Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

0

Ας το απολαύσουν
Η συζήτηση στο γνωστό καφέ για τη λειτουργία της αντιπολίτευσης ειδικά στο δήμο Ξάνθης.
Οι απόψεις λίγο-πολύ συνέκλιναν ενώ υπήρχε η άποψη πως κάποιοι είτε συνδυασμοί, είτε υποψήφιοι δεν θα βρεθούν ξανά στα δημοτικά έδρανα.
Αυτό μάλιστα τονίστηκε ιδιαίτερα, διότι κάποιοι δεν θα μπορούσαν να ξαναφτιάξουν συνδυασμό και άλλοι δεν θα ξαναείναι υποψήφιοι και μια τρίτη εκδοχή που αναφέρεται στην άσχημη σημερινή κατάσταση λειτουργίας του δημοτικού οργάνου που του αρέσουν περισσότερο τα λόγια από τα έργα.
Επομένως, ας απολαύσουν σήμερα την ιδιότητά τους γιατί οι περισσότεροι δεν θα ξαναβρεθούν εκεί.
Γ.Δ.


Απαραίτητα τα νέα μέτρα
Ήταν εκ των πραγμάτων πλέον απαραίτητη η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά σε απίστευτους αριθμούς και το κυριότερο «χτυπούν» τη νεολαία· η οποία κινούμενη συνεχώς μεταφέρει και διασπείρει τον ιό και στους δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι άνθρωποι μπορεί να ζουν περιορισμένα και με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.
Από την άλλη, υπάρχει ακόμη μια μερίδα ανθρώπων που συνεχίζουν ν’ αντιδρούν στη λήψη μέτρων προφύλαξης, ισχυριζόμενοι ανόητες δικαιολογίες.
Γι’ αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς, η πολιτεία ως είχε υποχρέωση έλαβε κάποια νέα μέτρα. Για μας, για όλους. Πριν φτάσουμε πάλι στην ολοκληρωτική απαγόρευση.
Το έχουμε ξαναγράψει πρόσφατα, στο φύλλο της Τρίτης 20 Οκτωβρίου, τονίζοντας πως η λήψη μέτρων από τους πολίτες πως δεν είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωση ανθρώπινη που οφείλουν όλοι να εφαρμόσουν.
Γ.Δ.


Το λέμε και πάλι
Ιδού λοιπόν τι ακριβώς γράφαμε λίγες ημέρες πριν για το σοβαρό αυτό θέμα στην στήλη «Πρόσωπα και Γεγονότα» για να το θυμηθούμε και προβληματιστούμε.
Δεν είναι δικαίωμα είναι υποχρέωση
Έχουμε μπει για τα καλά στην δεύτερη φάση της πανδημίας και πλέον κατά γενική ομολογία των λογικών ανθρώπων η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, το ίδιο και οι θάνατοι. Οι εκκλήσεις για φροντίδα και τήρηση των μέτρων καθημερινή. Όμως δεν αρκεί αυτό.
Στην υπόθεση αυτή της πανδημίας υπεισέρχεται και ο προσωπικός παράγων ευθύνης του καθενός από εμάς. Κι αυτό διότι δεν είναι δικαίωμα του συμπολίτη να αγνοεί τον νόμο και τις προτροπές, απεναντίας είναι υποχρέωση να τηρεί και εφαρμόζει ό,τι η πολιτεία αποφασίζει για την προστασία του πληθυσμού.
Όσοι συνεχίζουν να αγνοούν τις προφυλάξεις και συμπεριφέρονται αδιάφορα και αγνοούν τον κίνδυνο, καθίστανται επικίνδυνοι για τους ίδιους, την οικογένειά τους και τους συνανθρώπους τους.
Γ.Δ.


Από την μια φόροι, από την άλλη φοροδιαφυγή
Όλοι το βιώνουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η οικονομία της χώρας αλλά και των νοικοκυριών ως εκ τούτου, πως έχει εισέλθει σε πορεία κρίσης.
Αιτία βέβαια η πανδημία και η ένταση με την Τουρκία. Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο αρνητικά γεγονότα, η πορεία της οικονομίας θα ήταν ανοδική.
Όμως υπάρχει μία πραγματικότητα. Η φορολογία στη χώρα μας είναι υψηλότατη. Βρίσκεται στην 29η θέση ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ, πράγμα αρνητικό πέρα για πέρα.
Κι ακόμη ένα αρνητικό. Βρίσκεται στα ύψη η φοροδιαφυγή κι αυτό έχει την ερμηνεία του. Μία είναι ο υψηλός ΦΠΑ που είναι στο 24%.
Ελληνική οικονομική πραγματικότητα που κάνει δύσκολη την ανάκαμψη δυστυχώς.
Γ.Δ.


 «Ένας για όλους, όλοι για έναν»
Το θέμα λοιπόν της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι μεγάλο και σοβαρό. Και εξεταζόμενο δεν έχει επιπτώσεις μόνον στην υγεία. Έχει, και το γνωρίζουμε όλοι, και στην οικονομία.
Υγεία και οικονομία είναι οι τομείς που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση κι αυτούς προσπαθεί να προστατέψει κι έτσι πρέπει κι αυτό οφείλει κάθε σοβαρή διοίκηση.
Αξίζει να θυμηθούμε πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα στο νομό μας όταν εφαρμόστηκε το λόκνταουν και πόσο ακριβά πλήρωσε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στην οικονομία, αφού τα πάντα είχαν πρόβλημα λειτουργίας.
Ενθυμούμενοι λοιπόν αυτήν την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, οφείλουμε ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε με τη σκέψη πως θα ήταν οδυνηρό να μην φροντίζουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης ακολουθώντας το σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».
Γ.Δ.

 


Επιδρομή βανδάλων
Ναι, είναι γεγονός πως έχουμε και από αυτούς στην περιοχή μας.
Είναι κυρίως βάνδαλοι και μαζί και κλέφτες εάν βρουν κάποιο αξιόλογο είδος.
Ο τόπος του νέου βανδαλισμού ο χώρος ΑΡΙΩΝ στο Κολυμβητήριο. Θύμα του βανδαλισμού τα γραφεία του Σκακιστικού Συλλόγου που βρίσκονται εκεί.
Οι βάνδαλοι έσπασαν καρέκλες, υπολογιστές, το ηλεκτρονικό χρονόμετρο των αγώνων, τα κύπελλα του Συλλόγου, το θερμαντικό σώμα και έκλεψαν έναν φορητό υπολογιστή.
Κλέψαν και κατέστρεψαν έναν Σύλλογο που ασχολείται με την εκμάθηση στα παιδιά ενός παιγνιδιού πνευματικού. Που λειτουργεί χρόνια τώρα χωρίς βοήθεια από πουθενά, προσηλωμένος στο έργο του και μόνον.
Απορία: Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν καταστροφικά ένστικτα; Τι νιώθουν στην ψυχή τους όταν σπάζουν; Από πού έρχονται οι άνθρωποι αυτοί, προς τα πού πάνε, πού ζουν, είναι δίπλα μας;
-Φοβερό και ακατανόητο, ασύλληπτο με τον κοινό νου…
Γ.Δ.


Μας πολιορκεί συνεχώς από παντού ο κορωνοϊός
Πληθαίνουν δυστυχώς και στο νομό τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, γεγονός που είναι έντονα ανησυχητικό καθώς έχουμε όλοι πρόσφατη την εμπειρία. Καθημερινά βγαίνουν στο φως νέα κρούσματα στα σχολεία αλλά και στο Πανεπιστήμιο. Παρά ταύτα παραμένουμε σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γειτονικούς μας νομούς. Για παράδειγμα η Κομοτηνή και Καβάλα έχουν πολλαπλάσια κρούσματα καθημερινά. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε γιατί όπως αποδείχθηκε ο κορωνοϊός δεν έχει μπέσα! Απ’ την μια μέρα στην άλλη το πράγμα μπορεί να ξεφύγει… Αυτό φοβούνται και οι Αρχές και προειδοποιούν για τήρηση των μέτρων.
Μ.Ξ.


Και δεύτερη αναπτυξιακή εταιρεία στην Ροδόπη
Στην γειτονική μας Ροδόπη οσονούπω θα λειτουργήσει μια νέα αναπτυξιακή εταιρεία που θα συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της ΠΕ. Ροδόπης. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η εταιρεία θα έχει την δυνατότητα να εκπονεί μελέτες των δήμων και κυρίως αυτών που δεν έχουν προσωπικό στις τεχνικές  τους υπηρεσίες και όχι μόνο. Θα έχει την αρμοδιότητα της ωρίμασης των μελετών, της δημοπράτησης και της υλοποίησης έργων. Μια εταιρεία που θα λειτουργεί παραπλήσια με την γνωστή μας  ΑΝΡΟ που υλοποιεί τα Leader Ξάνθης και Ροδόπης.
Στην Ροδόπη δύο αναπτυξιακές εταιρείες στην Ξάνθη καμία! Και η μία που υπήρχε έκλεισε και ακόμη η εκκαθάριση δεν έγινε!
Τι δεν καταλάβατε;
Μ.Ξ.


Το ΚΙΝΑΛ ξύπνησε αργά
Είναι μια πραγματικότητα που έχει σχέση με τα ελληνικά κόμματα. Όταν είναι στην αντιπολίτευση «στηρίζουν» τον Περιφερειακό Τύπο με τις δηλώσεις τους. Μόλις κάποιο γίνει κυβέρνηση, ξεχνά αυτά που έλεγε και πράττει άλλα, τελείως διαφορετικά.
Μέγιστο δε αρνητικό παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και τα τελείως αντίθετα έκανε και με αυξημένο ποσοστό.
Το ίδιο κάνει τώρα και το ΚΙΝΑΛ. Το οποίο ζήτησε τη στήριξη των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης με ερώτηση στη Βουλή. Το οποίο ΚΙΝΑΛ ξέχασε τι ΔΕΝ έκανε που έπρεπε να κάνει τόσα χρόνια στην κυβέρνηση.
Τώρα, από υποκριτική σκοπιμότητα, εκφράζει δήθεν ενδιαφέρον, το οποίο εξαντλείται στα λόγια ως συνήθως.
Ας μην προβληματίζονται τα κόμματα. Τους έχουμε μάθει όλους πως λειτουργούν, γι΄αυτό δεν τους πιστεύουν πλέον ό,τι κι αν δηλώσουν για το δήθεν ενδιαφέρον τους.
-Υποκριτές χειρίστου είδους, χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Κανένα πραγματικό ενδιαφέρον
Και δυο λόγια ακόμη για το θέμα του Περιφερειακού Τύπου που τον γνωρίζουμε αρκετά καλά 44 χρόνια τώρα. Τον οποίο χώρο υπηρέτησα και ως συδικαλιστικό μέλος και ως πρόεδρος του Πανελληνίου οργάνου.
Λοιπόν υποκριτές και άσχετοι βρέθηκαν να έχουν την ευθύνη του κυβερνητικού χώρου κατά καιρούς. Άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με το τι είναι, τι προσφέρει και κάτω από ποιες συνθήκες εργάζεται για να βγει μια ημερήσια Εφημερίδα.
Ιδέα δεν είχαν οι περισσότεροι. Άσχετοι, με κομματικές επιλογές, γνώσεις «πέρα βρέχει», κανένα ενδιαφέρον, μόνον λόγια και πάλι λόγια.
Ενδιαφέρον πραγματικό έδειξε μόνον ο Ρουσόπουλος ο οποίος από κοινού με τα Σωματεία έφτιαξε έναν νόμο που ισχύει σχεδόν μέχρι σήμερα, αλλά δεν φροντισε να δει την τήρηση και υλοποίησή του.
Πριν την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, εκτός της περιόδου Ρουσόπουλου, το χάος.
Όλοι υποσχέσεις και μόνον λόγια μεγάλα κι έργα μικρά ή ανύπαρκτα.
Το φαινόμενο δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα. Κανένα ειλικρινές και πραγματικό ενδιαφέρον για τον Επαρχιακό Τύπο. Το απόλυτο τίποτε σε μόνιμη σοβαρή βάση.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…