Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Την Παρασκευή παρουσιάζεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Την Παρασκευή παρουσιάζεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

0

Στην Κατηγορία 1 (Ετοιμότητας) τοποθετείται η Ξάνθη

 Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον η κυβέρνηση θα παίρνει κατηγοριοποιημένα και στοχευμένα μέτρα για κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε να συνεχιστεί ομαλά και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19. Η επίσημη παρουσίαση του χάρτη αναμένεται την Παρασκευή.

 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για τον κορωνοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους. Παράλληλα, θα βλέπουν και τον βαθμό επικινδυνότητας της κάθε περιοχής για τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Θα μπορούν να δουν τον βαθμό επικινδυνότητας που ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος και περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένος ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας με πράσινο, με κίτρινο, με πορτοκαλί και με κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

 Στην Κατηγορία 1 η Ξάνθη

Στην Κατηγορία 1 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, βρίσκεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ξάνθη.

Ο Νίκος Χαραδαλιάς αποσαφήνισε πως το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.

Τα 4 επίπεδα του χάρτη (χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό), περιλαμβάνουν 26 κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων αφορούν στη χρήση μάσκας, το ωράριο των καταστημάτων, τα άτομα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία τις εκκλησίες κ.α.

 Επικαιροποίηση του χάρτη ανά 15 ημέρες

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, ο καθορισμός του επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας, παραδείγματος χάριν, τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις, με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, εφόσον προκύψουν.

Τον χάρτη, την εφαρμογή που τον συνοδεύει θα βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα www.covid19.gov.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…