Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: Ύστατη έκκληση για αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: Ύστατη έκκληση για αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

0

 

 

Παραθέτουν το ιστορικό και καταθέτουν προτάσεις προς το ΥΠΑΑΤ ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στις δρομολογούμενες ενέργειες

 

Τις θέσεις τους για τον καταρροϊκό πυρετό και τον τρόπο που δρομολογούνται οι αποζημιώσεις από το 2014 και σήμερα, καταθέτουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ. Σε μακροσκελή ανακοίνωση περιγράφουν το ιστορικό και παραθέτουν τις προτάσεις τους. Αναλυτικά: «ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων του 2014, προκάλεσε πολύ μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας. Μετά το θανατηφόρο κύμα της νόσου, υπήρχαν οι υποσχέσεις από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για αποζημίωση των ζώων που χάθηκαν.

Είναι χαρακτηριστική η υπόσχεση για αποζημίωση του τότε υφυπουργού ΑΑΤ κ. Π. Κουκουλόπουλου, επί υπουργίας του κ. Γ. Καρασμάνη και παρουσία υπηρεσιακών της ζωικής παραγωγής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στα τέλη Αυγούστου του 2014, με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ και της διοίκησης της περιφέρειας, για αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Στην ερώτησή των εκπροσώπων μας, για το πως θα γίνει αυτό, αφού η κτηνιατρική υπηρεσία δεν προχώρησε σε εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, η απάντηση ήταν ότι αυτό είναι θέμα του υπουργείου.

Φυσικά και ήταν θέμα του υπουργείου, αλλά αποδείχθηκε ότι, άλλα έλεγαν κι άλλα εννοούσαν. Αναφέρονταν τελικά σε αποζημίωση της τάξης των 30 ευρώ, η οποία αφορούσε τη δειγματοληψία για εγκεφαλοπάθεια (ΜΣΕ,ΣΕΒ), αποζημίωση που δικαιούνταν οι κτηνοτρόφοι ασχέτως καταρροϊκού και φυσικά για τα ζώα που είχε περισυλλέξει, η ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζονταν τότε τα νεκρά ζώα και μόνο για όσα από αυτά έγινε δειγματοληψία από τον εγκέφαλό τους, ενώ οι πραγματικές απώλειες των κτηνοτρόφων ήταν πολλαπλάσιες.

Επισημαίνουμε ότι η αποζημίωση αυτή ισχύει μέχρι και σήμερα, ως κίνητρο για τους κτηνοτρόφους, ώστε να υπάρχουν ζώα για δειγματοληψίες με στόχο τη διάθεση δείγματος από τον εγκέφαλο των νεκρών ζώων, για εργαστηριακό έλεγχο των εγκεφαλοπαθειών.

Στο επικοινωνιακό κομμάτι ο στόχος επετεύχθη, αφού πείστηκαν οι πολλοί από την ανακοίνωση του υπουργείου το 2015 ότι το ΥΠΑΑΤ αποζημίωσε τον καταρροϊκό πυρετό. Άλλωστε «το ανακοίνωσε ο υπουργός και δεν μπορεί να λέει ψέματα», είχαν σκεφτεί οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι.

Παρά τις αντιδράσεις μας μέσω εγγράφων και κινητοποιήσεων, δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν προχώρησε σε πραγματική αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέχρι και την αλλαγή της από τη σημερινή.

Ο σημερινός υπουργός κ. Μ.Βορίδης, προς τιμή του, δεν παρέπεμψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για αποζημίωση και προχώρησε σε νομοθετική διευθέτηση του αιτήματος των κτηνοτρόφων, πάνω όμως στην ίδια λογική με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, δηλαδή της έμμεσης αποζημίωσης.

Με δηλώσεις του υπουργού στο εθνικό κοινοβούλιο αλλά και με ανακοινώσεις, ότι μέσω του ερανιστικού νομοσχεδίου, αποζημιώνει τον καταρροϊκό πυρετό, μετά από έξι χρόνια, σε κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, έγινε προσπάθεια να πειστούν πάλι οι κτηνοτρόφοι, ότι αποζημιώνονται για τον καταρροϊκό.

Άλλα αναφέρει η υπουργική απόφαση και ψηφίζονται στο κοινοβούλιο κι άλλα ανακοινώνονται από την πολιτική ηγεσία.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αποζημιώνει με 30 ευρώ και με καθυστέρηση πολλών ετών, κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που το 2014 είχαν τα ζώα τους στη διάθεση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, για να ληφθεί από τον εγκέφαλό τους δείγμα για έλεγχο εγκεφαλοπάθειας και που χωρίς δική τους ευθύνη, αυτή η δειγματοληψία δεν πραγματοποιήθηκε. Τα κεφάλια αυτών των ζώων διατηρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψυγεία, ως αποδεικτικά στοιχεία και κάποια στιγμή, μετά από την καταγραφή της κτηνιατρικής υπηρεσίας, με εντολή της καταστράφηκαν. Μάλιστα η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν αναφέρεται μόνο σε πρόβατα αλλά και σε αίγες, που αποζημιώνονται με το ίδιο ποσό και σε βοοειδή που αποζημιώνονται με 120 ευρώ.

Φυσικά οι κτηνοτρόφοι συντήρησαν τα κεφάλια των ζώων, με σκοπό να αποζημιωθούν για τον καταρροϊκό πυρετό, από τον οποίο νόσησαν και ψόφησαν και με το ποσό που προέβλεπε η ΚΥΑ του 2014.

Δυστυχώς όμως κανόνιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή το ΥΠΑΑΤ.

Δε γνωρίζουμε αν οι επί σειρά ετών αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για την πραγματική κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2014 από τον καταρροϊκό πυρετό.

Αν δεν το έχουν πράξει κι αφήνουν την πολιτική ηγεσία να εκτίθεται ανακοινώνοντας αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, με το σκεπτικό να καλύψουν  τις ευθύνες τους για την εκτός ελέγχου κατάσταση του 2014, τους ενημερώνουμε ότι στρουθοκαμηλίζουν με το χειρότερο τρόπο.

Άλλωστε εμείς βιώσαμε τα γεγονότα του 2014 στο πεδίο κι όχι από τα γραφεία μας και θυμόμαστε πολύ καλά τη στάση που τήρησαν.

Πρέπει, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία:

Γιατί δεν κατάφερε να ελεγχθεί ο καταρροϊκός πυρετός και γιατί δεν προχώρησαν σε άμεσο εμβολιασμό το 2014;

Γιατί δεν προχώρησαν σε εξυγίανση των βαρέως νοσούντων  ζώων, τα οποία ήταν σε άθλια σωματική κατάσταση, για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για να μειωθεί το μολυσματικό φορτίο από τις μονάδες, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ του 2014;

Γιατί δεν προχώρησαν σε εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου παρά μόνο στην πρώτη μονάδα που διαπιστώθηκε η νόσος στον Έβρο και άφησαν τα ζώα να ψοφούν ανεξέλεγκτα στα μονάδες, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα αποζημίωσης, στους κτηνοτρόφους της χώρας μας;

Τελικά γνωρίζουν ποιές ήταν οι πραγματικές απώλειες του ΖΚ  από τη ζωονόσο και τι προβλήματα δημιούργησε αυτή, στην ελληνική κτηνοτροφία;

Έχουν επισημάνει τα λάθη του 2014 και ποια από αυτά  έχουν  διορθώσει από τότε μέχρι σήμερα;

Έχουν υπολογίσει την οικονομική ζημιά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας από τον καταρροϊκό πυρετό;

Γιατί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες παραμένουν αποδεκατισμένες από κτηνιάτρους και πολλές από αυτές υπολειτουργούν;

Η ΚΥΑ 432/20486/14.02.2014 ¨Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2014», καθορίζει τα νοσήματα, τον τρόπο εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου και τα ποσά που αντιστοιχούν κατά είδος και ηλικία ζώου και είναι ξεκάθαρη. Για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων προβλέπονταν το 2014, αποζημίωση της τάξης των 140 ευρώ, στην ιδανική ηλικία, δηλαδή από έξι μηνών και μία μέρα ως τριών ετών, συν 10 τις εκατό τα έγκυα που βρίσκονταν στο τελευταίο δίμηνο της κύησης. Στο ποσό αυτό μπορούν να προστεθούν και τα 30 ευρώ της δειγματοληψίας, όταν πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια.

Η παραπάνω αποζημίωση δίνεται για την εξυγίανση του ΖΚ. Από τη στιγμή δηλαδή που η κτηνιατρική υπηρεσία παίρνει απόφαση να μεταφέρει το ζώο που νοσεί βαριά και να το θανατώσει.

Το σχέδιο δράσης, που σε αυτές τις περιπτώσεις ενεργοποιείται και ανανεώνεται ανάλογα με την πορεία της νόσου, στην ουσία κατήργησε με έμμεσο τρόπο την εξυγίανση του ΖΚ, απ’ ότι φαίνεται για οικονομικούς λόγους.

Μόνο στην  πρώτη κτηνοτροφική μονάδα στον Έβρο, που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα, έγινε εξυγίανση και ο κτηνοτρόφος αποζημιώθηκε. Οι χιλιάδες υπόλοιποι κτηνοτρόφοι είδαν τα ζώα τους να ψοφούν και μετρούσαν μόνο ζημιές.

Υπήρχαν όμως συνάδελφοι που δεν άντεξαν την οικονομική ζημιά που υπέστησαν και κατέρρευσαν εκτός από οικονομικά και ψυχολογικά, ενώ ταυτόχρονα οι πολλοί συνέχισαν να παλεύουν για να στηριχθούν στα πόδια τους.

Το 2013 είχαμε την ευλογιά των προβάτων, που περιορίστηκε στην περιφέρειά μας, με πολύ μεγάλες απώλειες και με τους κτηνοτρόφους εν τέλει να αποζημιώνονται με αυξημένα ποσά, σε σχέση με αυτά που αρχικά προέβλεπε η ΚΥΑ του 2013, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις και αλλαγή της ΚΥΑ.

Το ίδιο και το 2015 με την  οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, όπου είχαμε την τραγική κατάσταση να αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι, λόγω των capital controls, να παραγγείλουν τα εμβόλια που χρειάζονταν για τον εμβολιασμό των βοοειδών, μέσω Βουλγαρίας, αφού δεν ήταν δυνατό για την τότε πολιτική ηγεσία, να παρακάμψει το τέρας της γραφειοκρατίας, παρά την έκτακτη ανάγκη που υπήρχε.

Το 2014 ο καταρροϊκός πυρετός που μεταδόθηκε σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, δεν αποζημιώθηκε.

Αντιλαμβανόμενοι τον εμπαιγμό, οργανώσαμε το 2017 την προσφυγή στη δικαιοσύνη  58 κτηνοτρόφων, που είχαν τη δύναμη, το κουράγιο και την υπομονή, να ζητήσουν δικαίωση για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν, με αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου. Η εκδίκαση είχε οριστεί για τον Απρίλιο του 2020, όμως λόγω της πανδημίας ορίστηκε για τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Είμαστε μεγάλα παιδιά και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των αποφάσεων και των λεγομένων μας.

Είναι προτιμότερο ο κύριος υπουργός να ανακοινώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αποζημιώσει τον καταρροϊκό πυρετό μετά από 6 χρόνια κι ότι το μόνο που μπορεί να πράξει είναι η μικρή ενίσχυση των 30€ για τη δειγματοληψία. Άλλωστε η ευθύνη βαραίνει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ του 2014.

Είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος και νηφάλιοι να τα θυμόμαστε και να τα διορθώνουμε, ώστε αυτά να μην επαναλαμβάνονται στο μέλλον.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι πάλι εδώ. Έκανε τον κύκλο του και επανήλθε, όπως μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε νόσος.

Είμαστε έτοιμοι όμως να τον αντιμετωπίσουμε;

Που είναι τα εμβόλια για άμεσο εμβολιασμό από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες;

Πως μεταφράζεται η έκτακτη ανάγκη από την πολιτεία, όταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παραλαβή εμβολίων μέχρι να περατωθούν, είναι τόσο χρονοβόρες, που η νόσος έχει κάνει τη ζημιά της και έχει ήδη παρέλθει;

Ποιος θα αποζημιώσει όσους κτηνοτρόφους πλήττονται οικονομικά από τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του καταρροϊκού, που αποφάσισε να εφαρμόσει το ΥΠΑΑΤ, όπως εμβόλια, εντομοαπωθητικά, εντομοκτόνα, ζωοτροφές αλλά και απώλεια της παραγωγής από τη νόσο σε γάλα και κρέας;

Η  νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ είναι θετική για τον Υπουργό, όμως δεν είναι ολοκληρωμένη και δεν ικανοποιεί οικονομικά τους κτηνοτρόφους, όπως δεν ικανοποίησε και η αποζημίωση για τη δειγματοληψία (καταρροϊκό) το 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Λόγω όλων των παραπάνω και για να μη διαιωνίζεται η οικονομική αλλά κυρίως η πνευματική μας υποτίμηση, εμείς προτείνουμε:

  • Επάνδρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομών, με μόνιμο κτηνιατρικό προσωπικό και του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο.
  • Κάλυψη του κόστους των εμβολίων και του εμβολιασμού των ζώων.
  • Τα νεκρά ζώα από εργαστηριακά επιβεβαιωμένες ζωονόσους, αφού δεν αποζημιώνονται από το ΥΠΑΑΤ, να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ με αλλαγή του κανονισμού του.
  • Κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από τα μέτρα που επιβάλει η κτηνιατρική υπηρεσία, για την κάθε ζωονόσο, όπως φάρμακα, ζωοτροφές και παραγωγή.

Τέλος από σήμερα στους έμμεσους τρόπους αποζημίωσης και τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

ΥΓ. Οι κατά δήλωσή τους ‘πραγματικοί κτηνοτρόφοι’ του κάμπου, είναι τελικά ικανοποιημένοι από την αποζημίωση των 30€ για τον … (καταρροϊκό); Δε χρειάζεται να μικραίνουμε τη σακούλα, για να φαίνεται μεγάλο το καρβέλι, συνάδελφοι!».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…