Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ώρα μηδέν για τη Χρυσή Αυγή: Γιατί είναι επιτακτική η καταδίκη της

Ώρα μηδέν για τη Χρυσή Αυγή: Γιατί είναι επιτακτική η καταδίκη της

0

Συζήτηση με τον Θανάση Καμπαγιάννη από την πολιτική αγωγή στο ΠΡΟΚΑΤ λίγα 24ωρα πριν την απόφαση

 «Πρόκειται για μια ποινική δίκη, αλλά με πολιτικές προεκτάσεις. Άρα κάθε πολίτης όχι μόνο έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να τοποθετηθεί για την έκβαση της δίκης», σημείωσε ο συνήγορος των αιγύπτιων αλιέων στην πολύκροτη δίκη

Τις πολιτικές προεκτάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής και της ιστορικής απόφασης που αναμένεται αύριο στις 11 πμ από το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέδειξε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ΚΕΕΡΦΑ και ΕΑΑΚ το βράδυ του Σαββάτου στο ΠΡΟΚΑΤ του πανεπιστημίου.

Σε πολυπληθές ακροατήριο από πολλούς χώρους της Αριστεράς ο Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε ότι, «το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να επαίρεται ότι έκανε κάτι για να εμποδίσει τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής, Οι αντιφασιστικοί θεσμοί καθόρισαν την τύχη της. Αυτούς εμπιστευόμαστε, εμείς καθορίσαμε τις πολιτικές συνθήκες για να δηλώνουν την αντίρρησή τους στο πολιτικό μόρφωμα της ΧΑ». Ο ίδιος σχολίασε ότι, «το στρατήγημα της ΧΑ, δηλαδή μια εγκληματική οργάνωση που τελούσε αδικήματα συστηματικά και εμφανίζονταν ταυτόχρονα με το στάτους του πολιτικού κόμματος, με έναν ευφυέστατο τρόπο μασκάρευε τις εγκληματικές της πράξεις. Πρόκειται για μια ποινική δίκη, αλλά με πολιτικές προεκτάσεις. Άρα κάθε πολίτης όχι μόνο έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να τοποθετηθεί για την έκβαση της δίκης. Η απόφαση αφορά το ερώτημα σε ποια κοινωνία θα ζήσουμε σε αυτή τη χώρα. Σε αυτή τη δίκη πρέπει να ακουστεί σε αυτή τη δική η φωνή της κοινωνίας». Ο Θανάσης Καμπαγιάννης που στη δίκη των 5,5, ετών εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, υπόθεση που συνεκδικάζεται με την επίθεση στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναφέρθηκε στα καταλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι αξιόποινο να είσαι ναζιστής. Δεν δικάζεται δηλαδή η ιδεολογία. Στο συγκεκριμένο δικαστήριο εξετάζεται ως κίνητρο για την τέλεση των πράξεών τους».

Αναφερόμενος στην απαλλακτική εν πολλοίς για τους κατηγορούμενος αγόρευσης της Εισαγγελίας, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου και με βάση το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό, ο ίδιος σημείωσε ότι «θα περίμενε κανείς ότι  η απόφαση θα ήταν δεδομένη. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει θεσμική μνήμη. Γι’ αυτό και δεν κυνηγήθηκαν ποτέ οι δωσίλογοι». Εκτίμησε όμως ότι το δικαστήριο δε θα ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση της απαλλαγής της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. «Αυτό γιατί πρώτον είναι ακραία και επίσης δοκιμάστηκε στην κοινωνία. Πιστεύω ότι θα ακούσουμε καταδίκη. Διαφορετικά, η δικαιοσύνη κινδυνεύει να απονομιμοποιηθεί. Ξέρουμε ότι ήδη είναι χαμηλά η νομιμοποίηση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και πιστεύω ότι οι δικαστές δε θα διακινδυνεύσουν τη νομιμοποίηση της εξουσίας τους», όπως επεσήμανε.

Ως προς το στίγμα της απόφασης υπογράμμισε ότι το κρίσιμο είναι η καταδίκη του Μιχαλολιάκου. Όπως είπε, «δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι με μια δικαστική απόφαση θα ξεμπερδέψουμε με τον φασισμό και τον ρατσισμό, που αποτελούν, ούτως ή άλλως ένα πολυπλοκαμο φαινόμενο. Θα είναι όμως μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση. Τα τάγματα εφόδου με αυτοτελές πολιτικό κόμμα θα ηττηθούν με δικαστική απόφαση. Γι’ αυτό η μάχη αυτή είναι σημαντική».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης, ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου που ανέδειξε την ανάγκη να συνεχιστεί η αντίσταση κατά του φασισμού και του ρατσισμού και μετά τη δικαστική απόφαση, καθώς οι απειλές και οι εκφάνσεις τους συνεχίζουν να παραμένουν στην κοινωνία. Η Μαρία Λουκοπούλου από την ΕΛΜΕ τόνισε το ρόλο των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης στην πάταξη του ρατσιμού και της ξενοφοβίας και ο Θεολόγης Ταμπάκης μέλος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, επεσήμανε ότι η δίκη αυτή αποτελεί μία από τις ιστορικότερες αν και, όπως είπε, «με την καταδίκη δεν ξεμπερδεύει η ελληνική κοινωνία από το φασισμό».

Ακόμη,μίλησαν ο Κώστας Θεοδωρίδης και ο Αγάπιος Χρυσοστομίδης μέλη του συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής από την ΕΑΑΚ, οι οποίοι επεσήμαναν την ύπαρξη φασιστικής ρητορείας και στα πανεπιστήμια και την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού πλαισίου για τον αντιφασισμό, όχι μόνο σε επίπεδο ιδεολογίας, αλλά περισσότερο ως καθημερινή πολιτική μάχη.

Πολυπληθής και με ακροατήριο από πολλούς χώρους της Αριστεράς η εκδήλωση του Σαββάτου

Τέλος η Έλλη Πανταζοπούλου από την πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh” περιέγραψε ως μία πρώτη νίκη το γεγονός ότι «καταφέραμε ένα ολόκληρο κίνημα να καθορίσει ότι οι φασίστες θα φτάσουν στο εδώλιο» και επεσήμανε την παγκόσμια απήχηση της δίκης. Η ίδια συνέδεσε τον αγώνα κατά του φασισμού με τις LGBT διεκδικήσεις και την παράλληλη μάχη κατά της ομοφοβίας, με ορόσημο την έναρξη της δίκης της ανθρωποκτονίας του Ζακ Κωστόπουλου-Zackie Oh.

Τη συζήτηση και τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις που ακολούθησαν συντόνισε ο εκπαιδευτικός Μηλιαζήμ Τζεμαλή, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης.

Αύριο, διοργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση εν αναμονή της δικαστικής απόφασης στις 10.30 πμ στην κεντρική πλατεία.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…