Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρόγραμμα ενίσχυσης ΑΜΘ: «Αγκάθια» οι προϋποθέσεις για τον επαγγελματικό κόσμο

Πρόγραμμα ενίσχυσης ΑΜΘ: «Αγκάθια» οι προϋποθέσεις για τον επαγγελματικό κόσμο

0

Τι λένε στο «Ε» οι εκπρόσωποι των φορέων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στις επιχειρήσεις

 Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης: «Πολιτικό «φιλοδώρημα» ελεημοσύνης και ντροπής με εκλογικό κριτήριο ψηφοθηρίας»

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης ,Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι ένα «φιλί ζωής» και όχι μια ώθηση για να κάνουμε restart»

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ε. Μίλκογλου: «Πόσοι όμως πληρούν το κριτήριο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας;

 Θετικά αποτιμάται από τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο και την τοπική κοινωνία η κίνηση της περιφέρειας ΑΜΘ να δαπανήσει ένα κονδύλι 90  εκ. ευρώ από την Ε.Ε. παρέχοντας ρευστότητα μέσω μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στο 80% των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ – σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ιδιαιτέρως δε για την Ξάνθη που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε περιφερειακή ενότητα της περιφέρειας από τον κορωνοϊό και είναι επί μήνες σε καθεστώς αυστηρών μέτρων αποφασίστηκε πριμοδότηση με επιπλέον 20% ενίσχυση. Από το σχεδιασμό του προγράμματος που διαφοροποιείται από το μοντέλο της κεντρικής Μακεδονίας το οποίο είναι πιο στοχευμένο και προβλέπει περισσότερα κριτήρια, είναι σαφές ότι ο στόχος είναι να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, γι αυτό και τα ποσά είναι μικρότερα και γι αυτό και γίνεται προσπάθεια παράκαμψης γραφειοκρατικών διαδικασιών.

«Αγκάθια» η ενημερότητα και η διατήρηση των θέσεων εργασίας

Ωστόσο «αγκάθια» θεωρούνται οι δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου μια επιχείρηση να υπαχθεί στο ευεργετικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα: Ασφαλιστική και Φορολογική ενημερότητα και η διατήρηση όμως των θέσεων εργασίας. Επί αυτών εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους και οι τρεις εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης, οι απόψεις των οποίων φιλοξενούνται στο «Ε».

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης: «Πολιτικό «φιλοδώρημα» ελεημοσύνης και ντροπής με εκλογικό κριτήριο ψηφοθηρίας και μοναδικής «έμπνευσης»

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης: «Πολιτικό «φιλοδώρημα» ελεημοσύνης και ντροπής με εκλογικό κριτήριο ψηφοθηρίας»

Σκληρή και με πολιτικό έρεισμα η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη ο οποίος χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «Πολιτικό φιλοδώρημα ελεημοσύνης για ψηφοθηρικούς λόγους» και ασκεί δριμεία κριτική στον περιφερειάρχη μιλώντας μάλιστα για «ντροπή». Ειδικότερα σε δήλωσή του αναφέρει: «Πολιτικό «φιλοδώρημα» ελεημοσύνης και ντροπής με εκλογικό κριτήριο ψηφοθηρίας και μοναδικής «έμπνευσης», επιχειρεί να διαχειριστεί ο περιφερειάρχης ΑΜΘ τα 90.000.000€ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να διατίθενται λόγω COVID, στις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας. (ΕΣΠΑ). Μοναδικό κριτήριο η απασχόληση, η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και όχι η πραγματική ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω COVID και βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού». Του υπενθυμίζουμε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και στα επιδόματα του Κράτους δεν υπάρχουν τα κριτήρια αυτά.

Αναρωτιέται κανείς πόσες από τις επιχειρήσεις που υπέστησαν πραγματική ζημία και η ζημία μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από τη σύγκριση του κύκλου εργασιών του έτους 2019 με το 2020, την αντίστοιχη περίοδο και θα λάβουν αυτό το «φιλοδώρημα»;

Πώς μπορεί να «τσουβαλιάζει» τις επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν υπέστησαν ζημία αλλά αύξησαν το τζίρο τους με τις επιχειρήσεις που υπέστησαν πτώση τζίρου 5%, 10%, 20%, 30% με αυτές που συνετρίβησαν και πραγματοποίησαν τζίρο από 0% έως και 10%. Πώς θα σώσει αυτές τις επιχειρήσεις που είναι το κυρίαρχο;

Πόσες επιχειρήσεις που υπέστησαν πραγματική ζημία μπορούν πλέον να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;

Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν πραγματικά, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να λάβουν το πολιτικό «φιλοδώρημα» ελεημοσύνης και ντροπής, αλλά ούτε τα έξοδα «ταφής» της επιχείρησής τους.

Πλανάσθε πλάνην οικτράν αν νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδέψετε τους επιχειρηματίες του νομού Ξάνθης με αυτά τα κριτήρια, βάζοντας 20% επιπλέον, ως «κερασάκι στην τούρτα», στο νομό Ξάνθης. Σε ένα νομό που επλήγη κάθετα η οικονομία, η εργασία και η κοινωνία για 7 συνεχόμενους μήνες από την πανδημία, όσο κανένας νομός της Ελλάδας.

ΝΤΡΟΠΗ!».

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης ,Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι ένα «φιλί ζωής» και όχι μια ώθηση για να κάνουμε restart»

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης ,Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι ένα «φιλί ζωής» και όχι μια ώθηση για να κάνουμε restart»

«Το πρόγραμμα κινείται σε θετική κατεύθυνσης. Θέλουμε ωστόσο να δούμε την Πρόσκληση για να ξέρουμε επακριβώς τι προβλέπει. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι δύο προϋποθέσεις , δηλαδή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας είναι αποτρεπτικοί παράγοντες. Εμείς που αφουγκραζόμαστε τις επιχειρήσεις και γνωρίζουμε τα προβλήματα θεωρούμε ότι πρέπει να αρθούν για να μπορέσουν να βοηθηθούν αυτές που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί βάναυσα.  Έχει και συνεχίζει να έχει μηδενικούς τζίρους. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν χρωστούν στην Εφορία ή στα Ταμεία. Δεν θεωρούμε ότι το πρόγραμμα είναι «ελεημοσύνης» αλλά ότι θα έπρεπε να είναι πιο ενισχυμένο και να μην έχει τεχνικές δυσκολίες, να περιλαμβάνει όλους τους ΚΑΔ. Οι συνάδελφοι μας στα καφέ μπαρ έχουν κάνει αναγκαστικές απολύσεις προσωπικού, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές  από το ωράριο. Τι θα γίνει μ’ αυτές τις επιχειρήσεις; Αυτό που χρειάζονται όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «ζεστό» χρήμα για να μπορέσουμε να σταθούμε γιατί έχουμε εξαθλιωθεί. Αυτό το πρόγραμμα μας δίνει ένα «φιλί ζωής» και όχι μια ουσιαστική ώθηση για να κάνουμε ένα  restart. Ίσα – ίσα να αποπληρώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις όσες δηλαδή από τις επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να ενταχθούν».

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ε. Μίλκογλου: «Πόσοι όμως πληρούν το κριτήριο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας; Σχεδόν όλοι έχουμε οφειλές είτε στα ταμεία είτε στην Εφορία»

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ε. Μίλκογλου: «Πόσοι όμως πληρούν το κριτήριο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας;

«Είναι μια ανάσα για την περιφέρειά μας και για την Ξάνθη που έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες. Μας προβληματίζουν όμως οι δικλείδες που θέτει. Για παράδειγμα σχεδόν το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων στην Ξάνθη είναι οικογενειακές ή Ομόρρυθμες και σίγουρα δεν έχουν γίνει απολύσεις οπότε πληρούν το ένα κριτήριο. Πόσοι όμως πληρούν και το άλλο που είναι ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα; Σχεδόν όλοι έχουμε οφειλές είτε στο ταμεία είτε στην Εφορία. Φέτος ο Σεπτέμβριος για την αγορά μας ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 20 ετών! Και μας περιμένει δύσκολος χειμώνας.  Γι αυτό χρειάζεται να επανεξετάσουν το ζήτημα της ενημερότητας. Να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις να αντέξουν».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…