Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Άγκυρα ξαναπετά το γάντι στην Αθήνα πριν την έναρξη των διερευνητικών

Η Άγκυρα ξαναπετά το γάντι στην Αθήνα πριν την έναρξη των διερευνητικών

0

Οι διερευνητικές επαφές, που τόσο πολύ επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ αυτές  μετατίθενται συνεχώς χρονικά, δίνουν την ευκαιρία στην Άγκυρα να ξεδιπλώνει  όλο και περισσότερο τις επιθετικές θέσεις της και να προσθέτει και άλλα θέματα προς συζήτηση.

Μόλις προχθές, ο Ερντογάν παραβιάζοντας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας ανακοίνωσε το άνοιγμα της περιοχής των Βαροσίων στην Κύπρο. Οι διεθνείς αντιδράσεις παραμένουν ισχνές έως γελοίες.  Η ΕΕ , προτού καλά-καλά καθαρογράψει την απόφαση της να ενεργοποιήσει «τα εργαλεία της» σε βάρος της Τουρκίας- αν αυτή επαναλάβει  προκλητικές κινήσεις-στην περίπτωση των Βαροσίων περιορίζεται σε λεκτική παραφιλολογία του κ Μπορέλ κα αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα θα το συζητήσει ..στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι «σκληρές» αποφάσεις της για την Τουρκία είναι απλώς θωπείες. Γεγονός αυτό που στερεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του πρόσφατους πανηγυρισμούς της για την « επιτυχία» στη Σύνοδο Κορυφής και την επιφορτίζει  με το δύσκολο πρόβλημα του χειρισμού μιας άκαμπτης Τουρκίας.

Η Ελλάδα και μαζί της και η ΕΕ, σύμφωνα με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσέρχεται στις συζητήσεις αυτές  για την  Θαλάσσιες Ζώνες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Ο τίτλος αυτός είναι από μόνος του αόριστος και παραπλανητικός διότι  υπονοεί ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός  του Αιγαίου από την Αν Μεσόγειο,  (σ.σ. που; πριν ή μετά το Καστελόριζο;) ενώ  η μέχρι πρότινος διατυπωμένη ελληνική θέση ,( και στις προηγούμενες διερευνητικές επαφές) ,αφορούσε μόνον στον «καθορισμό της Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ  στο Αιγαίο».

Στον αντίποδα, οι θέσεις της Τουρκίας για τις διερευνητικές επαφές, όπως αυτές καταγράφονται επισήμως  και δηλώνονται διεθνώς αφορούν σε « ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και Αν Μεσόγειο με τα παρελκόμενα τους θέματα».

Αυτά τα «παρελκόμενα θέματα» επιγραμματικά είναι :

Ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων νησίδων, βράχων Αιγαίου και Μεσογείου

Αποστρατιωτικοποίηση νήσων

Εθνικός εναέριος χώρος 6-10νμ

Περιοχή έρευνας- διάσωσης

FIR Αθηνών

Σχέδια πτήσης, και

Τουρκική μειονότητα Θράκης

Επιπροσθέτως η Άγκυρα, όπως ενημέρωσε προσφάτως τον γ γραμματέα του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ για να τα μεταφέρει στην Αθήνα, εμπλέκει στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις και άλλα νέα και πολύ σοβαρά θέματα, όπως:

  • Την εξακολούθησε των ερευνών του Ορους Ρέις στην τουρκοποιημένη περιοχή της ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου.

Ο κ Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές στον κ Στόλτεμπεργκ ότι : «.. όσον αφορά στις έρευνες του Ρους Ρέις στην Αν. Μεσόγειο  ΑΥΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ  σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα». Η συνοδεία του ερευνητικού σκάφους από τουρκικά πολεμικά πλοία , είπε ο κ Τσαβούσογλου ήταν αναγκαία δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον του τουρκικού ερευνητικού σκάφους…

Η Τουρκία δηλαδή, ρίχνει το γάντι στην Ελλάδα προτού καν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, αφού από ελληνικής πλευράς δεν έχουν προταθεί, επιβληθεί, συμφωνηθεί με την Άγκυρα συγκεκριμένες προϋποθέσεις τουρκικής συμπεριφοράς ώστε να μην επανέλθει η ένταση μεσούντων των διερευνητικών και αυξηθεί η ένταση με τυχόν διακοπή τους.

Οι «δεσμεύσεις»  της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, αν  αυτή «υποτροπιάσει» στη συμπεριφορά της -για τις οποίες πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση- σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν αυτόματες κυρώσεις προς «άμεση εφαρμογή». Και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις  στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας/Τουρκίας διότι κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη της διακοπής τους, αφού όλοι , φίλοι, σύμμαχοι και εχθροί «έφτυσαν αίμα» για να βάλουν στο ίδιο τραπέζι την Αθήνα και την Άγκυρα , ώστε « να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή».

  • Στην ίδια συνάντηση με τον γ γραμματέα του ΝΑΤΟ κ Στόλτεμπεργκ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανάφερε και το μεταναστευτικό πρόβλημα ως θέμα των διερευνητικών συνομιλιών, επιμένοντας ότι «.. η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση να τις εφαρμόσει κοινές περιπολίες με την Ελλάδα στο πλαίσιο της FRONTEX με τη διαφορά ότι ο  επιτόπου διοικητής ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ. Και τούτο διότι η Έρευνα και Διάσωση στο σύνολο της περιοχής Αιγαίου και Μεσογείου δεν έχει οροθετηθεί με υπαιτιότητα της Ελλάδας…

..Η Τουρκία για φιλανθρωπικούς σκοπούς και προκειμένου να σώζει ζωές έχει το δικαίωμα, τις ικανότητες, τις δυνατότητες και τα μέσα , να σώζει ζωές  ΑΠΌ ΤΟ ΤΑΙΝΑΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ και από ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ…»

Τις θέσεις αυτές  η Τουρκία υποχρέωσε τον κ Στόλτεμπεργκ να τις μεταφέρει στην Αθήνα, η οποία εποίησε τη νήσσα και δεν είπε τίποτα.

Κύρα Αδάμ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ο Μύθος σώζει τη Ζωή» της Έφης Ζάννη

Κρατώ στα χέρια μου το καλαίσθητο βιβλίο ποίησης της αγαπητής και εκλεκτής μαθήτριας και φ…