Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

0

Σύστημα μεν, αλλά ανενεργό
Μέγας ντόρος έγινε πριν λίγα χρόνια για την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιηθεί το σύστημα εισροών- εκροών στα πρατήρια καυσίμων όλης της χώρας.
Μάλιστα είχαν τεθεί και ημερομηνίες για την ολοκλήρωση του συστήματος με το οποίο υποτίθεται ότι θα υπήρχε έλεγχος στην παράνομη διακίνηση καυσίμων.
Βέβαια οι πρατηριούχοι ζητούσαν (και ήταν απόλυτα λογικό) ο έλεγχος να ξεκινάει από τα διυλιστήρια, να συνεχίζεται στα φορτηγά και να καταλήγει στα πρατήρια.
Χρόνια τώρα, το σύστημα δεν λειτουργεί. Το γιατί και το διότι είναι γνωστά και ως εκ τούτου άλλη μια φορά αποδεικνύεται, δέκα χρόνια τώρα, η πολιτεία αναξιόπιστη και φοβισμένη στο να κυνηγήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Γ.Δ.


Πώς νοιώθουν άραγε;
Ο γνωστός συμπολίτης των τηλεφωνικών κεντρισμάτων ήταν και πάλι πιστός στο ραντεβού του. Μετά τα τυπικά χαιρετίσματα μου υπέβαλε κάπως σαρκαστικά θα έλεγα την εξής ερώτηση «είμαι περίεργος, θέλω να μάθω πώς νοιώθουν όλοι αυτοί που πριν λίγα χρόνια ψήφιζαν Χρυσή Αυγή και ήταν και υπερήφανοι».
Μάλλον το ίδιο ερώτημα έχουν κι άλλοι συμπολίτες.
Γ.Δ.


Κεκτημένη ταχύτης και συνήθεια και ιδού το λάθος
Συνήθως διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν Δοξολογία γίνονται στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.
Έτσι λοιπόν, στο σχετικό ρεπορτάζ για την Επέτειο της Απελευθέρωσης της Ξάνθης, παρασυρθήκαμε και γράψαμε πως η Δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό, ενώ αυτή έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό.
Όπως πάντα, όπως και την πρώτη φορά μετά την Απελευθέρωση.
Γ.Δ.


Τραμπ: «Επανήλθα διότι… είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου»!
Έτσι αιτιολόγησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την …νίκη του επί του κορωνοϊού!  Είναι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου ο άνθρωπος που έχει θεοποιήσει το χρήμα, που υποθάλπει με τις δηλώσεις και τις αποφάσεις του την ρατσιστική βία, που κατά καιρούς έχει προσβάλλει τις γυναίκες, έχει επιδείξει αναλγησία και μη σεβασμό στην διαφορετικότητα. Ο άνθρωπος που υβρίζει, χλευάζει και φέρεται με τον πιο κυνικό τρόπο, σ’ όποιον δεν συμφωνεί μαζί του. Που είναι απολυταρχικός και αδίστακτος.
Ω πόσο απέχει από το τέλειο δείγμα ανθρώπου εκτός και αν εννοεί …υπανθρώπου!
Μ.Ξ. 


Δίκαιη επιχορήγηση
Διαβάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας, αντιλαμβάνεται κανείς πως υπήρξε μια σωστή προσέγγιση του όλου θέματος.
Ετέθη ως βασική προϋπόθεση για την επιχορήγηση η διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων που είχαν οι επιχειρήσεις στην αρχή της πανδημίας και η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημέρωσης.
Κατά την εκτίμησή μας, και οι δύο προϋποθέσεις είναι σωστές και δίκαιες.
Γενικά, το πρόγραμμα δείχνει να μελετήθηκε σωστά. Λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας, χρονοδιαγράμματα υποβολής αιτήσεων και εκταμίευσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην εφημερίδα μας της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου.
Γ.Δ.


Η πορεία της «ΣΕΚΑΠ»
Η δημιουργία της ΣΕΚΑΠ από τους αείμνηστους Αλέξανδρο Μπαλτατζή και Βασίλη Ιλαντζή, αποτελούσε μια κορυφαία επένδυση του Συνεταιριστικού Κινήματος.
Γι’ αυτό και η ονομασία που της δόθηκε ήταν ακριβώς η λέξη «Συνεταιριστική»  για να τονιστεί η ιδιαιτερότητα και η διαφορετικότητα.
Η ΣΕΚΑΠ λοιπόν όπως ήταν το όνομα της καπνοβιομηχανίας, έκανε μια εντυπωσιακή διαδρομή στον δύσκολο τομέα με ανταγωνιστές μεγάλους και παλιούς στον χώρο.
Η διαδρομή της είχε θετικά αρκετά αλλά και αρνητικά στοιχεία όταν άρχισαν οι οικονομικές δυσκολίες και οι δανειοδοτήσεις από την ΑΤΕ. Παράλληλα αυτή η εξάρτηση έφερε και την κομματική, με αποτέλεσμα η επιλογή των προσώπων στη διοίκηση να μην γίνεται αξιοκρατικά, παράδειγμα κάποιος Παππάς, που ανέλαβε ως Πρόεδρος του Δ.Σ. έχοντας την ιδιότητα του τραυματιοφορέα!
Από κει και πέρα, όπως ήταν πλέον δεδομένο, άρχισε η παρακμή και η διάλυση.
Γ.Δ.


Αισιόδοξο το μέλλον της
Σ’ αυτή την χρονική περίοδο εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης. Ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για την καπνοβιομηχανία διότι ήδη στη Ρωσία είχε στην κατοχή του μια παρόμοια επιχείρηση.
Έτσι, γνωρίζοντας το αντικείμενο, προχώρησε στην διαπραγμάτευση και απέκτησε την ΣΕΚΑΠ.
Η οποία βέβαια διατήρησε το ίδιο όνομα και συνέχισε να παράγει τις ίδιες φίρμες τσιγάρων.
Έμεινε το όνομα ΣΕΚΑΠ, παρότι η Συνεταιριστική ήταν πλέον μια καθαρά ιδιωτική επιχείρηση.
Ο Σαββίδης κράτησε την επιχείρηση κάποια χρόνια και μόλις δέχτηκε αίτημα και προσφορά εξαγοράς της από τον Ιαπωνικό Κρατικό Όμιλο, την πούλησε σε πολύ υψηλή τιμή μάλιστα.
Έτσι ξεκίνησε η νέα και πλέον ελπιδοφόρα περίοδος. Η Ιαπωνική εταιρεία, πέρα από τις επενδύσεις που έχει ήδη κάνει, προτίθεται να κάνει και νέες, ύψους 19 εκ. δολαρίων. Συνολικά, οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν τα 30 εκ.ευρώ σε επενδύσεις από το 2018 μέχρι σήμερα.
Έτσι, το μέλλον της ΣΕΚΑΠ προβλέπεται όχι μόνον θετικό, αλλά θα λέγαμε λαμπρό, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την τοπική κοινωνία. Κι αυτά οφείλονται στην JTI, η οποία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εργάζεται επ’ ωφελεία όλων.
Γ.Δ.


329 κρούσματα και  53 θανάτους από κορωνοϊό κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Ξάνθη
Κανένα θετικό τεστ από τα 246 που έγιναν στον οικισμό του Δροσερού. Είναι σαφές ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σ’ αυτά τα 5 που ανήκουν και είναι μέλη της οικογένειας της 66χρονης. Αυτό βέβαια είναι ενθαρρυντικό αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Η αλήθεια είναι ότι η Ξάνθη είναι στο χαμηλότερο βαθμό σ’ ότι αφορά τα μέτρα που έχει θέσει η Πολιτική Προστασία αφού δεν έχει κρούσματα ωστόσο μη ξεχνάμε ότι δεν πάει πολύς καιρός που είχε τα περισσότερα κρούσματα στην ΑΜΘ Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ είχε συνολικά 329 κρούσματα και  53 θανάτους ασθενών με κορωνοϊό.
Όταν η ΠΕ Καβάλας είχε:  115 κρούσματα και 5 θάνατοι, η ΠΕ Δράμας: 38 κρούσματα, 1 θάνατος, η ΠΕ Ροδόπης: 57 κρούσματα, 6 θάνατοι και η ΠΕ Έβρου: 169 κρούσματα, 19 θάνατοι.
Μ.Ξ.


Ενδιαφέρον για τα πλαστικά
Φαίνεται λοιπόν πως το θέμα των πλαστικών μιας χρήσης και η απαγόρευση χρησιμοποίησής τους από τον Ιούλιο, πως απασχολεί αρκετό κόσμο.
Υπήρξε ενδιαφέρον λοιπόν με ερώτηση σχετική στην εφημερίδα μας για το ποια είδη συγκεκριμένα περιλαμβάνονται.
Το ψάξαμε λοιπόν το θέμα και ιδού η λίστα η οποία βέβαια θα εμπλουτίζεται σταδιακά.
Λοιπόν έχουμε: πιάτα πλαστικά, μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες, αναδευτήρες ποτών, στηρίγματα για μπαλόνια, καλαμάκια, κύπελλα από φελιζόλ, συσκευασίες τροφίμων από φελιζόλ, περιέκτες από φελιζόλ και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά.
Αργότερα θ’ ακολουθήσουν τα πλαστικά μπουκάλια νερού τα οποία θα συλλέγονται χωριστά και τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο υλικό.
Τέλος βαρύτητα θα δοθεί σε δύο νέες κατηγορίες-ομάδες προϊόντων όπως είναι τα καπνικά προϊόντα και τα αλιευτικά εργαλεία. Στις δύο αυτές περιπτώσεις ευνοούν τα φίλτρα τσιγάρων και τα δίχτυα (κυρίως) με τα οποία οι θάλασσες είναι γεμάτες.
Γ.Δ.


Τι ζώον θεέ μου!…
Δεν θα κατατάξω τον εαυτό μου στους ενεργούς φιλόζωους με έργο, προσφορά και δράση.
Τον κατατάσσω όμως στα άτομα που αγαπούν τα ζώα, όλα τα ζώα, επιθυμώ την προστασία τους και αναγνωρίζω τα δικαιώματά τους όσο ζουν ανάμεσά μας.
Όμως, για άλλη μια φορά συγκλονίστηκε η Ελλάδα από την περίπτωση 55χρονου στα Χανιά που ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του, κακοποίησε τον δικό του σκύλο.
Όπως δε έγινε γνωστό αποφάσισε να τιμωρήσει τον σκύλο του κρεμώντας τον και κόβοντάς του τους όρχεις με ψαλίδι. Αιτία; Το ζώο τον ενοχλούσε με τα παιχνιδίσματά του!!
Τι να πει κανείς, τι να σκεφτεί αλήθεια και πώς να ερμηνεύσει μια τέτοια απάνθρωπη πράξη;
Ένας άνθρωπος βασανιστής απροστάτευτου ζώου.
Ένα έχω μόνον να πω. Τι ζώον άγριο θεέ μου ο άνθρωπος…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…