουσία τους τον ερχόμενο Ιούλιο.
Έτσι, οι καταναλωτές περίπου 10 πλαστικών μιας χρήσης θα πρέπει να στραφούν προς άλλες εναλλακτικές επιλογές που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη βουλή και σύντομα θα ψηφιστεί.
Στόχος της μεγάλης αυτής προσπάθειας που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι να μειωθεί κατά 50% ο όγκος των απορριμμάτων που πέφτουν στην θάλασσα από τα πλαστικά μιας χρήσης.
Γ.Δ.


Υποχρεωτικές οι βρύσες
Ιδού και μια καινοτομία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για το θέμα των πλαστικών μιας χρήσης.
Εκεί λοιπόν, από τον ερχόμενο Ιούλιο, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν δημόσιες βρύσες για τη δωρεάν παροχή πόσιμου νερού σε δημοτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές.
Ο λόγος αυτής της περιπτώσεως είναι προφανής. Άρα ας γνωρίζουν οι δήμοι πως από το καλοκαίρι οι βρύσες αυτές θα πρέπει να λειτουργούν.
Και κάτι τελευταίο. Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης έχουν την υποχρέωση να πωλούν τα προϊόντα τους με έκπτωση σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει δικό επαναχρησιμοποιημένο σκεύος.
Γ.Δ.


Ήρθε η βροχή
Τώρα μεταξύ μας όλοι θέλαμε βροχή. Είχαμε αρχίσει τις γνωστές γκρίνιες πως δεν βρέχει, πως έχει πολύ καιρό να βρέξει και τα λοιπά.
Να λοιπόν που η βροχή ήρθε.
Και μας ήρθε με μεγάλη ένταση στην πόλη και μικρότερη στην ύπαιθρο.
Όπως και να’ ναι, λίγη ή πολύ, είναι καλοδεχούμενη γιατί είχε μήνες να βρέξει.
Βέβαια οι καλλιέργειες βαμβακιού δεν την χρειάζονται, αλλά αυτή είναι μια ιστορία χιλιάδων χρόνων που μας την θυμίζει παραστατικά ο μύθος του Αισώπου με τη μητέρα που είχε γιο γεωργό που ζητούσε βροχή, και τον άλλο γιο κεραμέα που ζητούσε ήλιο και η οποία βρισκόταν σε δίλημμα τι να προτιμήσει…
Γ.Δ.


Η μάνα Μάγδα Φύσσα

Foto:John D. Carnessiotis

Ένα πρόσωπο έχει ξεχωρίσει αυτά τα χρόνια μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Είναι η μάνα Μάγδα Φύσσα. Μαυροφορεμένη, λιγομίλητη, σαν μια αρχαία δωρική μάνα που υπομένει το δράμα της όρθια, πεντέμιση χρόνια. Με αξιοπρέπεια μοναδική, με στωϊκότητα, αντοχή στην πολύχρονη δοκιμασία της στην μακρόχρονη δίκη.
Λιγόλογη, δίδαξε αρχές και δημοκρατική πίστη. Προς όλους, φίλους και αντιπάλους.
Πρόσωπο πονεμένο που το μόνο που ανέμενε ήταν η απόδοση Δικαιοσύνης για τον άδικο χαμό του παλικαριού της.
Στη μάνα Μάγδα Φύσσα έβλεπες τις ελληνίδες μάνες που κατά καιρούς γνώρισαν μεγάλες ή μικρές απώλειες αγαπημένων ανθρώπων τους.
Τα λόγια για την μάνα αυτή είναι λίγα, είναι ίσως και περιττά. Μίλησαν τα λόγια της, η στάση της, η υπομονή της στο να σηκώνει έναν μεγάλο, βαρύ σταυρό. Αυτή που στάθηκε πάνω από τις μικρότητες δίδοντας την διαχρονική εικόνα της μάνας που θρηνεί μεν αλλά με αξιοπρέπεια.
Η Μάγδα Φύσσα έχει κερδίσει τα αισθήματά μας γι’ αυτό και οι σκέψεις είναι μαζί της.
Γ.Δ.


Ο νέος ποινικός κώδικας
Το αίσθημα χαράς και της ικανοποίησης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από κάθε πολίτη που εμφορείται από δημοκρατικά ιδεώδη ακολουθεί ο προβληματισμός σ’ ότι αφορά το επόμενο βήμα. Και καλά καταδικάστηκαν, όμως θα μπουν φυλακή; Και για πόσο; Μήπως μπουν και με τις ευεργετικές διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα που είναι απολύτως σαφές ότι μειώνει τις ποινές και βγουν μετά από 4 – 5 χρόνια; Όλους αυτούς που σύστησαν εγκληματική οργάνωση και διέπρατταν εγκληματικές πράξεις όπως την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τους βλέπουμε πάλι απενοχοποιημένους και «καθαρές περιστερές» να «παίρνουν κεφάλι» και πιθανώς εκδίκηση με το θράσος που τους διακρίνει;
Ο προβληματισμός γίνεται υπαρκτός φόβος μετά μάλιστα και από την πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή από την κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και εξαπέλυσε πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, «ρίχνουν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή».
Αν συμβεί αυτό θα είναι κάτι αρνητικό που θα χρεωθεί στην Δικαιοσύνη και στο πολιτικό σύστημα, όπως επίσης  είναι αρνητικό να χάσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στους δύο αυτούς θεσμούς της δημοκρατίας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …