Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

0

Τιμωρία ναι, όχι υπερβολές
Ναι, είμαστε οι περισσότεροι υπέρ της προστασίας των ζώων. Όλων των ζώων, και βέβαια μέσα σε λογικά πλαίσια· και χωρίς ανόητες υπερβολές.
Όντως τα αδέσποτα γάτες ή σκυλιά, χρειάζονται την προστασία και φροντίδα της επίσημης πολιτείας μέσω των δήμων.
Αυτό αρχίζει και γίνεται συνείδηση στην κοινωνία μας, γι’ αυτό από τη μια πλευρά αυξήθηκαν τα δεσποζόμενα ζώα και αναλογικά έχουν μειωθεί τα αδέσποτα.
Από την άλλη, υπάρχουν όντως ακραίες και τελείως απαράδεκτες συμπεριφορές ανθρώπων εναντίον ζώων, κυρίως σκύλων.
Είναι ν’ απορεί κανείς με τα βάναυσα ένστικτα που εκδηλώνουν κάποιοι εναντίον αθώων ζώων. Αυτοί, όταν εντοπιστούν πρέπει να τιμωρηθούν. Κι αυτό διότι είναι επικίνδυνοι ψυχικά και μπορούν να εκδηλώσουν τέτοια αντίδραση και εις βάρος ανθρώπων.
Γ.Δ.


Και τώρα φυλακή η Χρυσή Αυγή
Ακλόνητη στην αρχική της απόφασης  η έδρα στην δίκη της Χρυσής Αυγής δεν επηρεάστηκε ουδόλως από τη πρόταση της εισαγγελέως για αναστολή των ποινών στην διευθυντική ομάδα που πλέον έχει χαρακτηριστεί με δικαστική απόφαση «εγκληματική» .Μια πρόταση που αν γινόταν δεκτή θα τους έστελνε αντί για φυλακή στο σπίτι τους ενώ τώρα ισχύουν οι ποινές όπως ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο που δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.  Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση , θρίαμβο της Δημοκρατίας που ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.
Μ.Ξ.


Κάνε ανακύκλωση και πάρε πόντους για ψώνια
Μια θετική πρωτοβουλία για να ενισχυθεί η ανακύκλωση στον δήμο Ξάνθης  που κινείται σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να ευαισθητοποιηθούν και να «εκπαιδευτούν» κυρίως τα παιδιά να τους γίνει βίωμα η ανακύκλωση αποτελεί το εγχείρημα follow green. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που την κατεβάζεις στο κινητό σου και κάθε φορά που ανακυκλώνεις ή χαρίζεις τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου ή ομαδική ανακύκλωση στα σχολεία μαζεύεις πόντους τους οποίους εξαργυρώνεις σε τοπικές επιχειρήσεις. Ήδη 30 επιχειρήσεις της Ξάνθης έχουν ενταχθεί στο εγχείρημα. Αυτό το έργο το υλοποιεί η εταιρεία follow green που έχει προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΜΑΑΘ που αποτελεί τον μοναδικό αναγνωρισμένο ΦΟΣΔΑ στην περιφέρειά μας.
Μ.Ξ.


Δεν με μέλει
Θα τον έχετε συναντήσει κι εσείς. Άνετος, χαμογελαστός, αισιόδοξος.
Ζει το σήμερα χωρίς να πολυσκοτίζεται για το αύριο το οποίο το ρυθμίζει χωρίς πολλές απαιτήσεις.
Είναι ο κύριος δε με μέλει.
Φροντίζει τον εαυτό του, είναι ευχάριστος στην παρέα, δεν κάνει περιττά έξοδα και δεν σκοτίζεται με δύσκολες έννοιες και προβληματισμούς που χαλούν την διάθεση.
Αυτός απεναντίας δεν δίνει τέτοια δύσκολα στον εαυτό του γιατί ακριβώς δεν εμπίπτουν στον κύκλο των ενδιαφερόντων του.
Έχει μια διάθεση ανοχής, τους δικαιολογεί όλους και δεν σκοτίζεται ποιος έχει λίγο ή πολύ δίκιο ή άδικο.
-Δεν τον απασχολεί το θέμα. Είναι ο κύριος δεν με μέλει.
Γ.Δ.


Οι φοιτητές έφεραν την έκρηξη κρουσμάτων
Η έκρηξη κρουσμάτων σε μερικές περιοχές, δεν είναι τυχαία ούτε οφείλεται σε παραλήψεις των μόνιμων κατοίκων. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτή οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- στην επιστροφή των φοιτητών στις πόλεις όπου υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Θεσσαλονίκη και Σέρρες είχαν σχεδόν μηδενίσει τα κρούσματα, και τώρα βρέθηκαν κατευθείαν στο πορτοκαλί. Το ίδιο στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη, στην Καστοριά. Κρούσματα και στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής που έχει κλείσε από χθες.
Οι φοιτητές επέστρεψαν στις σχολές τους, βρέθηκαν με τους συμφοιτητές τους και μόλις τελείωσε η εξεταστική τους άρχισαν τα πάρτυ και τις φιλικές συγκεντρώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 28 χρόνια (!), ενώ σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ στα λύματα της πόλης, υπάρχει αύξηση κατά 500% τις τελευταίες ημέρες! Άρα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να έχει η πόλη πολλαπλάσια κρούσματα.
Αλλά και στην Ξάνθη, που υπάρχει σημαντικός αριθμός φοιτητών, θα πρέπει να αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα σημαντική άνοδο των κρουσμάτων, αν όχι έκρηξη…
Γ.Ε.


Δίνουν το κακό παράδειγμα
Συμπολίτης που διαβάζει και παρακολουθεί την Εφημερίδα μας, τηλεφώνησε για να συμφωνήσει πως πρέπει ν’ αποκτήσουμε Περιφερειακή συνείδηση ως κάτοικοι της ίδιας περιφέρειας όπως αναφέραμε στο σχόλιο χθες Πέμπτη στην ίδια στήλη.
Όμως, ο συμπολίτης μας έθεσε προς προβληματισμό και μια αρνητική ενέργεια την οποία υπηρετούν οι βουλευτές και η οποία υπονομεύει την προσπάθεια για περιφερειακή συνείδηση.
Ως αρνητικό παράδειγμα που είναι γνωστό στην περιφέρεια, η δράση του βουλευτή Ροδόπης Ευρ.Στυλιανίδη. Ο οποίος  δρα και κινείται αποκλειστικά για το νομό Ροδόπης, ενίοτε δε εις βάρος των γειτονικών νομών.
Με τέτοιες νοοτροπίες, μας είπε ο συμπολίτης, περιφερειακή συνείδηση και λειτουργία δεν θα αποκτήσουμε ποτέ…
Γ.Δ.


Τι πρέπει να γίνει
Ο συμπολίτης μας έχει απόλυτο δίκιο στην επισήμανσή του παρότι η περίπτωση Στυλιανίδη ξεπερνά τα όρια. Το ζητούμενο είναι τι θα πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτή η καθαρά τοπικιστική λειτουργία των βουλευτών.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θεωρώ πως δύο λύσεις υπάρχουν.
Η πρώτη είναι η κατάργηση του σταυρού προτίμησης για την εκλογή των βουλευτών και η δεύτερη να μείνει μεν ο σταυρός προτίμησης και ως εκλογική περιφέρεια να θεωρηθούν οι πέντε νομοί που συναποτελούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πάντως πρέπει να το πούμε πως η φιλοσοφία ίδρυσης και λειτουργίας των Περιφερειών είχε σαν στόχο την καθιέρωση ενός νέου πνεύματος, αυτού του περιφερειακού, το οποίο όμως θέλει δουλειά για να κατακτηθεί και ισχυροποιηθεί.
Γ.Δ.


Σύγκριση μεταξύ Περιφερειών
Και μια και βρισκόμαστε θεματικά στην Περιφέρειά μας, να τονίσουμε κάτι που θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους.
Είναι γεγονός ότι αργά ή γρήγορα αλλά σταθερά περνάμε σε μια Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζεται από τις οικονομίες των Περιφερειών.
Δεν είναι καθόλου μακριά ο καιρός στον οποίο δεν θα συγκρίνεται π.χ. η Ελλάδα με τη Βουλγαρία ή το Βέλγιο, αλλά η Περιφέρεια ΑΜΘ με την Προβηγκία, την Ανδαλουσία ή όποια άλλη με τα ίδια επίπεδα της οικονομίας, του πολιτισμού, της κοινωνίας των πολιτών κλπ.
Μέσα σ’ αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι περιφέρειες θ’ ανταγωνίζονται ειρηνικά.
Γ.Δ.


Η καλύτερη εποχή για το βουνό
Σαν παλιός ορειβάτης και περιπατητής των βουνών της ορεινής μας, κυρίως, περιοχής, παίρνω το θάρρος να σας προτείνω μία έξοδο στο βουνό.
Μίας έξοδος που για όσους δεν το έχουν ξανακάνει θα τους μείνει αξέχαστη. Κι αυτό τώρα, αυτή την εποχή, στο βουνό ζει κανείς και θαυμάζει την πανδαισία των χρωμάτων.
Θα δει όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου με το έντονο κόκκινο επίσης.
Το βουνό τώρα το φθινόπωρο είναι μαγεία. Γι’ αυτό ξαναλέω πως αξίζει μία άνοδος προς τον Λειβαδίτη, μια επαφή μέχρι το Δασικό Χωριό και όσοι έχουν επιθυμία για μια εμπειρία διαφορετική να πάνε μέχρι τον καταρράκτη του Λειβαδίτη.
-Το δάσος είναι εκεί, ντυμένο με την πιο όμορφη στολή του και σας περιμένει, μας περιμένει.
Γ.Δ.


Έρχεται το δολάριο;
Συχνές, ιδιαίτερα πυκνές και ενδιαφέρουσες οι επισκέψεις Αμερικανών επισήμων ποικίλων αξιωμάτων του διπλωματικού σώματος.
Όλα δείχνουν ενδιαφέρον για τη Θράκη, ιδιαίτερα για την Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, όπως και για το λιμάνι της Καβάλας.
Προσωπικά δεν έχω λόγο να μην αντιμετωπίζω θετικά το ενδιαφέρον αυτό όπως και οι υπόλοιποι Θρακιώτες βέβαια.
Σήμερα όλοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις από τις οποίες προσδοκούν απασχόληση και οικονομικά οφέλη, πράγματα θεμιτά και επιδιωκόμενα απ’ όλους.
Μακάρι λέμε, παρότι δεν έχει παρουσιαστεί κάτι παρόμοιο ως προοπτική πέρα από τα λιμάνια και τους ενεργειακούς αγωγούς, οι οποίοι, μη το ξεχνούμε αυτό, αποτελούν σημαντικά σημεία ευθύνης και προστασίας από κακόβουλους γείτονες.
Δηλαδή, δύσκολα κάποιος επιτίθεται για να κάνει ζημιά σε αγωγούς που μεταφέρουν αέριο ή πετρέλαιο.
Τα συμφέροντα είναι πολλά και οι ισχυροί που τα έχουν, τα προστατεύουν με κάθε τρόπο…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …