Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η απόφαση για την Χρυσή Αυγή μέσα από τις δηλώσεις πολιτικών και διεθνών ΜΜΕ

Η απόφαση για την Χρυσή Αυγή μέσα από τις δηλώσεις πολιτικών και διεθνών ΜΜΕ

0

ΠτΔ: Κ. Σακελλαροπούλου: Σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία

 

Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης: «Η Δημοκρατία νίκησε -Το ναζιστικό μόρφωμα μετά τις κάλπες καταδικάστηκε και στο δικαστήριο»

 

 

Η σημασία της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής  για την κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου αποδίδεται στις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, στου πρωθυπουργού καθώς και το πολιτικών ηγετών. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ που κάνουν εκτενείς αναφορές για όσα διαδραματίστηκαν στην πολύκροτη δίκη

Δίκη Χρυσής Αυγής – Σακελλαροπούλου: Σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία

«Η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, επιβεβαίωσε ότι η Δημοκρατία και οι θεσμοί της μπορούν να ανατρέψουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στην ιστορική απόφαση. «Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα».

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Η Δημοκρατία νίκησε -Το ναζιστικό μόρφωμα μετά τις κάλπες καταδικάστηκε και στο δικαστήριο

«Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε, είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά», σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή που αποφάνθηκε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».

«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση», αναφέρει αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συνεχίζοντας τονίζει ότι «ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων». «Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής».

Τσίπρας έξω από το Εφετείο για Χρυσή Αυγή: Δεν είναι αθώοι

«Ο λαός της Αθήνας δίνει την ετυμηγορία του. Δεν είναι αθώοι, για τη δράση και τις δολοφονίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Χρυσή Αυγή στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, φθάνοντας στο Εφετείο εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά: « Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας»

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

Προκόπης Παυλόπουλος : Ιστορική απόφαση

«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας».

 

 

 

 

Δήλωση Νίκου Δένδια: Επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη

«Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

Πως κατέγραψαν το γεγονός τα διεθνή ΜΜΕ

Το BBC κάνει εκτενή αναφορά στους πρωταγωνιστές της δίκης, της νεοναζιστικής οργάνωσης αλλά και στο ιστορικό της δίκης.

Το Reuters έκανε λόγο για λαοθάλασσα και έκλεισε με μία δήλωση μιας 60χρονης της Σοφίας που βρισκόταν έξω από το Εφετείο: «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις νεότερες γενιές, ένα μήνυμα κατά του Φασισμού».

Το AL Jazeera γράφει: «μια καθοριστική μέρα για την Ελληνική πολιτική σκηνή και την Ελληνική κοινωνία».

Ο Guardian:«Ολόκληρη η Ελλάδα εναποθέτει την πίστη της στους δικαστές προκειμένου να βουλώσουν τα τραύματα που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή».

Το AFP ανέφερε ότι χιλιάδες άτομα βρίσκονται έξω από το εφετείο και μετέφερε με λεπτομέρειες τις εικόνες, τη φωνή της κοινωνίας μέσα από τα πλακάτ και τα συνθήματα, την αστυνομική παρουσία αλλά και τη συγκίνηση της μάνας Φύσσα.

Το Associated Press κάνει λόγο για απόφαση σταθμό στη μαραθώνια δίκη και μετέφερε απευθείας εικόνες και από τον κόσμο και από τα επεισόδια που προηγήθηκαν

Η Deutsche Welle κάνει εκτενή αναφορά στη σημερινή Αθήνα και γράφει σε έναν υπότιτλο: « Θάνατος για τον Φασισμό».

Ο Independent αναφέρει όχι μόνο την καταδίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και του Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…