Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΘ: Στήριξη επιχειρήσεων με 2.000 έως 15.000 ευρώ και πριμ 20% για τις επιχειρήσεις της Ξάνθης

ΑΜΘ: Στήριξη επιχειρήσεων με 2.000 έως 15.000 ευρώ και πριμ 20% για τις επιχειρήσεις της Ξάνθης

0

Το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ύψους 45 εκ. ευρώ, που με υπερδέσμευση μπορεί να φτάσει τα 90 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

 Προϋποθέσεις η διατήρηση προσωπικού και η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Γιατί η ΠΑΜΘ παρέκκλινε από το πρόγραμμα-«πιλότο» του Τζιτζικώστα

 

Πρόγραμμα ενίσχυσης με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση ύψους 45 εκ. ευρώ με δυνατότητα υπερδέσμευσης που μπορεί να οδηγήσει σε συνολικό κονδύλι 90 εκ. ευρώ, προκειμένου να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Σε συνέντευξη Τύπου από την αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» στην Κομοτηνή, ο περιφερειάρχης παρουσίασε τα ποσά ενίσχυσης που καθορίζονται με βάση τον αριθμό του προσωπικού κάθε επιχείρησης και περιέγραψε πώς η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαμόρφωσε την τελική μορφή του προγράμματος, επισημαίνοντας τις διαφορές από το πρόγραμμα-«πιλότο» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση και προϋποθέσεις

Η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000 € έως 15.000 €, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας.

Αριθμός εργαζομένων επιχείρησης στις 19-03-2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ Ύψος επιχορήγησης
Από μηδέν (0) έως και έναν (1) εργαζόμενο 2.000 €
Από δύο (2) έως και πέντε (5) εργαζόμενους 3.500 €
Από έξι (6) έως και δεκαπέντε (15) εργαζόμενους 6.500 €
Από δεκαέξι (16) έως και είκοσι (20) εργαζόμενους 10.000 €
Από είκοσι ένα (21) έως και σαράντα εννέα (49) εργαζόμενους 15.000 €

Η επιχορήγηση θα δοθεί σε 25.000 – 30.000 επιχειρήσεις συνολικά, όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά:

–             Τα ορυχεία και τα λατομεία

–             Η μεταποίηση

–             Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

–             Η παροχή νερού

–             Η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων

–             Οι κατασκευές

–             Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο

–             Τα συνεργεία αυτοκινήτων

–             Οι μεταφορές και η αποθήκευση

–             Τα ξενοδοχεία και η εστίαση

–             Η ενημέρωση και η επικοινωνία

–             Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας

–             Οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες

–             Η εκπαίδευση

–             Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα

–             Οι τέχνες και η ψυχαγωγία

–             Οι υπηρεσίες

Προϋπόθεση για την επιχορήγηση είναι οι επιχειρήσεις να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η πρόσκληση αφορά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, μέχρι 49 εργαζόμενους, προϋπολογισμού 45 εκατ. €, ο οποίος με την υπερδέσμευση μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τον συνολικό προϋπολογισμό των 90 εκατ. €.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλες σχεδόν τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, δηλαδή 25.000 με 30.000, οι οποίες απασχολούν συνολικά περισσότερους από 60.000 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών για το 2019 περίπου 3,9 δις. €.

Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει μέσω της ΔΕΣΜΟΣ. Ο περιφερειάρχης έκανε έκκληση να μην κατατεθούν όλες οι αιτήσεις μαζί τις πρώτες μέρες αλλά σταδιακά, όσο αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα.

Πώς σχεδιάστηκε το πρόγραμμα

Ο κ. Μέτιος εξήγησε ότι ο σχεδιασμός βασίστηκε στη διαμόρφωση ενός προγράμματος

  • το οποίο θα ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της δικής μας Περιφέρειας
  • και θα συμπεριλάμβανε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «όταν είδαμε ότι αυτό είναι εφικτό να προχωρήσει, τότε κάναμε την πρώτη ανακοίνωση των 25 έως 30 εκατ. €.

Και ενώ προχωρούσε ικανοποιητικά ο σχεδιασμός του προγράμματός μας, υπήρξε οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ οι Περιφέρειες να ακολουθήσουν το υπόδειγμα πρόσκλησης που είχε εκδώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εμείς, παρά την οδηγία, αποφασίσαμε να επιμείνουμε στο σχεδιασμό που είχαμε ξεκινήσει και να τον ολοκληρώσουμε γιατί πιστεύαμε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας.

Σημειώνω ότι πάνω από το 80% των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους.

Επιμείναμε λοιπόν στο δικό μας σχεδιασμό και τα καταφέραμε.

Μετά από συστηματική δουλειά, το πρόγραμμά μας εγκρίθηκε από τo Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 25 Σεπτεμβρίου και είναι πλέον έτοιμο να εφαρμοστεί».

Διαφορές από το πρόγραμμα Τζιτζικώστα

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος περιέγραψε τις 5 διαφορές που έχει το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Περιφερειών:

  1. Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000 €.
  2. Υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.
  3. Δε θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους αλλά ένα όριο 4 μηνών περίπου, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021.
  4. Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.
  5. Διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%.

Σκοπός του προγράμματος: Υποστήριξη για ζημίες και ενίσχυση για κάλυψη εξόδων και νέων απαιτήσεων

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο κ.Μέτιος εξήγησε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι:

1ος Στόχος: Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

2ος Στόχος: Στηρίζουμε την απασχόληση.

Με την ενίσχυση που θα λάβουν, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν

–             να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές

–             να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην τηλε-εργασία

–             να προμηθευτούν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους τους.

Καταληκτικά, ο περιφερειάρχης τόνισε: «στόχος της Διοίκησής μας είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων να είναι συνεχής ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Όπως κάναμε από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έτσι και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, η Διοίκησή μας θα έχει ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ουσιαστική τους στήριξη».

Χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι σκοπός είναι η εκταμίευση του ποσού της ενίσχυσης να δρομολογείται σε διάστημα ενός μηνός ή και κατ’ ελπίδα λιγότερο, αλλά απέφυγε να θέσει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Πάντως, σημείωσε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία θα εκδίδεται η απόφαση ένταξης αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά και θα προχωρά η εκταμίευση.

Υποστήριξη όσων δεν προέβησαν σε απολύσεις

Ως προς την προϋπόθεση διατήρησης του προσωπικού εξήγησε ότι αν κάποιος προβεί τώρα σε νέες προσλήψεις δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ευεργετικό πρόγραμμα, καθώς σκοπός του είναι να υποστηριχθούν όσοι δεν προέβησαν σε απολύσεις από την αρχή της πανδημίας.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που μένουν εκτός

Πρόσθεσε δε, ότι μέσω του σχεδιασμού κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις μένουν εκτός του προγράμματος, ωστόσο, όπως είπε, αυτές θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης υποδομών που θα ανακοινωθούν μέσω προσκλήσεων το επόμενο διάστημα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…